KDV iade alacakları elektrik ve doğalgaz borcuna mahsup edilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2006 12:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İndirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade alacakları mükelleflerin kendi elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsup edilebilecek.

Maliye Bakanlığı'nın Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğle, indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade alacaklarının mükelleflerin kendi elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsubuna ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, elektrik ve doğalgazı, yüzde 51 veya daha fazla hissesi kamuya ait kuruluşlardan temin eden iade hakkı sahipleri, bu kuruluşlara başvurarak fatura bedellerini KDV iade alacaklarına mahsup suretiyle ödemek istediklerini belirtecekler ve bağlı oldukları vergi dairesine ibraz etmek üzere fatura bedellerinin yatırılacağı bir banka hesap numarası talep edecekler.

Satıcı kuruluşlar, yüzde 51 ve daha fazla hisselerinin kamuya ait olduklarını da belirtmek suretiyle fatura bedellerinin yatırılacağı banka hesap numarasını gösteren yazıyı mükellefe verecekler. Mükellefler, satıcılardan alacakları yazı veya yazıları, bir defaya mahsus olmak üzere, bir dilekçe ekinde bağlı oldukları vergi dairesine iletecek, dilekçede, indirimli orana tabi işlemlerinden doğan iade alacaklarının doğalgaz veya elektrik borçlarına mahsup suretiyle ödemek istediklerini belirtecekler. Dilekçe ve eki, vergi dairesince doğalgaz veya elektrik satıcısı işletmeden alınacak teyit sonrasında geçerlik kazanacak. Dilekçede yer alan bilgilerde değişiklik olması halinde, mükellefler tarafından değişiklikler gecikmeden vergi dairesine bildirilecek.

NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Mahsup uygulamasına, 2006 Ekim dönemine ait olup Kasım ayında verilecek KDV beyannamesinin verildiği tarihten sonra ödenmesi gereken elektrik ve doğalgaz borçlarıyla başlanacak.

Mahsup talebi, KDV beyannamesinin verilmesinden sonra bir dilekçeyle yapılacak. Dilekçeye, doğalgaz veya elektrik faturasının iadeyi talep eden firma yetkililerince aslına uygunluğu kaşe ve imza tatbik edilmek suretiyle onaylanmış fotokopisi eklenecek. Bu faturada yer alacak ceza ve faiz gibi unsurlar da mahsuba esas tutara dahil olacak.

Mahsup talebi için fatura örneğinin ibrazı zorunlu tutuldu. Satıcı kuruluş yetkililerince onaylanmış da olsa, borcun miktarını gösteren fatura dışındaki belge veya yazılara dayanılarak mahsup yapılmayacak. Mahsup dilekçesinde doğalgaz veya elektrik dağıtıcısı kuruluşun banka hesap numarası da belirtilecek.

KDV beyannamesinde indirimli orana tabi işlemlerin yanı sıra diğer işlemlerden doğan iade alacakları da bulunabilecek. Toplam iade alacağından öncelikle mükellefin ithalde alınanlar dışındaki kendi vergi borçlarına mahsup yapılacak. Bu mahsup işleminden sonra indirimli orana tabi işlemlere ait bir KDV alacağının kalması durumunda kalan tutar, mükellefin isteğine bağlı olarak kendi SSK prim borçlarıyla doğalgaz veya elektrik borçlarına mahsup edilecek. İndirimli orana tabi işlemler dışındaki diğer iade hakkı doğuran işlemlerden doğan KDV alacaklarının doğalgaz veya elektrik borçlarına mahsubu mümkün olabilecek.

Özel esaslar kapsamına giren ve indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacaklarını kendi vergi, SSK ve doğalgaz veya elektrik borçlarına mahsubunu isteyen mükelleflerin bu talepleri genel esaslara göre yerine getirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber