Yurtta nevruz coşkusu

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Mart 2016 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yurtta nevruz coşkusu

Mesir nevruz ateşiyle karıldı

MANİSA'da 476'ıncı Uluslararası Mesir Macunu Festivali, eğlence programları iptal edildikten sonra bir dizi etkinlikle yapıldı. Nevruz ateşinden atlanılıp örste demir dövülürken, Sultan Camii Bimarhanesi'nde şifalı mesir macunu 41 çeşit baharatla karıldı.

Baharın gelişi ve doğanın uyanışı olarak adlandırılan nevruz, Manisa Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, AK Partili Manisa Milletvekili Murat Baybatur, MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün, AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, kentte bulunan Kırgız konuklar ve çok sayıda Manisalı etkinliğe katıldı. Tören öncesi polisin sıkı güvenlik önlemi aldı.

Program, protokol üyelerinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Ardından Şehitler İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından baharın gelişini kutlayan şiirler okundu. Protokol üyelerinin de katılımıyla meydanda yakılan nevruz ateşinin üzerinden atlandı. Örste hep birlikte demir dövülmesinin ardından, protokol üyeleri renkli nevruz yumurtalarını tokuşturdu. Meydandaki tören sona erince, protokol üyeleri mesir karmak için Sultan Camii Bimarhanesi'ne geçti.

Geçtiğimiz yıllarda Sultan Camii Bimarhanesi'ne yaplan yürüyüşe bu yıl yer verilmedi. Bimerhanede 476 yıllık gelenek olan mesir karma töreni, Mevlithanlar Derneği'nin hocalarının duaları eşliğinde yapıldı.

"NEVRUZ HUZUR VE BARIŞ GETİRSİN"

Burada konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün, ülke genelindeki terör saldırıları nedeniyle festivalin eğlence kısmının iptal edildiğini hatırlatarak, "Ülkemizin bu zor durumdan bir an önce kurtulmasını istiyoruz. Baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı'nı kutlamanın sevincini buruk da olsa yaşıyoruz. Nevruzun ülkemiz üzerindeki hain planların son bulmasına, huzur ve barış ortamına vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise festivalin 476 yıllık bir gelenek olduğuna değinerek, "Bu kadar bereketli bir kültürel olayı paylaşmak, tekrar yaşamak bizler için onur vericidir. Bu yıl da mesir törenlerini yapacağız. Ancak yoğun olarak yaşadığımız sıkıntılar ve acıları paylaşmak adına eğlence yapmıyoruz, ama geleneği tamamen yaşatıyoruz. Bu gelenek bizi bir arada tuttu, bir arada tutacak. Kimsenin başka rüyalar görmesine gerek yok, hakkı ve haddi de yok. Bu millet tesadüflerle oluşan bir millet değil, kökleri üzerinde oynanacak kadar hafif değiliz" dedi.

Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Şehzadeler Belediye Başkanı Çelik de konuşma yaparak, Manisalıları 24 Nisan'da mesir festivali saçım törenine davet etti.


MACUN KARILDI

Konuşmaların ardından festivalin karma töreni etkinliklerine katılan Kırgızistanlı heyet temsilcileri Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'e yöresel kıyafet, kalpak ve kırbaç hediye etti. Hediye töreninin ardından protokol üyeleri, temsili Hafsa Sultan ve Merkez Efendi, 41 çeşit baharatı dualar eşliğinde kazana dökerek kardı.

İlker KILIÇASLAN- Nermin UÇTU- Ersan ERDOĞAN / MANİSA, (DHA)

Nevruz kutlamasında bayrak gösterisi

KAYSERİ Valiliği, Erciyes Üniversitesi ve Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen nevruz kutlamasında konuk öğrenciler Türk Cumhuriyetleri'nin bayraklarını dalgalandırdı. Protokol mensupları yumurta tokuşturup, örs döverek, yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Erciyes Üniversitesi Kampusu'ndaki Sabancı Kültür Sitesinde düzenlenen törene Vali Vekili Erdoğan Aygenç, Vali yardımcısı Gökhan Azcan, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Halil Büyüknalbant, ERÜ rektörü Prof.Dr. Muhammet Güven, Kültür Müdürü İsmet Taymuş, öğrenciler ve Kayseri'de çeşitli üniversitelerde okuyan soydaş öğrenciler de katıldı. Geniş güvenlik önlemleri alınan neredeyse adım başı bir polis memurunun bulunduğu alana, gazeteciler dahil herkes tek tek aranarak alındı. Vali Vekili Erdoğan Aygenç, nevruzun baharın müjdesi olduğunu belirterek, "Birlik ve beraberlik içinde nice güzel günler görmeliyiz" dedi.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven de, Türkiye'nin sıkıntılı günlerden geçtiğini anlatırken, "Nevruz bayramı, bu karanlıktan çıkmamızın bir müjdesi olsun" diye konuştu. Türk Cumhuriyetleri'nden öğrencilerin bayrak gösterisinin ardından, Kayseri Büyükşehir Belediyesi mehter takımı konser verdi. Futbol, masa tenisi ve bilek güreşinde dereceye giren öğrencilere madalya ve hediyeleri dağıtıldı. Daha sonra protekel mensupları Sabancı kültür sitesi önünde yapılan Nevruz ateşinden atladı. Yumurta tokuşturup, örs döven protokol mensupları daha sonra konuklara ve örgencilere etli bulgur pilavı ile ayran ikram etti.

Oktay ENSARİ- Zafer BARIŞ/KAYSERİ, (DHA)

Tokat'ta Nevruz kutlaması

TOKAT'ta nevruz, protokol üyeleri ve üniversite öğrencilerinin birlikte katıldığı resmi program ile kutlandı.

Gaziosmanpaşa Üniversitesinde düzenlenen kutlamalara Tokat Valisi Cevdet Can, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Rektör Prof.Dr. Mustafa Şahin ile birlikte kent protokolü katıldı. Kutlama programı nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı. Protokol üyeleri ve öğrenciler nevruz ateşinin üzerinden atladı. Protokol üyelerinin yumurta tokuşturduğu etkinlikte katılımcılara, pilav ve döner ikram edildi.

Mustafa TURAPOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber