Eğitim Şûrası'nın dikkatine!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Kasım 2006 06:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Şûrası bugün toplanıyor. Türkiye'nin dört yanındaki okullarda bin türlü perişanlık yaşanırken, şûranın masasında 'imam hatip'ler ve seçmeli Kuran dersi var

Milli Eğitim Bakanlığı'nca düzenlenen 17. Milli Eğitim Şûrası bugün 800 kişinin katılımıyla başlıyor.

81 ilin eğitimden sorumlu vali yardımcıları başkanlığında çalışan komisyonlarca hazırlanarak şûra için MEB'e gönderilen öneriler arasında, 8 yıllık kesintisiz temel eğitim yerine 5+3 veya 4+4 formüllerinin benimsenmesi de yer alıyor. Raporlarda ayrıca din kültürü ve ahlak bilgisi ders saatlerinin artırılması, seçmeli Kuran dersi konulması, meslek liselerine farklı katsayı uygulamasının kaldırılması gibi öneriler sıralanıyor.

Buna karşın yurdun dört bir yanında yaşananlar, öncelikli sorunların okul binalarının yetersizliği ve altyapı eksiklikleri olduğunu ortaya koyuyor. Eksiklikleri giderilemeyen okullarda, öğretmenlerin fedakârlıklarına rağmen eğitimin sürdürülmesi de imkânsız hale geliyor. Yurt genelinde son dönemde karşımıza çıkan bu "eğitim manzaraları"ndan bazı örnekler şöyle:

CHP'den tepki: Şûraya gelen öneriler kaygı verici

ANKARA Milliyet

TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi ve CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, Milli Eğitim Şûrası'nın, laik eğitim sistemini bozmak için bir araç haline getirilmemesi gerektiğini belirtti. Şûranın eğitimin dinselleştirilmesine indirgenmemesi gerektiğini söyleyen Gazalcı, "Şûraya gelen, imam hatip liselerinin yaygınlaştırılması ve üniversitenin her alanına genel liseler gibi girebilmesi, 8 yıllık kesintisiz eğitimin değiştirilmesi gibi öneriler kaygı vericidir. Umarım 17. Milli Eğitim Şûrası bunlara itibar etmez" dedi.

Öğrenciler bahçede toz toprak içinde ders yaptı

Van'a bağlı Köşebaşı köyündeki iki derslikli okulun bir dersliği tadilat nedeniyle kapatıldı. 150 mevcutlu okulda öğrenciler uzun süre şantiye ortasında ders yaptı. Konuyla ilgili haberin gazetemizde yayımlanmasından sonra okulun tadilatını alan müteahhit hakkında soruşturma başlatılırken, çalışmalar hızlandırılarak onarım üç günde tamamlandı.

Çocuklar çadırda hasta olunca okul tatil edildi

Ardahan'ın Çıldır ilçesine bağlı Yenibeyrehatun Köyü İlköğretimokulu, Dünya Bankası tarafından okullar açıldıktan sonra onarıma alındı. Onarım sırasında öğrenciler derslerinden geri kalmasın diye de 25'inci Mekanize Tugay Komutanlığı tarafından köy meydanına kutup tipi çadırlar kuruldu.

Ancak soğukların aniden bastırmasıyla çocuklar üşüyüp hasta olunca okul tatil edildi. Onarımın yaz aylarında yapılması için yetkililerle görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını anlatan köy muhtarı Adem Akçay, "Çocuklar soğuğa dayanamayıp hastalanınca biz de Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurup tatil edilmesini istedik" dedi.

Kadın öğretmenler 'boyacı' oldu

Muş merkeze bağlı Yarpuzlu köyündeki ilköğretim okuluna devlet yıllardır el atmayınca, iş kadın öğretmenlere düştü.

Okulu tepeden tırnağa onaran öğretmenler, personel olmadığı için cam silip perde de yıkadı. Okul Müdürü Cevat Artun, "Okulda görevli 16 öğretmen arkadaşımız Milli Eğitim Müdürlüğü'nden aldığımız boya ve malzemelerle kolları sıvayıp işe koyuldu. Gece ve gündüz demeden çalışarak okulumuzu yeniledik. Sınıflarda eğitim ve öğretim gören öğrencilerin içi açıldı" dedi.

Bilgisayar çöplüğü değil, okul bahçesi!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Bilgisayarlı Eğitime Destek' kampanyası kapsamında, Adapazarı'nın Arifiye beldesindeki Çok Programlı Lise'ye bağışlanan bilgisayarlar, eski oldukları için kullanılamayınca, okul bahçesi bilgisayar çöplüğüne döndü. Eski model bilgisayarlar, işe yarayanlarının belirlenip tamir ve bakımlarının yapılması için okul bahçesine bırakıldı. Müdür İlyas Gümüş, neredeyse hepsi hurda olan bilgisayarları çöpe atacaklarını söyledi.

Tuvaletsiz okullara seyyar tuvaletli çözüm

Muş Valisi İbrahim Özçimen, tuvaleti olmayan okullara seyyar tuvalet gönderileceğini açıkladı. Konteyner tipi tuvaletlere çok sevinen veliler, "Tuvalet olmadığı için erkek öğrenciler okul duvarını ve bahçeyi kullanıyordu. Kız öğrenciler ise ya evine ya da okula yakın bir evin tuvaletine gitmek zorunda kalıyordu. Öğretmenler haklı olarak okul bahçesindeki kokudan rahatsız olduklarını söyleyip dert yanıyorlardı" diye konuştular.

Okulun yanında heyelan oldu, devlet bir set duvarı öremedi

Ordu'ya bağlı Ilıca beldesinde bulunan Pansiyonlu İlköğretim Okulu'nun yakınındaki dere yatağında heyelan meydana geldi.

Heyelanın 150'si yatılı 400 öğrencinin eğitim gördüğü okulu da etkileyebileceğini söyleyen Ilıca Belediye Başkanı Altuntaş, "Bu endişeyle DSİ'ye bilgi verdik. Rapor tutuldu, ancak bugüne kadar gereği yapılmadı. Dere yatağına en az 150 metrelik bir set duvarı yapılmazsa, bir dahaki heyelanda okulumuzda tehlikeye girebilir" dedi.

Okul bulamayan Muşlu kızlar: Tarlada çalışmak istemiyoruz!

Muş Milli Eğitim Müdürlüğü, Yağcılar beldesindeki Çok Programlı Lise'ye öğrenci alımını durdurunca, birçok öğrenci bu yıl liseye başlayamadı.

Lisenin 'yeterli sayıda öğrenci olmaması' gerekçesiyle kapatıldığını söyleyen vatandaşlar, "Milli Eğitim, ortaöğretimden mezun olacak olan öğrencileri düşünmeden hareket etti. Bir sene beklemek kayıp olmazdı. Beldede öğrenci mevcudu fazla. Ancak henüz lise çağında değiller. Üstelik çoğunluğu kız çocuğu olan bu öğrenciler ilköğretimi bitirdikten sonra ne olacak?" diye konuştular.

Bu yıl ilköğretim okulundan mezun olan ve liseye kayıt yaptıramayan Öznur Kanşıray da, beldede velilerin kızlarını başka şehirlere göndermediğini söyleyerek, "Ailem okumama izin veriyor ama, okula gidemiyorum. Ben tarlada çalışmak değil, okumak istiyorum" dedi.

Şemsiye altında ders!

Antalya'daki Cengiz Topel İlköğretim Okulu'nun öğrencileri, tavanı akan, sıvası dökülen sınıflarda ders yapıyor. Yağmur yağarken de imdada şemsiyeler yetişiyor!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber