Nuhoğlu: İran'ın transit güzergahı olmaya adayız

Son iki yılda İran'a yönelik ihraç taşımalarında yüzde 70 artış kaydedildiğini belirten UND Yönetim Kurulu Başkanı Nuhoğlu "İran'ın Avrupa ile ticaretindeki temel transit güzergahı olmaya adayız" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Mart 2016 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Nuhoğlu: İran'ın transit güzergahı olmaya adayız

Geçen yılı ve bu yıla ilişkin değerlendirmelerde bulunan UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu "İran'a yönelik ihraç taşımalarımızda son iki senede ikili taşımalarda yüzde 70 artış kaydettik. Türkiye olarak ambargoların kalkması sonrası İran'ın özellikle Avrupa ile ticaretindeki artışın temel transit güzergahı olmaya adayız" dedi. 2015 yılında Türkiye'den dış pazarlara yaklaşık 1,5 milyon ihracat seferi gerçekleştiğini belirten Nuhoğlu "Bu rakamın beşte biri yabancı ülke taşımacılarına ait araçlarla gerçekleşti. İhracat taşımalarında en büyük düşüşler, BDT ve Orta Asya pazarına yönelik taşımalarımızda yaşanırken; Rusya ve Irak taşımalarımız siyasi gerginlik ve çatışmalardan dolayı durma noktasına geldi" ifadelerini kullandı. Sınır kapılarında özellikle Kapıkule, İpsala ve Sarp çıkışlı ihracat taşımalarında yabancı araçlar karşısında pazar payı kaybının sürdüğünü dile getiren Nuhoğlu "Küresel ekonomide artan risk ile birlikte Türkiye'yi çevreleyen olumsuzlukların 2016 yılında da süreceğini ön görüyoruz" şeklinde konuştu.

LOJİSTİK KOORDİNASYON KURULU OLUŞTURULDU

Lojistikle ilgili iş ve hizmetlerde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının çalışma prensiplerini belirlemek, aralarındaki koordinasyonu sağlamak üzere "Lojistik Koordinasyon Kurulu" oluşturulduğunu belirten Çetin Nuhoğlu şunları söyledi: "Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Dışişleri, Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, İçişleri ve Kalkınma Bakanlıkları Müsteşarları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlarının katılımlarıyla "Lojistik Koordinasyon Kurulu" oluşturuldu. Kurul bünyesinde genel müdür seviyesinde çalışma grubu oluşturulacak, ihtiyaç duyulması halinde daha alt seviyede çalışma grupları da kurulabilecek. Diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri çalışma gruplarına dahil edilebilecek. Kurul tarafından yürütülecek çalışmalarda ve alınan kararların uygulanmasında ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardım, bütün kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanacak. Lojistik sektöründe uzun zamandır ihtiyacı duyulan eşgüdümlü çalışma ortamı nihayet sağlanmış olacak"

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Karayolu taşıma kotalarından ve ihracatın GSYİH'daki payından da bahseden Nuhoğlu şu ifadeleri kullandı: "Türkiye-AB Karayolu Taşımacılığı Anlaşması Etki Analizi" sonuçlarının takipçisi olacağız. Karşılıklı ticaretimizin arzu edilen düzeye bir türlü erişememesinin nedenlerinden olan "tarife dışı kısıtlamaların" kaldırılması konusunda Avrupa Komisyonu'na desteğimiz sürecek; ancak eş zamanlı olarak 2015 yılında UND ve TİM olarak Avusturya ve Macaristan'da açtığımız davalar ve Avrupa Komisyonuna 7 ülkeye yönelik şikayetimiz çerçevesinde başlattığımız uluslararası hukuk mücadelemiz de bu süreci takviye edecek. Azimle mücadele vererek ihracatımızı hedef pazarlarına taşıyan bir sektörü temsil ediyoruz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber