Ayakta tedaviye ilaç sınırı kalktı: Pratisyen hekimler de ilaç yazacak.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 14 Kasım 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, pratisyen hekimlerin reçete yazmalarını kısıtlayan ayrıca ayaktan tedavilerde reçetelere en fazla dört kalem ve yedi günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılmasını öngören düzenlemeye geçit vermedi. Kısıtlamalar 'Maliye Bakanlığı Tedavi Yardımı Tebliği'yle gündeme gelmiş, Türk Tabipleri Birliği (TTB) tebliğ aleyhine dava açmıştı. TTB'nin tebliğle ilgili yürütmeyi durdurma istemi Danıştay 5 ve 10. dairelerince oluşturulan ortak heyet tarafından incelendi. İnceleme sonunda şu maddelerin yürürlüğü durduruldu:

Hangi kısıtlamalar kalktı?

Tebliğin, ayaktan tedavilerde, belirtilen hastalıklar dışında; reçetelere en fazla dört kalem ve yedi günlük doz yazılmasını öngören maddesinin yürürlüğü durduruldu, sınırlaması olmayan eski uygulama devam edecek.

Tebliğe göre sadece zatüree, bronş genişlemesi, kemik iliği iltihabı teşhislerinde, hekimin gerekli gördüğü takdirde 10-14 günlük tedavi dozunda antibiyotik reçete yazabiliyordu. Diğer durumlarda beş-yedi günlük antibiyotik tedavisi uygulanması öngörülüyor, ayrıca bu yapılırken dört kalem ilaç, yedi günlük doz aşılamıyordu. Danıştay kararıyla hekimlerin uygun gördüklerinde, hastalık kısıtlaması olmaksızın beş-yedi günden daha uzun tedavileri karşılayacak kadar ilaç vermesi yeniden mümkün oldu.

Tebliğ, pratisyen hekimlerin ilaç yazımına kısıtlama getiriyordu. Tebliğe göre antidepresanlar ve antipsikotiklerin (özellikle şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlar), yeni nesil antidepresanlar ancak psikiyatri, nöroloji, üroloji, kadın hastalıkları ve doğum, dahiliye veya aile hekimliği uzman hekimleri tarafından veya bu hekimlerden birinin çıkardığı ilaç kullanım raporuna dayanılarak diğer hekimler tarafından yazılabiliyordu. Danıştay kararıyla bu kısıtlamada durduruldu.

Danıştay'dan dönen maddelerden biri de sara hastalığı ilaçlarının sadece nöroloji, çocuk hastalıkları veya nöroşirurji uzman hekimleri tarafından yazılması şartı oldu. Bazı antibiyotiklerin, sadece enfeksiyon hastalıkları uzmanı yoksa iç hastalıkları uzmanı tarafından, çocuk hastalarda çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı, olmadığı yerlerde çocuk hastalıkları uzmanının bu ilaçları yazabileceği koşulu da ortadan kalkmış oldu.

Bir ayda ikinci iptal

Danıştay, geçen ay da sağlıkta tasarruf sağlama amacıyla çıkarılan ve 'vaka başına ödeme' sistemi getirdiği için tartışılan düzenlemeyi 'Anayasa'nın sağlık hakkını güvence altına alan 56. maddesine aykırı olduğu' gerekçesiyle durdurmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber