Adliyeye eşek eti satma davasında beraat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2006 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Adalet Sarayı yemekhanesine ?at ve eşek eti sattığı? iddiasıyla yargılanan Ali Fuat Seçgin beraat etti.

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sanık Seçgin hakkında,Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun'a muhalefetten açılan davayı sonuçlandırdı.

Sanık Seçgin, mahkemede yaptığı savunmasında, 25 yıldır et işi ile uğraştığını, Ankara'daki beş büyük kamu kuruluşunun da etlerini kendi firmasının sağlandığını, böyle bir olayın ilk defa başına geldiğini söyledi.

Adliye yemekhanesindeki etlerden alınan ilk numuneden ?tek tırnaklı hayvan eti? sonucunun çıktığını, bu numunenin usulüne uygun olarak alınmadığını ve buradan çıkan sonuçları kabul etmediklerini ifade eden Seçgin, daha sonra aynı etlerden alınan numunelerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Etlik Merkez Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni Ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Merkezine gönderildiğini, her iki yerden gelen raporlarda da numunelerin sığır eti olduğunun saptandığını kaydetti.

Seçgin, davanın açılmasına dayanak gösterilen ilk numune raporlarının usule uygun alınmadığının, hazırlanan raporlarda da açıkça belirtildiğini savunarak, beraatine karar verilmesini talep etti.

Yargıç Hayri Keskin, adliye yemekhanesinden 17 Mart 2006 tarihinde cam kavanozda, etiketsiz ve mühürsüz olduğu bildirilen kırmızı çiğ et numunesi üzerinde Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Başkanlığı Gıda Güvenliği ve Beslenme Araştırma Müdürlüğü tarafından yapılan analizde, bu etle ilgili ?Bakteriyolojik yönden Türk Gıda Kodeksine uygun değildir? raporu verildiğini anımsattı.

Keskin, daha sonra aynı etten usulüne göre alınan numuneleri inceleyen Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanlığının da düzenlediği raporda bu etlerin sığır eti olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

Yargıç Keskin, yapılan değerlendirme ve inceleme sonunda etlerin sığır eti olduğunun açıkça ortaya çıktığını, daha önce sonucu ?tek tırnaklı hayvan eti? çıkan numunenin ise usulüne uygun alınmadığını belirterek, sanık Ali Fuat Seçgin'in üzerine atılı suçun kanuni unsurları oluşmadığından beraatine karar verildiğini açıkladı.

OLAY VE DAVA

Ankara Adalet Sarayı'nda Nisan 2006 tarihinde yaşanan olayda, yemekhane personelinin şüphesi üzerine depoda bulunan etler tahlil için Refik Saydam Merkez Hıfzısıhha Müdürlüğüne gönderilmiş ve yapılan laboratuvar incelemesinde etlerin sağlığa zararlı, ?tek tırnaklı hayvan? eti olduğu tespit edilmişti.

Bunun üzerine yapılan soruşturmada, Ankara Adalet Sarayı Yemekhanesi'ne et satan firmanın yetkilisi Ali Fuat Seçkin, ?halk sağlığını tehlikeye sokacak gıda sağlamak ve satmak? suçundan çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanmıştı.

Firma yetkilileri, Refik Saydam Merkez Hıfzısıhha Müdürlüğünün yaptığı inceleme sonunda hazırladığı rapora itiraz etmiş ve yeni bir tahlil yaptırmak için etleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Etlik Merkez Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni Ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Merkezine göndermişlerdi. Bu iki kurumdan da etlerin ?sığır eti? olduğu yönünde raporlar gelmişti.

Sağlığa zararlı etlerin adliye yemekhanesine kullanıldığı iddiasının duyulması üzerine bazı adliye personeli yemekhaneyi boykot kararı almış ve yemekhaneye girmemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber