Mahkümların el emeği fuarı

Ceza ve infaz kurumlarında hükümlü ve tutukluların ortaya koyduğu el emeği göz nuru binlerce üründen oluşan fuar, 8 gün boyunca Kadıköy'de İstanbulluların ziyaretini bekliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Mayıs 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mahkümların el emeği fuarı

Arif Balkan - İstanbul

Türkiye'deki 77 ceza infaz kurumundan 46 bin tutuklu ve hükümlünün emekleriyle üretilen binlerce üründen oluşan Ceza İnfaz Kurumları Ürün ve El Sanatları Fuarı, Kadıköy İskelesi'nde dün ziyaretçilerine kapılarını açtı. Ahşap işçiliğinden deri ayakkabı ve çanta imalatına, dokumadan seramiğe, bakır işçiliğinden takı tasarımına kadar oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip fuarın açılışına aralarında Adalet Bakanı BEKİR BOZDAĞ, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım'ın da olduğu pek çok kişi katıldı. Açılış töreni sonrası yüzlerce İstanbullu, fuar alanını ziyaret ederek, geliri tutuklu ve mahkumlarla İş Yurtları'na bağışlanacak ürünlerden satın aldı.

İşverenlere seslendi

Fuarın açılışında konuşan Bakan Bozdağ, İstanbullulardan cezaevinde bulunanların el emeği eserlerini görüp satın alabilecekleri fuarı gezmelerini istedi. Cezaevlerinde bulunan insanların, bulunuş gerekçeleri ne olursa olsun her birinin yakınlarının ve sevdiklerinin devlete emanet olduğunu kaydeden Bozdağ, tahliye olan kişilerin toplum içinde hak ettikleri saygın yeri elde edebilmesi için toplumun da onlara kucak açması gerektiğini dile getirdi. Bozdağ, "Maalesef iş konusunda çok ciddi sorunlar yaşandığını biliyoruz. İşadamlarımıza İstanbul'dan çağrımı yineliyor ve diyorum ki, Gelin her biriniz cezaevlerinden tahliye olmuş insanlarımıza iş verelim. Herkes yanında cezaevinde belli bir süre kalmış bir insanımızı çalıştırmış olsa en az bir tane çalıştırmış olsa kıyamet mi kopar? Hiçbir şey olmaz" diye konuştu.

İş bulma oranı %56

İstanbul Valisi Vasip Şahin de açılışta yaptığı konuşmada, cezaevlerinden ayrılan insanların topluma yararlı, kendine güvenen, öz güveni gelişmiş, ne yapabileceğini düşünmeden hayata katılmalarının sağlanmasının devletin görevi olduğunu söyledi. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ise, toplam yaklaşık 44 bin hükümlü ve tutuklunun eğitim ve öğretimine devam ettiğini söyledi. Yıldırım, iş yurtlarında çalışan hükümlülerin salıverildikten sonra iş bulma oranının 2014 yılında yüzde 40, 2015 yılında yüzde 56 olarak gerçekleştirildiğini aktardı.

18 Mayıs'a kadar açık

Açık ve kapalı cezaevlerinin yanı sıra kadın tutuk evlerinin de bulunduğu 77 cezaevindeki 46 bin mahkumun emekleriyle üretilen binlerce ürünün satışa sunulduğu fuar, 18 Mayıs'a kadar ziyaretçilere açık olacak. Ceza infaz görevlilerince satışı gerçekleşen ürünlerin geliri mahkumlara ve İşyurtları Kurumu'na aktarılacak. Furdaki stantlarda, cezaevlerinin bulunduğu coğrafyanın ürünleri de şekillendirdiği dikkat çekiyor. Nevşehir Kapalı Cezaevi'nin standında çömlek tezgahı bulunurken, Bursa Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun standında ise dokuma ürünleri öne çıkıyor. Ankara Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda da 110 mahkumun 5 bin metrekare alandaki matbaa atölyesinde ürettiği ürünler ziyaretçilere sunuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber