Geçici işçiye kadroda 'ikili' Maliye çözümü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Kasım 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçici işçilerin kadro tartışmasında Maliye'nin çözümü benimsendi. Buna göre geçici işçilerin bir kısmı sözleşmeli personel, bir kısmı sürekli işçi olacak

Kamuda çalışan 207 bin 892 geçici işçinin bir bölümü sözleşmeli, bir bölümü de sürekli işçi statüsüne geçirilecek. Çalışma Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen çalışmada sona yaklaşıldığı bildirildi.

İlgili kamu kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan teknik komitenin yürüttüğü çalışmalarda, 36 bin 659'u merkezi yönetim, 26 bini KİT ve 145 bin 233'ü mahalli idarelerde olmak üzere kamuda istihdam edilen geçici işçilere yönelik çeşitli seçenekler ele alındı. İlk aşamada kamudaki geçici işçilerin tümünün sürekli işçiye dönüştürülmesi gündeme geldi. Ancak Maliye Bakanlığı ve Hazine, bütçeye maliyetinin fazla olacağı gerekçesiyle buna itiraz etti.

Yeni ücret belirlenecek

Maliye kanadı, kamudaki geçici işçilerden büro hizmetlerinde bulunan ve memurlarla aynı işi yapanların sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesini, işçilerin yürüttüğü hizmetleri yapanların ise sürekli işçi olarak vasıflandırılmasını istedi.

Bunun bütçeye daha az yük getireceğini belirten Maliye Bakanlığı, bu şekilde kamuda aynı işi yapanlar arasındaki ücret ve unvan eşitsizliğinin de sona erdirileceğini belirtti.

Teknik komite çalışmalarında Maliye Bakanlığı'nın bu önerisi kabul edildi ve yasal düzenlemenin bu doğrultuda yapılması benimsendi.

Bu düzenlemenin merkezi yönetime 92 milyon, KİT'lere 230 milyon, mahalli idarelere ise 326 milyon YTL'lik bir yük getirdiğine işaret eden bir ekonomi yetkilisi, "Ancak bu yük daha başlangıçta biliniyordu. Şimdi bütçeye yük getirecek gerekçesiyle bundan vazgeçilmesi söz konusu değil. Buradaki önemli hususlardan biri, yeni ücretlerin nasıl belirleneceği konusu. Memurlarla sözleşmeliler arasında bir eşitsizlik yaratmamak ana ilke olacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber