Hastanelere çağdaş hizmet genelgesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2006 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın, 81 ildeki hastanelere, kalitenin artırılması için alınacak tedbirler konusunda gönderdiği genelgeye, sivil toplum örgütlerinden tepki ve farklı değerlendirmeler geldi.

Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın hastanelerdeki kalitenin arttırılmasını içeren genelgede, Sağlık Bakanlığı'na bağlı yataklı tedavi kurumlarında verilen tıbbi hizmetlerle, sağlık alanındaki ihtiyaç ve taleplerin zamanında, etkin ve kolay ulaşılabilir şekilde karşılanmasının öncelikli olduğu vurgulandı. Hastaların bekletilmemesi, en azından beklerken oturması için gerekli tedbirlerin alınması, verimliliğin ve etkinliğin artırılması için tıbbi donanımla birlikte fiziki mekanın da uygun hale getirilmesinin gerekliliğine dikkat çekilen genelgede, ihtiyaç duyulan konularda danışmanlık hizmetlerinin verilmesi de istendi.

Genelgeyi değerlendiren Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, hizmetin iyileşmesi için olumlu dilekler bulunduğunu, ancak sorunların çözülmesi için ciddi mali kaynak gerektiğini kaydetti. Genelgeyi hazırlayıp yollayanların kaynak göndermediğini anlatan Dr. Küçükosmanoğlu, ?Genelgenin uygulanması için, yeni cihaz, bina ve personel gerek. Hastanelerdeki döner sermaye geliriyle bunların karşılanması mümkün değil. Hastaların bekletilmemesi için personelin sayı ve kalitesinin artırılması şart. Ödenek ve kadro yoksa bu nasıl yapılacak. Sağlık Bakanlığı, kalitenin iyileştirilmesi konusunda sorumlu kuruluş? dedi.

?CİHAZ OLMADAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ OLMAZ'

Adana'da yoğun bakım ünitesi eksikliği de bulunduğunu belirten Dr. Küçükosmanoğlu, ?Genelgede, diğer hasta odalarının yoğun bakım ünitelerine dönüştürülmesi isteniyor. Bir odayı ya da yatağı özel cihazlar olmadan yoğun bakım ünitesine çeviremezsiniz. Hastanelerde ?Hasta Hakları Birimleri' bulunmasına rağmen şu ana kadar hastalara haklarını anlatan kimseyi göremedik. Sadece panolara asılan duyurularla yetinildi. İyi niyetli maddelerin bulunduğu genelgenin uygulanabilmesi için gereğinin yapılması da şart. Devlet şu ana kadar yatırım yerine, taşeron hizmet satın aldı. Biz hizmeti devletten talep ediyoruz? diye konuştu.

?KALİTELİ HİZMET İÇİN ÇABALIYORUZ'

İl Sağlık İl Müdürü Dr. Çağlar Çatak ise, Hasta Destek Bakım Üniteleri'nin önceki genelgeler uyarınca çalışmalara başlayıp, faaliyetlerin devam ettiğini söyledi. Hasta ve kalite birimlerinin de hastanelerde bulunduğunu hatırlatan Çatak, şöyle dedi:

?Kalite Şubesi'ni de oluşturduk. Bu çerçevede hastaların çağdaş hizmet alması, polikliniklerde ayakta beklememeleri ve gidecekleri birimler konusunda yönlendirilmeleri için danışmanlık hizmeti verilecek. Hastaneye yatan hastalarımıza, hakları ve sorumlulukları hakkında bilgi verilecek. Bilgilendirmeyi Hasta Hakları Birimleri'ndeki sorumlu arkadaşlar yapacak. Yetmediği yerde personel destek olacak, yine yetmezse hasta destek hizmeti satın alınabilir. Yani taşeron işçi çalıştırılabilir. Çağdaş hizmet için mekan eksikliği bulunuyor. Hastane binaları eski. Daha geniş hastanelere ihtiyaç duyuluyor.?

Çatak, her doktora bir oda ve hastaya doktor seçme özgürlüğü konusunda da çalışma yapıldığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber