Ödeme gücü veya sosyal güvencesi olmayanlar, adresini bırakarak ödeme yapmadan hastaneden ayrılabilecek.

Haber Giriş : 02 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artık hastanelerde hasta rehin alınmayacak, hasta ya da hasta yakınına senet veya taahhütname imzalatılmayacak. Ödeme gücü bulunmayan ya da sosyal güvencesi olmayan vatandaş, adresini bırakarak ödeme yapmadan hastaneden ayrılabilecek.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, valiliklere gönderdiği genelgede, hastanelerde hizmet bedelini karşılayamadıkları gerekçesiyle hastane idareleri tarafından hastaların taburcu edilmemesi, bebek ve annelerin rehin bırakılması ve cenazelerin alıkonulması gibi olumsuz durumların yaşandığını belirtirken, hastaların rehin tutulmasına karşı olduklarını hatırlattı. ``Bakanlığımızca, sağlık kurumlarında hiçbir hastanın tedavi faturalarının ödenmemesi gerekçe gösterilerek taburcu edilmemesine veya taburcu süresinin uzatılmasına müsamaha gösterilmeyecek`` diyen Akdağ, aksi yönde hareket eden hastane yöneticileri hakkında cezâî işlemde bulunulacağını bildirdi.

Sosyal güvencesi olmayan hasta ve hasta yakınlarından tedavi giderleri için herhangi bir senet ya da taahhütname alınmaması talimatını veren Akdağ, ``Ödeme yapılmaması halinde, tahsilat işlem ve takiplerinin tedavi ve taburcu işlemlerinden tamamen bağımsız olarak, genel hükümler doğrultusunda ve ödenmeyen fatura üzerinden yapılması gerekmektedir`` dedi.

Bakan Akdağ, sosyal güvencesi olmayan hastaların hastanelere ilk başvurusunda adres bilgilerinin tam ve güvenli olarak alınması, taburcu edilmesi sırasında hizmet bedeli olarak düzenlenen fatura hakkında hasta veya hasta sahibinin bilgilendirilmesi, taburcu işlemlerinin geciktirilmeden yapılmasını istedi.
Akdağ, hastanelerin acil servisine başvuran hastaların sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın gerekli tıbbi müdahalenin hemen yapılması gerektiğini kaydetti.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber