Bilgi Üniversitesi Amerikalılara satıldı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Kasım 2006 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Silahtarağa Santrali'nin değişim projesine talip olduktan sonra ekonomik sıkıntıya giren Bilgi Üniversitesi , YÖK'ün kontenjan sınırlamasına gitmesiyle öğrenci sayısında da ciddi bir kayıp yaşayınca, üniversitenin yarısını Laurep adlı bir Amerikan şirketine sattı. Üniversitenin satışının, aralarında Arı Grubu Başkanı Kemal Köprülü ile 4 Amerikalının bulunduğu 8 kişilik mütevelli heyetinin yaptığı çalışmalar sonucu gerçekleştirildiği ileri sürüldü. Dünyaca ünlü Amerikan şirketi Laurep'in bir çok ülkede üniversite ortaklıkları bulunuyor. Laurep'in ortaklık kurduğu üniversitelerde toplam 250 bin öğrenci eğitim görüyor. En son Fransa'da bir üniversite satın alan şirket, büyük eleştirilerin odak noktası olmuştu. 2.5 milyar dolarlık işlem hacmine sahip olan Laurep adlı şirket, Newyork'un ünlü borsalarından Nasdaq'dan işlem görüyor. Şirketin asıl uzmanlık alanı ise elektronik eğitimi.

ŞİRKET GİBİ ÇALIŞIYOR

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği eski Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu YÖK'ün vakıf üniversitelerinin devredilmesine göz yummasının tam bir bilim bağnazlığı olduğunu belirtti. Hatipoğlu , "Bu üniversitelerin el değiştirmesi çok yanlış. Böylece bu üniversiteler aynı şirket gibi çalışıyor" dedi. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından, 1996 yılında kuruldu. "Okul için değil, yaşam için öğrenmeliyiz" ilkesiyle yola çıkan Bilgi Üniversitesi bugün, bin 900'ü tam burslu olmak üzere 9 bin 23 öğrencisi, 33 ülkeden 81 yabancı öğrencisi, 4 fakültesi, lisans, lisansüstü, önlisans öğretimi verilen 48 bölüm/programı, 620 öğretim elemanı, 2004-2005 yılında bin 394 mezuna sahip. Bilgi Üniversitesi Kuştepe ve Dolapdere olmak üzere kent merkezinde iki kampüste öğretim veriyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA-European University Association), Uluslararası Üniversiteler Birliği (IAU-International Association of Universities), OECD/IMHE üyesi . Bilgi Üniversitesi ERASMUS programını uyguluyor ve birçok yabancı üniversiteyle de akademik işbirliği içinde.

Santral İstanbul'un inşaatı bitmedi

Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk enerji tesisi olan Silahtarağa Elektrik Santrali, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin, Ciner ve Doğuş gruplarının kurucu ortaklığında yürüteceği ?Santral İstanbul? projesiyle kültür-sanat merkezine dönüştürülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Bilgi Üniversitesi'ne tahsis edilen Santral, ?Santral İstanbul? olarak hayata geçtiğinde ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber