İstatistikte programlı dönem

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2006 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni İstatistik Kanunu çerçevesinde oluşturulan ve ilk kez toplanan İstatistik Konseyinde, 2007-2011 arası dönemi kapsayacak 5 yıllık Resmi İstatistik Programına son şekli verilecek.

Devlet Bakanı Beşir Atalay, programın yürürlüğe girmesinden sonra, sadece, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) veya kendisine yetki ve görev verilen kurum ve kuruluşların ürettiği verilerin resmi istatistik olarak kabul edileceğini bildirdi.

Bakanlıklar ve diğer ilgili kurumların üst düzey yöneticilerinden oluşan İstatistik Konseyi'nin ilk toplantısının açılışında konuşan Atalay, yeni istatistik kanunu ile Konseyin yeniden yapılandırıldığını hatırlatarak, bir anlamda resmi istatistiğin parlamentosu haline geldiğini belirtti.

Sağlıklı veri olmadan hiç bir alanda sağlıklı karar alınamayacağını vurgulayan Atalay, ''Elinde sağlıklı veri olmayan siyasetçiler, bürokratlar veya iş adamları, adeta karanlıkta yürür gibi belirsizlik içinde hareket etmek zorunda kalırlar'' diye konuştu.

Sadece veri üretmenin değil, güvenilir veri üretmenin esas olduğuna işaret eden Bakan Atalay, ''Onun için bütün çaba, daha güvenilir, daha uluslararası karşılaştırılabilir sağlam verilerin üretilmesi içindir'' dedi.

-PROGRAMLI DÖNEME GEÇİŞ-

2005 yılında çıkarılan İstatistik Kanunu ile istatistik sisteminin baştan sona yenilendiğini anlatan Devlet Bakanı Atalay, önceki dönemlerden farklı olarak programlı döneme geçildiğini bildirdi.

Son 4 yıllık dönemde TÜİK'in merkez ve bölge teşkilatlarının altyapısının büyük ölçüde yenilendiğini de anlatan Atalay, gelir, tüketim, işgücü ve yaşam koşulları başta olmak üzere anketlerin büyük bölümünün tablet bilgisayarlarla gerçekleştirildiğini, bu suretle verilerin alandan derlenmesi ile yayınlanması arasında geçen sürelerin oldukça kısaldığını anlattı.

-RESMİ İSTATİSTİK PROGRAMI-

2005 yılı başından bu yana her yıl hangi verinin hangi ve saatte yayınlanacağını gösteren yıllık veri takviminin Ocak ayında ilan edildiğini söyleyen Atalay, ''2007 yıl başından itibaren ulusal veri yayınlama takvimi olarak yayınlanacak bu takvime, Resmi İstatistik Programında yer alan tüm veriler eklenerek, genişletecektir'' dedi.

Bugünkü konsey toplantısında 5 yıllık programın ele alınacağını açıklayan Atalay, 2007-2011 dönemini kapsayacak olan İlk Resmi İstatistik Programı konusunda kurum ve kuruluşların görüşlerinin alındığını, Konsey toplantısında da son şeklin verileceğini belirtti. Atalay, ''Bu konseyin onayından sonra, Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Orada kabul edilmesinden sonra da yayınlanıp yürürlüğe girecek'' dedi.

Resmi İstatistik Programının, istatistik üretim süreçleri için bir çerçeve oluşturacağına işaret eden Devlet Bakanı, ''Hangi resmi istatistiğin, kimin tarafından, hangi standartta hazırlanıp ne zaman, ne şekilde yayımlanacağını belirleyecektir'' diye konuştu.

Bakan Atalay, 5'er yıllık Resmi İstatistik Programlarıyla ülkenin istatistik ihtiyaçlarının belirleneceğini ve bunların üretiminde görev alacak kurumların görev dağılımının yapılacağını anlattı.

-RESMİ İSTATİSTİK-

Programın yürürlüğe girmesinden sonra, sadece TÜİK'in veya Resmi İstatistik Programında kendisine yetki ve görev verilen kurum ve kuruluşların ürettiği verilerin resmi istatistik olarak kabul edileceğini de açıklayan Atalay, şöyle konuştu:

''Programda yer almayan istatistiki konulardaki çalışmalar ile gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişiliğine sahip kuruluşlarca yapılan sayım veya araştırmalara ait sonuçlar resmi istatistik olarak kabul edilmeyecektir.

Ayrıca, resmi istatistik niteliği taşımayan veriler, kamu kurumlarının resmi yayınlarında veya internet sayfalarında kullanılmayacak ve Türkiye verisi olarak hiç bir uluslararası kuruluşa gönderilmeyecektir.''

-AB MÜZAKERELERİ VE İSTATİSTİK-

AB ile müzakere sürecinde, Türkiye'nin resmi istatistiklerinin esas alınacağını ve kaydedilen verilerin bu verilere göre takip edileceğini kaydeden Bakan Atalay, bu nedenle resmi istatistiklerin uluslararası normlara uygun olarak, güvenilir, şeffaf, zamanlı ve düzenli şekilde üretebilmesinin öneminin daha da arttığını vurguladı.

Yeni İstatistik Kanununun sadece TÜİK'in kuruluş kanunu olmadığını, ülkenin istatistik sistemi için çerçeve kanun özelliği taşıdığını ifade eden Atalay, kanunun, Resmi İstatistik Programı, İstatistik Konseyi, TÜİK'in organizasyon yapısı, ulusal kayıt sistemlerinin oluşturulması gibi önemli konularda yenilikler getirdiğini kaydetti.

Öte yandan, konsey toplantısından ayrılırken gazetecilerin, Papa'nın Türkiye ziyaretine ilişkin soruları üzerine Bakan Atalay, Papa'yı ellerinden geldiği kadar en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını ifade ederek, Papa'nın da ayrılırken mutluluğunu ifade ettiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber