PYD krizi için çıkış önerileri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'den oluşan CHP heyetinin, ABD'de gerçekleştirdiği temaslarda, Ankara ile Washington arasında PYD'ye yönelik görüş ayrılığına ilişkin olarak sürpriz bir öneride bulunduğu öğrenildi. Önerilerinin içeriği hakkında bilgi vermeyen Yılmaz, "İşi restleşmelerle götürmek yerine daha diplomatik ve pratik bir lisan kullanılmasına yönelik bir önerimiz oldu" ifadesini kullandı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Nisan 2016 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
PYD krizi için çıkış önerileri

MERİÇ TAFOLAR Ankara

Yılmaz ve Çakırözer geçtiğimiz hafta gerçekleşen ABD'de ziyaretinde Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı, Pentagon ve Kongre'de resmi temsilcilerin yanı sıra iki düşünce kuruluşu, Yahudi ve Arap lobisiyle görüşmelerde bulundu. Heyet önceki gün Türkiye'ye döndü. Milliyet'e bilgi veren Yılmaz, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na bilgi sunduktan sonra kapsamlı bir rapor açıklayacaklarını ifade etti.

'Restleşme yanlış'

Yılmaz'ın verdiği bilgilere göre Ankara ile Washington arasında özellikle PYD'ye yönelik bakış açısı farklılığı nedeniyle süren "güven bunalımı"na ilişkin CHP heyeti, sürpriz bir öneride bulundu. Yılmaz, önerilerinin içeriğine ilişkin bilgi vermezken, "İşi restleşmelerle götürmek yerine daha diplomatik ve pratik bir lisan kullanılmasına yönelik bir önerimiz oldu" dedi. CHP heyetinin çözüme dönük bir dil kullanılmasıyla iki ülkenin PYD'ye ve Suriye'deki soruna yönelik farklılıkta bir yakınlaşma olabileceği önerisini gündeme getirdiği belirtildi.

CHP heyetinin, Yahudi lobisi temsilcileri ile yaptığı görüşmeler sırasında İsrail ile Türkiye arasındaki normalleşme sürecini desteklediklerini ifade ettiği belirtildi.

'Bilgi talep ettiler'

Alınan bilgilere göre CHP heyetine, Ankara ile Washington arasında bir güven bunalımı olduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son ziyareti sırasında yaşanan olaylar ve Başkan Barack Obama'nın açıklamalarının da bunun bir sonucu olarak değerlendirilmesi gerektiği bilgisi iletildi.

CHP heyetinin ise temasları sırasında ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü önündeki engeller, akademisyenlere yönelik baskılar, temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğine yönelik iddialar konusunda eleştirilerde bulunduğu belirtildi. Washington yönetiminin, yakın gelecekte TBMM'nin gündemine gelmesi beklenen dokunulmazlıkların kaldırılması sürecine yönelik de bilgi talep ettiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber