Maliye'den Panama incelemesi

Vergi cenneti Panama'da Mossack Fonseca hukuk şirketinden sızan 11.5 milyon belge, Wikileaks'i bile geride bırakarak tarihi rekora imza attı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Nisan 2016 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye'den Panama incelemesi

Dünyanın en büyük para kaçırma operasyonu vergi cenneti Panama'da ortaya çıktı. Mossack Fonseca hukuk şirketinden milyonlarca belgeyi sızdıran ekip 128 lider ve kamu görevlisinin belgelerine ulaştı. 200 ülkeden 214 bin şirketin bir şekilde ilişkide olduğu dev yolsuzluk. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin ortak olarak ele geçirdiği belgeler için 76 ülkeden tam 370 gazeteci çalıştı. Belgeler Mossack Fonseca şirketinin son 40 yıl boyunca yürüttüğü günlük işlemleri kapsıyor. Sızan 11.5 milyon belgenin 4.8 milyonu e-mail, veritabanından.

100 EV VE OFİS ARANDI

Alman otoriteleri aslında iki yıl önce Mossack Fonseca şirketinden bazı dataları ele geçirdi. Ancak bu veriler hem daha küçük bir ölçekte hem de eski bilgilerdi. Birkaç yüz şirket hakkında bilgi alınırken daha sonra genişletilen soruşturma ile 214 bin şirkete kadar çıkıldı. Bilgiler ışığında 100 kişinin evinde ve ofisinde arama yapıldı. Alman bankacılık devi Commerzbank'a da baskın yapıldı. Aynı zamanda Mossack Fonseca ile bağlantısı tespit edilen HSH Nordbank ve Hypovereinsbank 20 milyon euro ceza ödemeyi kabul etti.

İSTİSMAR EDİLDİK

Hukuk şirketi Mossack Fonseca sızdırılan belgeler konusunda yaptığı açıklamada, hiçbir zaman uluslararası hukuku ihlal etmediğini, kara para aklama, terörün finanse edilmesi veya benzeri bir yasa dışı faaliyete karışmadığını iddia etti. Şirket açıklamasında ayrıca "Verdiğimiz hizmetlerin istismar edilmesinden dolayı üzüntü yaşıyoruz" ifadesi de yer aldı.

İNGİLTERE VE AVUSTRALYA HAREKETE GEÇTİ

PanamaBelgeleri üzerine birçok ülke inceleme başlattı. İngiltere Vergi Gelir Dairesi, belgeleri incelemek üzere Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'ndan (ICIJ) talep etti. HMRC Direktörü Jennie Granger, "Vergi kaçakçılarının kaçırdıkları her kuruşun vergisini ve cezasını ödemeleri için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Avustralya Vergi Müdürlüğü (ATO) de 800 Avustralyalı'nın hesaplarını incelemeye aldı. Hollanda da sızan belgeleri inceleyeceğini bildirdi. Pakistan Enformasyon Bakanı Pervez Raşid ise iddiaları reddetti.

10 BANKA ÇOK AKTİF

Müşterileri için en çok offshore şirket talebi yapan bankalar listesi de yayımladı. İlk 10 banka arasında tanıdık isimler var. HSBC, Credit Suisse, UBS, Societe Generale ve Rotshild bu bankalar arasında.

MALİYE'DEN 'PANAMA' İNCELEMESİ

da harekete geçirdi. Türkiye'den 101 şirketin ve 10 müşterinin yer aldığı öne sürülürken Maliye Bakanlığı da konuyu incelemeye başladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın bu konuda uzman bir ekibi görevlendirdiği öğrenildi. Maliye'nin de, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'ndan (ICIJ) sızdırılan "Panama belgelerini" incelemek üzere talep etmesi bekleniyor.

FUTBOLCULAR DA VAR

Sızdırılan datalara ilişkin incelemelerin ardından ortaya çıkacak tabloya göre harekete geçilecek. Hukuk bürosunun müşterileri arasında Brezilya, İngiltere, Sırbistan, Hollanda, İsveç ve Türkiye'den futbolcuların da bulunduğu öne sürülüyor. Belgeler arasında Michel Platini ve Türkiye'de forma giyen futbolcular ile ilgili de offshore hesapların olduğu da iddia ediliyor. Belgelerin tamamının mayıs ayında kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Panama belgelerinin, WikiLeaks'da ortaya çıkan belgelerin bin beş yüz katı olduğu ifade ediliyor.

HAZAL ATEŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber