Meslek liselilere üniversite yolu açıldı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 15 Kasım 2006 05:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

17. Milli Eğitim Şûrası'nın ikinci gününde meslek liselerine uygulanan farklı katsayının kaldırılması yönünde oyçokluğuyla karar alındı. 66 kişi katsayının kaldırılmasını isterken, dört kişi karşı yönde oy verdi. Katılımcıların bir kısmı imamhatiplilerin üniversiteye girişini kolaylaştıracağı gerekçesiyle protesto ettikleri oylamaya katılmadı.

Eğitim-Sen, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve bazı akademisyenler, kararı protesto etti. Karara muhalifler, orta öğretimde yeniden yapılandırmanın tartışılmadan sınav sistemine yönelik karar alınmasını 'seçim yaptırımı' olarak değerlendirdiler. Şûra kararları tavsiye niteliğinde..

Şûraya katılan Kars'ın Şehitler Mahallesi Muhtarı İsmet Yılmaz, eğitimdeki eşitsizliğe isyan etti. Şûrada söz alan katılımcıların şikâyetleri şöyle:

İsmet Yılmaz (Kars Merkez Şehitler Mahallesi Muhtarı): Sizin yediğiniz her şeyi biz de yiyoruz, sizin giydiklerinizi giyiyoruz, sizin bindiğiniz otomobillere biniyoruz. Ancak Kars'ta sizin aldığınız eğitimi alamıyoruz. Çünkü eğitim ülkenin her yerinde eşit değil. Amerika'da yaşayan Türk doktorun kanser ilacını bulduğunu okuyoruz. Ben Amerika'daki Türk doktorun değil, Türkiye'de okuyan doktorların kanser ilacımı bulmasını, uçağımı yapmasını istiyorum.

İbrahim Arıkan (MEF Okulları): MEB, Danıştay, Sayıştay gibi bağımsız bir bakanlık haline getirilmeli. Özerkleştirilmediği takdirde her gelen bakan kendine göre reformlar yapacak, ondan sonra bunlar yıkılacak.

Cevdet Aydın (Kars Milli Eğitim Müdürü): Bugünkü hortumcuları, biz yetiştirdik. Şimdi de onlar hortumluyor biz bakıyoruz. Eğitimin manevi yönü de dikkate alınmalı.

Halis Ayhan (YÖK üyesi): Çocuk bir liseyi bitirdikten sonra bakalorya dediğimiz sistemle bir sınava alınmalı bu sınavdan sonra gidebileceği fakülteyi, alanını belirlemeli bundan sonra YÖK ikinci bir sınavla o alanda hangi fakültelere gidebileceğini belirlemeli.

Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Bikem İnce: Öğretmenlerin yetersizliği, psikolojik açıdan kopukluğa neden oluyor. İdarecilerin üç yılda bir, öğretmenlerin ise her yılın sonunda yeterlilik sınavına alınması gerekir.

Eyüp Kılcı (GÜVENDER): İlköğretimin 6, 7 ve 8. sınıflarında o yıllara ait müfredattan merkezi sınavlar yapılmalı. ÖSS'deki katsayı adaletsizliği kalkmadan öğrenciler meslek liselerine yönlendirilemez, bunun için katsayı engeli artık kaldırılmalı.

Atatürk Teknik Lisesi öğrencisi Fatma Yaman: Meslek liselerine öğrenci talebi artırılmak isteniyorsa bu okullara istihdam garantisi verilmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber