YÖK bütün köprüleri attı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 22 Kasım 2006 08:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Rektörler Komitesi YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası alınan kararlara ilişkin bildiriyi açıklayan Teziç, 17. Milli Eğitim Şurası'nda alınan katsayı adaletsizliğini ortadan kaldıran kararı dikkate almayacaklarını açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, şura kararlarının ortak aklın ürünü olduğunu belirterek, "YÖK aklıselimse Şura kararlarını dikkate alır" sözlerine de böylelikle YÖK kanadından olumsuz cevap gelmiş oldu. Yeni kurulan üniversitelere kurucu rektör atanmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Teziç, "Bu sefer YÖK devre içinde, ama siyasi iradenin tekrar buralarda kendi ağırlığını hissettirme arzusu var. Amaç, çok açık ortaya çıkıyor. Kamu yararını siyasi amaç için kullanıyor" diyerek cevapladı. Hatırlanacağı üzere, Bakan Çelik, YÖK'ün yeni kurulan 15 üniversiteye atama yapması durumunda yasal süreç başlatacaklarını söylemişti.

Katsayıyla ilgili kararın Şura Genel Kurulu'nda son şeklini almasına kadar kamuoyunda "imam-hatip lisesi mezunlarına uygulanan engelin aşılması" olarak ünlenen temenninin benimsendiği ifade edilen bildiride, "Şura kararları bilindiği üzere uygulanma zorunluluğu olmayan, temenni niteliği taşıyan kararlardır. Rektörler Komitesi, Türk yüksek öğretiminde ve ülkemizin insan kaynağı planlamasında onarılamayacak tahribata yol açacağını düşündüğü bu temenniyi kesinlikle benimsememektedir" denildi.

ÖSS ESKİSİ GİBİ

Bildiride katsayı ayrımının kalkması için yüksek öğretim üst kurullarının iradesi dışında girişimde bulunulması halinde, bu girişimleri engelleyebilmek amacıyla her zamanki gibi yasal zeminde bütün gayretlerin sebatla sürdürüleceği ve yaklaşan ÖSS'de bu konuda değişiklik yapılmayacağı ifade edildi.

Şura'nın amacı belliydi

Teziç, 17. Milli Eğitim Şurası'na davetli oldukları halde neden katılmadıklarını, "Elimize gelen belgeler, dokümanlar incelendiğinde, bu toplantının amacının ne olduğu ortaya çıkmıştır. Bu amaç, meslek liseleri katsayısı. Dolayısıyla asıl önemlisi, İmam Hatip liselerine üniversiteye doğrudan geçiş yolunu açmaktır. Bu amaca hizmet etme durumunda olan Şuraya katılmak, bu aracın içinde olmak, bizim için yerinde görülmemiştir" diye açıkladı.

Rektör atamasına yargı hassasiyeti

Teziç, yeni kurulan 15 üniversiteye rektör atanmasıyla ilgili yeni bir yasanın çıkarıldığı anımsatılınca da şöyle dedi: "Bu düzenleme, Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karardan farklı bir nitelik taşımıyor. Siyasi iktidarın her ne kadar bu konuda bir önerisi, tasarısı yoksa da Milli Eğitim Komisyonu'nda gündeme getirildi. Komisyonların kanun teklif etme yetkisi yoktur. Bundan önceki kanun metni, YÖK devre dışı bırakıldığı için iptal edildi. Bu sefer YÖK devrede, ama siyasi iradenin tekrar buralarda kendi ağırlığını hissettirme arzusu var. Amaç, çok açık ortaya çıkıyor. Kamu yararını siyasi amaç için kullanıyor. Bu konunun ileriki aşamada tekrar değerlendirileceği bir sürece giriyoruz. Cumhurbaşkanımızın ne düşündüğünü bilmiyorum, tabii metni değerlendirecektir. Süreç devam ederse, herhalde yargı yolu konusunda bir hassasiyet oluşacaktır."

İtibar etmiyoruz

Teziç, şura kararının öğrencilerin aileleri ve yakınlarında bir beklenti yaratabileceğini belirterek, "Şuranın kararları uygulanabilecek nitelikte kararlar değildir, bir temenni niteliğindedir. Ama biz bu temennilere de itibar etmek istemiyoruz" diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber