Tekno temizlik zamanı!

Temizlik teknolojiye de gerekiyor. Baharla beraber mobil ve dizüstü cihazları da iç ve dış temizlikten geçirme zamanı geldi. Gereksiz programları silerek ve yeni uygulamaları güncelleyerek hızlarını artırmanız mümkün

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mart 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tekno temizlik zamanı!

Tech Köşe - Hanife Baş

Teknolojik cihazlar da bahar temizliğine ihtiyaç duyuyor. Cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar da kışın yükünü taşıyor. Verimlerini artırmak için hem iç hem de dış temizliklerinin yapılması gerekiyor.

Çok fazla uygulama, dosya ve fotoğraf gibi içeriklerin bulunduğu cihazlarımızı özenle güncellememiz gerekiyor. Gereksiz programları silmek, yeni uygulamaları güncelleyerek hızlarını artırmak mümkün.

Ayrıca toz, yiyecek kırıntısı, kir, bilgisayar ve mobil cihazların sağlıklı çalışmasını engeller. Bahar aylarıyla beraber yarı donmuş şekilde çalışan, kış gecelerinin ağırlığı ve kasvetini taşıyan cihazlarınızı yenileme zamanı geldi. Hem iç hem dış temizlik için şu adımları izleyebilirsiniz.

- Bilgisayarda temizliğe ilk olarak kullanılmayan programları ve tarayıcı uzantılarını, eskimiş kayıtları silmekle başlamak mümkün. Faydası olmayan ve kullanılmayan programları kaldırın.

- Windows ve Mac için ücretsiz temizleme programları ile eski kayıtlardan kurtulmak olası. Çöp sepetinizi boşaltın ve güncel doküman listenizi düzenleyin. Geçici dosyalar, cookie'ler (web'ten bilgisayara otomatik yüklenen dosyalar), indirme tarihçesi gibi yer kaplayan uygulamaları silin.

- İnternet tarayıcınızın uzantılar listesine göz atmayı unutmayın. Nadiren ya da hiç kullanmadığınız özellikleri kaldırın. Google kullanıcıları, hesaplarının güvenlik ekranına giderek 'bağlı uygulama ve siteler' seçeneğini seçip eski kullanmadıkları uygulamaları yok edebilir. Windows kullanıcıları hard diskte dosya birleştirme programlarıyla hafızayı rahatlatabilir.

- Cep telefonu veya tabletinizde hiç kullanmadığınız ama indirip unuttuğunuz uygulamaları kaldırın. Mobil platformlardaki bütün uygulamalarınızın güncelliğini sağlayın.

- Mac, PC, Android ya da iOS. Hangi işletim sistemini kullanıyorsanız kullanın. Sisteminizin güncel olduğundan, sistemin önerdiği güvenlik revizyonlarını yaptığınızdan emin olun.

- Gereksiz başlangıç dosyalarından kurtulun. Bilgisayarınızı başlattığınızda otomatik olarak başlayan programlar hafızayı zayıflatır. Gerçekten ihtiyacınız olmayan anlık mesajlaşma ve video yöneticisi gibi programlardan kurtularak sisteminizi hızlandırabilirsiniz.

Güncellemeyi unutmayın

- İşletim sistemini elden geçirip temel performansını artırdıktan sonra bu kez sıra korumayı güçlendirmeye geliyor. Güvenlik duvarını (firewall) ve anti virüs programınızı güncelleyin. Güncelleme bittikten sonra bilgisayarınızda en ayrıntılı taramayı yapın. Eğer anti virüs programınız buna uygun değilse 'spyware removal-casus yazılım' aracı indirerek kullanın.

- Ayrıca 'password manager-şifre yöneticisi' programına yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Bu program sayesinde dizüstü ve mobildeki bütün platformlarda yer alan şifrelerinizi yöneterek eşzamanlayabilirsiniz.

- En azından şifre listenizi bir incelemeden geçirip, hiçbir çoğaltma olmadığı ve şifrelerinizin yeterince güçlü olduğundan emin olun. Sizin için hatırlaması kolay, bir bilgisayarın tahmin etmesi zor rakam ve harflerden oluşan şifreler belirleyin.

- İşletim sistemindeki gereksiz her şeyi temizlediniz ve güvenlik açıklarını kapattınız. Şimdi sıra sistemin yedeğini almaya geldi. Bir sorun olduğunda bilgilerinize ulaşabilmeniz için yedeklemeyi önemseyin. Harici bellek, kaydedilebilir medya ya da online depolama hizmetlerini göz önünde bulundurun.

Nemli bezle silinebilir

- Cihazınızın içini temizleyip düzene soktuktan sonra sıra dışına geliyor. Bu kez fiziksel temizlik zamanı. Temizliğe başlamadan bilgisayarınızı ve mobil cihazınızı kapatmayı unutmayın. Yüzeyini nemli bir bezle silebilirsiniz. Ancak bu temizlik için satılan özel bezleri almanız tavsiye edilir. Doğal ve zararsız maddelerle temizlik yapmaya özen gösterin.

- Klavyenizi silkerek tozları dökün. Tuşların arasını iyice temizlemek için hafif sabunlu bezle tuşları ovalayın. Kış boyunca tuşların aralarına giren kırıntı ve tozların temizlendiğinden emin olun. Gerekirse klavye aralarını vakumlayın. Laptoplarda tuş boşluklarındaki toz ve kırıntılar makinenin daha fazla ısınmasına neden olabilir.

- Ekranı özel losyonla veya hafif nemli bezle silin. Fare'nizi temizleyin. Harici parçaları da elden geçirmeyi unutmayın.

YENİ UYGULAMA

Taraftar platformu kuruldu

Futbol taraftar platformu Tarapptar'ın kullanıcı sayısı 11 bini geçti. Platformda 4.250 Galatasaray, 3.855 Fenerbahçe, 2.356 Beşiktaş ve 739 diğer takımların taraftarı bulunuyor. 'Herkesin içinde bir taraftar vardır' söylemiyle çıkan Tarapptar uygulamasını indiren taraftarlar, tuttukları takımı seçerek uygulamayı hemen kullanmaya başlıyor ve Tarapptarlığa adım atıyor. Tarapptarlar, maç öncesinde yaptıkları tahmin, maç sırasında gol geliyor diyerek bastıkları kırmızı buton, maç esnasında gelen canlı sorulara verdikleri yanıt ve maçlara gittiklerinde yaptıkları stad check-in'lerinden puan kazanıyor.

YENİ ÜRÜN

Şarjı 38 gün dayanıyor

38 gün kapanmayan akıllı telefon Asus ZenFone Max, Türkiye'de satışa sunuldu. 5000 mAh pile sahip Max, 37.6 saate kadar konuşma ve 32.5 saate kadar online gezinti süresiyle kullanıcıların mobil alışkanlıklarını değiştirecek.

Ayrıca telefon dahili şarj ünitesi özelliği ile de gerektiğinde diğer cihazları şarj edebiliyor. 5.5 inç IPS ekrana sahip telefonun, ultra-hızlı fotoğraf çekim özelliği de var. Dört çekirdekli 64-bit Qualcomm Snapdragon 410 işlemcisi bulunuyor. 4.5G teknolojisine de uyumlu akıllı telefonun beyaz ve siyah olmak üzere iki renk seçeneği var. Kamerası da 13 MP çözünürlükte.

YENİ GÜVENLİK

Mobil zararlı yazılımda artış

Mobil cihaz sahiplerini hedefleyen zararlı yazılımların hacmi, 2015'de bir önceki yıla göre üç kattan fazla arttı. 2015 yılında en tehlikeli tehditler fidye yazılımları, virüs bulaşan cihaz üzerinde sınırsız hak elde eden zararlı yazılımlar ve finansal zararlı yazılımları içeren veri hırsızları oldu.

Yıllık Mobile Virusology raporun-daki temel bulgular, Kaspersky Lab Zararlı Yazılım Önleme Araştırma grubu tarafından hazırlandı. Rapora göre, 2015'de Kaspersky Lab tarafından 884 bin 774 yeni zararlı program algılandı. 2014'e göre üç kat artış söz konusu. Yeni mobil bankacılık trojanı sayısı 2014'teki 16 bin 586 rakamından 7030'a geriledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber