Danıştay: Bu tebliğ insan sağlığını bozar

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Kasım 2006 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nın ayakta tedavide vaka başına tedavi ücreti ödeme uygulaması getiren tebliğini ilişkin yürütmeyi durduran Danıştay, hükümetin sağlık politikasını da eleştirdi. Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) açtığı dava üzerine bu kararı alan Danıştay, modelin "bireyin ve toplumun sağlığını bozucu" etkisi olacağını savundu.

Danıştay kararında şu değerlendirmeler yer aldı:

SOSYAL DEVLET İLKESİ: "Son zamanlarda sağlık harcamalarında tasarrufa yönelik olarak istikrarlı biçimde sürdürülen uygulamalar, Anayasa'nın 2'nci maddesinde yer alan sosyal devlet ilkesinden giderek uzaklaşıldığının bir göstergesi. Vaka başına ödeme modelinin 'bireyin ve toplumun sağlığını bozucu, sağlık hizmetlerindeki kalitenin gelişmesini engelleyici ve maliyeti artırıcı" etkisi olacaktır."

SAĞLIKTA TASARRUF: "Maliye Bakanlığı, sağlık hizmetinin nitelikli bir biçimde sunulmasına değil tasarrufa öncelik veriyor. Bakanlığın sağlık hizmetleriyle ilgili düzenleyici nitelikteki işlemlerinin birçoğu dava konusu oldu. Yeterli ve gerekli inceleme ve araştırma yapılmadığı, ilgili kurum ve kuruluşlarla eşgüdüm sağlanmadığı için yeni düzenlemeler de kısa aralıklarla değişiklik yapılıyor."

MALİYE'NİN SAVUNMASI: "Maliye Bakanlığı'nın savunması ATO'nun iddialarını karşılamaktan uzak. Savunmada, 'hizmet başına ödeme' yerine 'vaka başına ödeme' modeline geçiş nedenlerini net bir biçimde ortaya konulmuyor. İdarenin savunmasından sağlık hizmetinin, tıp biliminin gerekli ve zorunlu kıldığı biçimde yerine getirilmesi amacının gözardı edildiği anlaşılıyor."

'FENA DEĞİL' OLMAZ: "Bakanlığın savunmasında yer alan ifadeyle, sağlık hizmetinin çok iyi kalitede yerine getirildiği bir ödeme modelinden vazgeçilerek hizmet kalitesinin 'fena değil' biçiminde nitelendirildiği bir ödeme modeline geçilmesi, kamu hizmetinin en iyi biçimde yerine getirilmesi ilkesine uygun düşmüyor."

ATO: Cini şişeye soktuk

GEREKÇELİ kararı değerlendiren ATO Başkanı Sinan Aygün, "IMF'nin isteğiyle insan sağlığından bile tasarruf etmeye yönelik cin girişimler, adaletin terazisinden geri döner, cini şişesine yeniden soktuk" dedi. Kararın gerekçesinde, Maliye Bakanlığının ağır biçimde eleştirildiğine dikkat çeken Aygün, şunları söyledi: "İnsan yaşamının paradan önce gelir. Bakanlık 'çok iyi' dediği modeli bırakıp, 'fena değil' dediği modeli uygulamaya koyuyor. Böyle bir uygulamanın dünyada eşi benzeri yok. Çok yasa çıkarmak, çok düzenleme getirmek marifet değil. Marifet, halk yararına adalet dağıtan yasa çıkarmak. Sistemleri kurcalayarak çok çalışıyor görünmek popülizmin ta kendisi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber