'Beyan sendromu'

Deloitte'un Vergi Anketi'ne göre, Avrupalılar mevzuat değişikliklerinden, Türkler'in % 76'sı vergi beyannamelerinin zamanında ve doğru yapıldığından endişe duyuyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 21 Mart 2016 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Beyan sendromu'

Vergi ve danışmanlık şirketi Deloitte'un 2015 Avrupa Vergi Anketi, vergisel açıdan "en çekici" ülkenin Hollanda olduğunu ortaya koydu. Bu ülkenin hemen arkasından yüzde 81.8 ile İsviçre, yüzde 80.3 ile Lüksemburg, yüzde 71.7 ile de Norveç geldi. Yüzde 16 ile Almanya, yüzde 13 ile İtalya, yüzde 11 ile de Fransa ankette vergi açısından "en zorlu" ülkeler olarak yer aldı. Vergisel açıdan "en belirsiz" ülkeler yüzde 100 ile Fransa ve Rusya, yüzde 93.3 ile İtalya, yüzde 88.9 ile Hırvatistan şeklinde sıralandı.

Türk'ün endişesi farklı

Vergi Anketi'ne göre, bulunduğu ülkenin vergi açısından belirsiz olduğunu düşünen Avrupalı katılımcıların oranı yüzde 60'tan yılında yüzde 53.7'ye geriledi. Türkiye'de vergi açısından belirsizlik olduğunu düşünen Türk katılımcıların oranı yüzde 57 oldu.

Avrupalı katılımcılar, 'vergi mevzuatında yaşanan değişiklikleri' bir numaralı endişe unsuru olarak gösterirken, Türkler'in yüzde 76'sı 'vergi beyannamelerinin zamanında ve doğru bir şekilde yapılması ve uyum' konusunda endişe dile getirdi.Türk katılımcıların yarıya yakını, Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımı) Eylem Planı sonucu, uyumluluk açısından ek bir yük gelip gelmeyeceğinden emin olmadıklarını ifade etti. Türkiye'deki vergi uzmanları en çok zaman ayırdıkları 2'nci işlem yüzde 41 ile vergi otoriteleriyle ilişkiler geldi.

Neden Hollanda en çekici ülke!

Deloitte Türkiye Vergi Bölümü Ortaklarından Erdal Dinçtürk, Hollanda'da iş yapmak isteyenlerin önceden vergi dairesine gidip, "Bir iş yapacağım. Vergilendirmesini de şu çerçevede yapmak istiyorum, uygun mudur?" diye sorduğunda, yazılı ve hızlı bir cevap alabildiğini, bu cevabın da bağlayıcı olduğunu ifade etti. Dinçtürk, maliyeti önceden bilmek açısından yatırımcılar için bunun önemli bir kriter olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber