Mültecilerin kabulünde kritik tarih 4 Nisan

Davutoğlu'nun katıldığı AB-Türkiye Zirvesi'nde alınan kararların ardından gözler mültecilerin geri kabulü, vize serbestisi ve Türkiye'ye aktarılacak kaynağa çevrildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mart 2016 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mültecilerin kabulünde kritik tarih 4 Nisan

Kıvanç El - Ankara

29 Kasım'da ilki, 7 Mart'ta ikincisi ve son olarak da 18 Mart'ta üçüncüsü toplanan Türkiye AB Zirvesi'nin ardından kritik kararlar alındı. 7 Cuma günü toplanan Zirve'de de Türkiye ile AB birçok konuda anlaşmaya vardı. Anlaşmanın ardından sürecin detayları özetle şöyle işleyecek: Mültecilerin dönüşü: 20 Mart'ı 21 Mart'a bağlayan yani dün gece yarısı saat 00:01'den sonra Yunan adalarına giden yasadışı Kaçak mülteciler Türkiye'ye geri gönderilecek. Mültecilerin kaçak girişinin yaşandığı Midilli, Sakız, Leros, İstanköy ve Sisam adalarında ve Türkiye tarafında Türk ve Yunan yetkililerin görev yaptığı merkezler oluşturulacak. Burada yasadışı göçmenler tespit edilip kayıt altına alındıktan sonra 4 Nisan itibariyle Türkiye'ye gönderilecek.

Türkiye'den AB ülkelerine giden mültecilerin sadece yüzde 40'ı Suriyeli. AB, Suriye sorununu birçok kaçakçı şebekesinin fırsata çevirdiğini düşünüyor ve kaçakçıların yani insan tüccarlarının engellenmesi ve sıfırlanması hedefleniyor. Bu gidişin kesilmesi amacıyla giden tüm mülteciler geri gönderilecek. Ancak insanlık dramının yaşandığı Suriye'den kaçanlar AB ülkelerine kayıt altında gönderilecek. AB, günde 200, ayda 6000 ve yılda 72 bin mülteci üzerinden plan ve hazırlıklarını yapıyor. Anlaşmanın ardından Türkiye'den giden mülteci sayısında "anlamlı değişim" olursa AB ülkeleri 72 bine ek olarak da gönüllü olarak mülteci alabilecek. 72 bin rakamının aşılması durumunda ise Türkiye ile AB'nin süreci gözden geçirilebileceği de ifade ediliyor.

Masraflar AB fonlarından

Türkiye'ye geri gönderilen Suriyeli dışındaki çok sayıda mültecinin de kendi ülkelerine gönderilmeleri için süreçler işletilecek. Gönderilen göçmenler ile ilgili uluslararası standartlar ve uluslararası korumaya muhtaç olanlar, ülkelerine geri gönderilmemesi ilkesi çerçevesinde Türkiye tarafından koruma altına alınacak. Yeniden yerleştirmelerde, AB'ye yasa dışı yollardan girmeyen ve bunu denemeyenlere öncelik verilecek. Kalan göçmenlerin de masrafları AB fonları tarafından karşılanacak. Bu masraflar verilen 3 milyar euroluk kaynağın dışında olacak. Türkiye, kendi sınırları içinde yasa dışı göçte yeni deniz ve kara güzergahı açılmaması için gerekli önlemleri alacak. Türkiye, AB'nin yanı sıra komşu ülkeler (Yunanistan ve Bulgaristan) ile işbirliği yapacak.

Vize serbestisi için top Meclis'te

Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran sonunda kaldırılması amacıyla vize serbestisi süreci hızlandırılacak. Türkiye'nin nisan sonuna kadar tüm düzenlemeleri yapması gerekecek. Haziran sonu itibarıyla vize serbestisi için AB'nin 72 şartından 37'si yerine getirilirken 35'i ise hala gerçekleşmedi. AB, 72 şartın tamamının koşulsuz olarak yapılmasını istiyor. Bazı şartların tam yerine getirilmemesi durumunda esneklik uygulayan AB, Türkiye'ye ise bu esnekliği uygulamayacak ve 72 şartı katı bir şekilde uygulayacak. Tüm bu şartlar yerine getirilse bile vize serbestisi için AB'nin kendi iç sürecinin tamamlanması beklenecek. AB Komisyonu, vizelerin kaldırılması için nisan sonu Mayıs ayı başında tavsiye kararını açıklayacak. Bu konuda son kararı ise AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu verecek.

Konseyden onay çıkmasına kesin gözüyle bakılırken parlamentoda ne olacağı ise net olarak bilinemiyor. Parlamentonun tüm şartlar yerine getirilse bile olumsuz karar verme ihtimali bulunuyor. Meclis'in 40 gün içinde kalan kriterleri karşılayacak olan yasaları çıkarması gerekiyor. Bu yasalardan Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı, Meclis gündeminde bulunuyor. Diğer 8 yasanın ise Meclis'e sevk edilmesi gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber