Akdağ: Hekim sayısı çok yetersiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2006 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ?Ülkemizde hekim sayısı çok yetersiz. Bu gerçeğin karşısına çıkanlar, ülke sağlığının geleceğini kararttıklarının farkında değiller? dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2007 Mali Yılı Bütçesinin sunumunu yapan Akdağ, 13 milyon yeşil kartlının, devlet memurları gibi kamu sağlık hizmetlerinden faydalandığını ve ilaçlarını eczanelerden alabildiklerini söyledi.

Hastanelerin özerk işletmelere dönüşmesi için gerekli kanun hazırlıklarını yaptıklarını bildiren Akdağ, ?Buna göre hastaneler kamuya ait olmaya devam edecek ama hizmet kalitesi, artan işletmelere dönüşecek. Başhekim ve il sağlık müdürlerinin idari görevlerini daha verimli sürdürebilmesi için muayenehanelerini kapatma şartı getirdik. Sağlık Bakanlığı olarak hastane yönetimlerine müdahale etmeyeceğiz. Ülkeye özgü bir model geliştirmiş olacağız? diye konuştu.

İLAÇ POLİTİKASI

Bakan Akdağ, ilaç fiyatlarında Uluslararası İlaç İstatistik (IMS) verileri ile takip ederek, gerek duyulan ilgili ülkeden, onaylı belge istediklerini bildirdi.

Bu uygulamayla bine yakın üründe yüzde 1 ile yüzde 80 arasında değişen fiyat düşüşleri gerçekleştirdiklerini anlatan Akdağ, yılda 1 milyar dolar ilaç tasarrufu oldu? dedi. Kamu ilaç harcamalarının, 2002 yılında 1999 yılına göre 3 yılda reel olarak yüzde 81.1 arttığını kaydeden Akdağ, 2006 yılında ise 2002 yılına göre 4 yılda reel olarak sadece yüzde 20 arttığını bildirdi.

Tüketilen ilaç miktarının, 2000 yılında 704 milyon kutu olduğunu, 2006'da 1 milyar 272 milyon kutu olduğunu kaydeden Akdağ, ?İlaç politikalarımızla sağladığımız tasarrufu, halkımızın ilaca kolay ulaşması için sarf ettik? dedi.

?HEKİM SAYISI YETERSİZ?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ?hekim sayısının yetersiz? olduğunu ifade ederek, ?YÖK'ü göreve çağırıyorum; Türkiye'de hekimler hiçbir zaman işsiz kalmaz. Çünkü hekime ihtiyacımız var? dedi. Akdağ, şöyle devam etti:

?Ülkemizde hekim sayısı çok yetersiz. Bu gerçeğin karşısına çıkanlar, ülke sağlığının geleceğini kararttıklarının farkında değiller. Mutlaka hekim sayımızı artırmalıyız. Aksini savunmak, ülkeye en büyük kötülük olur. Sivil toplum kuruluşları buna destek vermeli. Türk Tabipleri Birliği, raporunda, hala hekim sayısının azaltılmasını söylüyor. Bu, hangi gerçekle ifade ediliyor, anlamak mümkün değil.

Türkiye'nin hekim ihtiyacı göz önüne alınarak, tıp eğitiminin kalitesi düşürülmeden, mevcut tıp fakültelerinin öğrenci kapasitesi artırılmalıdır. Yeni tıp fakülteleri açılmalıdır.?

SAĞLIK PERSONELİ POLİTİKASI

Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde halen 24 bin 64 uzman, 26 bin 181 pratisyen hekimin hizmet verdiğini kaydetti. 1999-2002 yılları arasında 39 bin sağlık personeli atandığını belirten Akdağ, 2003-2006 yılları arasında ise 61 bin sağlık personeli atandığını bildirdi.

Recep Akdağ, 4 yılda personel politikasında olumlu noktaya geldiklerine dikkati çekerek, ?Hakkaniyete uygun personel politikası uyguluyoruz. Bir personel, İstanbul'da da Hakkari'de de çalışması gerektiğini biliyor? dedi.

2002 yılında hekim sayısı bakımından en kötü il durumunda olan Ağrı'da uzman hekim başına 24 bin 228, en iyi il olan Ankara'da ise uzman hekim başına 1746 kişi düştüğünü belirten Akdağ, 2006 yılında bu sayının, Ağrı'da 6 bin 310'a, Ankara'da ise 1301'e düşürüldüğünü kaydetti.

?HEDEFİMİZ, SAĞLIKLI BİR TÜRKİYE?

Türkiye sağlık envanteri çalışması yaptıklarını bildiren Akdağ, bunun, Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu belirtti.

AKP iktidarının 4 yılda yatırım, bakım, onarım ve tıbbi donanım işleri için 2006 fiyatlarına göre 2 milyar 600 milyon YTL harcadığını kaydeden Akdağ, 160'ı hastane ve ek bina olmak üzere 416 sağlık yatırımını hizmete açtıklarını bildirdi.

Son 4 yılda, içinde tuvalet ve banyo bulunan hasta odası sayısının 2 katına çıkarıldığını belirten Akdağ, 2003-2006 yılları arasında 17 bin yeni yatağın hizmete girdiğini kaydetti. Her geçen gün daha iyiye ulaşmak için gayretlerinin devam ettiğini anlatan Akdağ, ?Gücümüzü aziz milletimizin desteğinden alıyor, takdiri de yaptıklarımızı milletimize bırakıyoruz. Hedefimiz, sağlıklı bir Türkiye'dir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri, bunu başaracak güçtedir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber