Öğretmenin icadı ile bacadan çıkan ısı geri dönecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2006 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya'nın Kocaali ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Abdülmunip Ceylan, kendi geliştirdiği ?kazan baca? adını verdiği cihazla, güneş enerjisi sistemi kullanılan mekanlarda, bacadan çıkan ısıyı ısınmada kullanılmak üzere geri kazandırmayı amaçlıyor.

Ceylan, güneş enerjisi sistemi kullanılan ev ve iş yerlerine yönelik ısı verimliliği sağlamak amacıyla yürüttüğü çalışmada, ?kazan baca? adını verdiği buluş gerçekleştirdiğini söyledi.

Geliştirdiği cihaza, Türk Patent Enstitüsünden, (TPE) ?baca gazından güneş enerjisi sistemini destekleme ünitesi? tanımıyla ?faydalı model belgesi? aldığını bildiren Ceylan, baca çıkışlarına monte edilebilecek cihazı sayesinde, çıkan ısının emilerek geri dönüştürülebileceğini kaydetti.

Ceylan, ?Kazan baca, temelde güneş enerjisi sistemi kullanılan ev ya da işyerlerine yönelik geliştirildi. Bacadaki kiremitleri söküp yerine kazan bacayı takıp sisteme adapte ediyoruz. Kazan Baca'nın içindeki -40 - +195 dereceye kadar dirençli özel bir sıvı bacadan çıkan ısıyı emerek, güneş enerjisi kazanına gönderiyor. Hava kapalı bile olsa normal soba yandığı sürece ısı 35 derecenin altına düşmüyor. Evimde yıl boyunca kullandım? dedi.

Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde iklim şartları nedeniyle, güneşle sıcak su elde edilen sistemlere ilgi gösterilmediğini kaydeden Ceylan, buluşu sayesinde Akdeniz Bölgesi'nde olduğu gibi Karadeniz Bölgesi'nde de güneş enerjisi sistemlerinin yaygınlaşacağını savundu.

?NASIL ÇALIŞIYOR??

Bölgede yılın 6 ayına yakın sobaların yakıldığını ifade eden Ceylan, icadınıN çalışma esasını şöyle anlattı:

?Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemleri, bu buluşla soğuk mevsimlerde de verimli kullanılacak.

Yanan sobaların çatılardaki bacaları sökülüp yerine kazan baca takılıyor. Yanan sobanın dumanı, Kazan Baca'dan geçerken içindeki özel sıvıyı ısıtıyor. Isınan suyun içindeki spiral flex hortum, biriken ısıyı güneş enerjisi sistemlerine ön ısıtma şeklinde taşıyor. Evde soba veya kalorifer yanıyorsa, Kazan Baca kışın sıcak su derdine son verecek. Konut ve işyerlerinde, bacasından duman geçen her yerde kullanılır. İki yıl evimde kullandım. TPE tarafından faydalı model olarak tescil edilmiş bir üründür. Kazan baca yalnız sıcak su ihtiyacı için değil aynı zamanda kalorifer sistemi veya sıcak hava sistemi olarak da kullanılabilecek.

Güneş enerjili sıcak su sistemleri buluş sayesinde artık kışın elektrik enerjisi desteğine ihtiyaç duymayacak. Soba yandığı müddetçe bitmeyen sıcak su kaynağına ulaşılmış olunacak.?

Buluşunun prototipini galvanizli sacdan yaptığını kaydeden Ceylan, dayanıklı olabilmesi için krom ham maddesi ile üretilmesi üzerinde çalıştığını ifade etti. Ceylan sözlerine şöyle devam etti:

?Sistem sağladığı tasarruf sayesinde kendini bir yılda amorti edecektir. Çok sıcak su ihtiyacı olan konutlarda soba yandığı müddetçe bu ihtiyaç karşılanacaktır. Kaloriferli evlerde ısınmaya katkı sağlayabilir. Sağlığa hiçbir şekilde yan etkisi olmadan sıcak su ihtiyacını bedelsiz karşılar.

Buluşu sayesinde elde edilen tasarrufun ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlanacağını savunan Ceylan, sistemin üretilebilmesi için yetkililerin ve sanayicilerin yardımcı olmasını istedi.

Türk Patent Enstitüsünden verilen belgede ise Ceylan'ın buluşu için, ?Mevcut buluş, özellikle kış aylarında güneşe bağlı olarak, verimi iyice düşen güneş enerji sistemlerinin baca gazı ısısından istifade edilmesini sağlayan, baca gazından güneş enerjisi sistemini destekleme ünitesi ilavesi ile desteklenmesine ilişkindir. Böylece kış aylarında da konutlarda sıcak su ihtiyacı ekonomik olarak sağlanabilmektedir? değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber