Harp Akademileri Kanunu'nda değişiklik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2006 15:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Harp Akademileri Komutanlığının görevlerine, komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimini ekleyen kanun tasarısı, TBMM Milli Savunma Komisyonunda kabul edildi.

Tasarı, Harp Akademileri Komutanlığına bağlı olan Askeri Bilimler Araştırma Merkezi Başkanlığının, 2003 yılında kurulan enstitülerin araştırma geliştirme faaliyetlerindeki etkinliğinin artırılması amacıyla, Harp Akademileri Komutanlığına bağlı olmaktan çıkarılıp, enstitülerin bünyesine alınmasını öngörüyor.

?Harp Akademileri Kanunu ile Harp Okulları Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı?, karargah ve komutanlıkları rutin onay faaliyetleri dışında tutarak, kuvvet komutanlığı karargahlarındaki iş yükünü azaltmak amacıyla Harp Okulları Kanununun öğretim elemanlarına ilişkin bazı hükümlerinde değişiklik yapıyor.

Komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimine; kurmay subaylar hariç kaynak gözetmeksizin tüm subaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu gereğince astsubaylıktan subay olanlardan en az 4 yıl süreli fakülte ve yüksekokul bitirenler ile sözleşmeli subaylardan muvazzaf subaylığa geçenler katılabilecek.

Personele, komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimi uzaktan eğitim final sınavına katılması için ilk müracaat hakkının başladığı yıldan itibaren birbirini takip eden 5 sınav hakkı verilecek.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından kuvvet komutanlıklarının, Jandarma Genel Komutanlığının ve Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda, her yıl için sınıflara tahsis edilen kontenjan miktarı kadar subay, yüzyüze eğitime ayrılacak.

ALINMAYACAKLAR

Sıralı üç sicil amirinden en az ikisi tarafından kendisi veya eşinin tutum ve davranışlarından dolayı Akademiye girmeye layık görülmeyip, hakkında olumlu nitelik belgesi verilmeyen subaylar, Kuvvet Harp Akademilerine ve komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimine alınmayacak.

Komutanlık ve karargah subaylığı öğreniminin eğitim ve öğretim süresi; uzaktan eğitim 20, yüzyüze eğitim 20 olmak üzere iki aşamada, toplam kırk hafta olacak.

Kuvvet Harp Akademilerinden çıkarılma ve çıkmaya ilişkin esaslar, komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimi için de geçerli sayılacak. Komutanlık ve karargah subaylığı öğreniminden çıkarılma kararları, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca onaylandıktan sonra kesinleşecek.

Kendi istekleriyle Kuvvet Harp Akademileri ile komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimine devam etmek istemeyenler, yazılı başvuruları üzerine Harp Akademileri ile ilişkileri kesilecek.

Komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimine başvurma hakkı bulunan; 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990 ve 1991 neşetli subaylara, toplam 7 yıl giriş hakkı tanınacak.

EK DERS VEREBİLECEKLER

Harp okullarında görevli öğretim elemanları, talep halinde; personelin isteği, harp okulu komutanlığının olumlu görüşü ve ilgili kuvvet komutanlığının veya kuvvet komutanlığının yetki vereceği makamın onayı ile diğer harp okullarında veya yükseköğretim kurumlarında ek ders verebilecek. Yükseköğretim kurumları dışındaki kurum ve kuruluşlardan yapılacak ilave öğretim elemanı talepleri, ilgili kuvvet komutanlığı veya kuvvet komutanlığının yetki vereceği makam kanalı ile yapılacak.

Yükseköğretim kurumları dışından ek ders vermek üzere temin edilecek öğretim elemanlarına yapılacak ek ders ücreti ödemesi için ders yükü zorunluluğu aranmayacak.

TARTIŞMA

Komisyonda, tasarının ?sıralı üç sicil amirinden en az ikisi tarafından kendisi veya eşinin tutum ve davranışından dolayı Akademiye girmeye layık görülmeyerek hakkında olumlu nitelik belgesi verilmeyen subaylar, Kuvvet Harp Akademilerine ve komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimine alınmaz? hükmünü içeren madde tartışmalara neden oldu.

AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen, bu maddenin cezaların şahsiliği ilkesine aykırı olduğunu ifade ederek, ?bir insan, 'eşinin tutumu ve davranışı' gibi muğlak bir ifadele ile cezalandırılamaz. O zaman kardeşleri ve akrabaları da ekleyelim. Bu tutum ve davranışların neler olduğu açıkça sıralanmalı? diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili İsmail Değerli ise söz konusu maddeye savunarak, ?Türk Silahlı Kuvvetlerinde eş ve ailenin tutumu çok önemlidir. İffetsizlik ve benzeri durumlar çok önemlidir. Türk subayları her haliyle ailesiyle topluma örnek olmalı? dedi.

Değerli, AKP'li Bilen'in aslında amacını bildiğini ifade ederek, ?Açıkça söyleyin. Türbanı kastediyorsunuz. Kafanızda bu var...? diye konuştu.

AKP'li Bilen, eşinin başının açık olduğunu bildirerek, ?eşimin başı kapalı olsaydı bile bundan utanmazdım. Sayın Değerli sizi kınıyorum? dedi.

Söz alan diğer AKP milletvekilleri de maddeye karşı çıkarak, değiştirilmesini istediler.

BAKAN AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, söz konusu maddenin yıllardır uygulandığını ve eski kanunlarda da bulunduğunu belirterek, ?Ceza kanunları ile disiplin kanunları birbirine karıştırılmamalıdır? diye konuştu. Ceza hukukunun herkesi, disiplin hukukun ise belli bir camiayı ilgilendirdiğini anlatan Gönül, Türk Silahlı Kuvvetlerine girenlerin de şartlarını kabul etmiş sayılacaklarını söyledi.

Sadece Silahlı Kuvvetler de değil, Emniyet Teşkilatı ve Dışişleri mensupları için de ?eşlerin tutum ve davranışının? etkili olduğunu anlatan Gönül, yabancı eşle evlenme yasağını buna örnek gösterdi.

DİĞER KANUNLAR

Komisyon daha sonra sağlık izninde iken emsalleri terhis edilen yedeksubay statüsündeki yükümlülerin, emsalleri ile birlikte terhis edilmelerine olanak sağlayan ?Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununda değişiklik yapan yasa tasarısı? ile astsubaylıktan subaylığa geçenlerin teğmenliğe nasbından sonra sınıf okulu eğitimi almalarını imkan veren kanun tasarısını kabul etti.

?Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı? ayrıca, askeri personel ile askeri memurların çocuklarına aile yardımı yapılmasında yaş sınırını diğer kanunlarla uyumlu hale getirerek 25'e yükseltiyor.

BAKANDAN DAVET

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tasarıların kabul edilmesinden sonra komisyon üyelerini brifinge ve yemeğe davet etti.

MKE'nin ilk 500 şirket arasında 87. sıraya yükseldiğini anlatan Gönül, Havelsan'da üretilen uçak simülatörlerinin Güney Kore'ye satıldığını söyledi.

Hollanda'ya stinger füzeleri satıldığını, bu füzelerin bir kaideye konularak, bilgisayar aracılığı ile aynı anda 6'sının birden ateşlenebildiğini anlatan Gönül, atak helikopterleri ve uçaklar için de yazılım üretildiğini bildirdi.

ABD firmalarının ?bilgisayarlara dokundurtmayız? gerekçesiyle atak helikopter ihalesine katılmadığını hatırlatan Gönül, ?Biz de kendi bilgisayarımızı kendimiz ürettik. Hem de 3 yılda... Helikopterlerin ve uçakların arazi şartlarına göre yüksekten veya alçaktan uçmasını sağlayan bilgisayarlar geliştirdik? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber