Total depodan çıktı direksiyona geçti

Nisanda istasyonlarını Demirören'e satarak enerjiden çıkan Total, dönüşü Hutchinson ile yaptı. Firma, otomotiv yan sanayi ekipmanı üretecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Mayıs 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Total depodan çıktı direksiyona geçti

Geçen ay sahip olduğu istasyonları Demirören Holding'e satarak Türkiye'deki enerji sektöründen çekilen Fransız devi Total'in, gidişi kısa sürdü. Fransız enerji şirketi Total, Türkiye'de otomotiv yan sanayiye geldi. Şirket, Türkiye'de Hutchinson Group adlı firması ile yapacak. Otomotiv sanayisinde özellikle direksiyon sistemlerinde hortum üretimi ile tanınan Paris merkezli Hutchinson, Türk şirket Bantboru ile masaya oturdu. Hutchinson ve Bantboru, kamyon, kamyonet başta olmak üzere ticari araçlara yönelik hidrolik direksiyon, klima ve akışkan sistemleri için boru ve hortum üretmek için işbirliği kararı aldı.

35 BİN ÇALIŞANI VAR

1853'te kurulan Hutchinson, 1970'li yıllarda Total tarafından satın alındı. 23 ülkede 96 tesisi bulunan şirketin toplam çalışan sayısı ise 35 binin üzerinde. Şirket geçen yılı yaklaşık 4.5 milyar euroluk ciroyla kapattı. Hutchinson'ın ortaklık kararı aldığı Bantboru ise Türkiye'de sektöründe üretim yapan ilk firma. Fransız Hutchinson ile de geçmişte işbirliği yapan Bantboru, Ford için Transit Connect, Renault içinde Clio modellerinde işbirliği yapmıştı. Gebze'de 15 bin metrekarelik alanda üretim yapan Bantboru, Hyundai, Land Rover, Mercedes-Benz, BMW, Fiat, Isuzu gibi otomotiv şirketlerinin yanı sıra Arçelik başta olmak üzere beyaz eşya markalarıyla da çalışıyor.

325 MİLYON EUROYA DEMİRÖREN'E SATTI

Petroldekidüşüşün de etkisiyle akaryakıt alanında karlılığı düşen Total, geçen yıl Türkiye'den çıkma kararı aldı. 1992'de Türkiye'de çalışmaya başlayan dünyanın 5'inci büyük enerji şirketi Total'in 10 bin çalışanı var. Şirketin sahip olduğu akaryakıt istasyonlarının sayısı ise 440'ın üzerindeydi. Nisan ayında Demirören Holding ile anlaşmaya varan Total, Türkiye'deki akaryakıt istasyonları ile ticari satış, tedarik ve lojistik varlıklarını 325 milyon euroya satmıştı.

KERİM ÜLKER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber