İşsizlik Sigortasında tavan tartışması: İş-Kur asgari ücretin iki katını aşamayacağını açıkladı

Haber Giriş : 30 Kasım 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşsizlik Sigortası Fonu'nu yeniden düzenleyen yasa tasarısında en yüksek işsizlik maaşının ne olacağı konusunda farklı görüşler ortaya çıktı. İş-Kur Genel Müdürü tavan maaşın asgari ücretin iki katını aşamayacağını açıkladı

İŞSİZLİK Sigortası Fonu'ndan faydalanma koşullarını yeniden düzenleyen yasa tasarısı hazırlıkları, halen 380 YTL düzeyinde bulunan işsizlik maaşı tavan düzeyi tartışmasında kilitlendi. Bu konuda farklı görüşler ortaya atıldı. TBMM İş-Kur Alt Komisyonu Başkanı Abdullah Erdem Cantimur ?Asgari ücretin 6.5 katına kadar işsizlik maaşı verebilmeliyiz. Kişiye işsiz kaldıktan sonra da prim ödediği brüt maaş üzerinden aylık işsizlik maaşı ödemeliyiz' diye konuştu. İş ve İşçi Bulma Kurumu (İş-Kur) Genel Müdürü Namık Ata ise işsizlik maaşı tavan düzeyinin asgari ücretin iki katını aşamayacağını söyledi.

TAVAN YÜKSELECEK

İŞ-KUR Genel Müdürü Ata tasarıyla işsizlik maaşı tavan ücretinin yükseltileceğini anlatırken ?Maaş tavanının bin YTL'ye çıkacağı hatta brüt asgari ücretin 6.5 katına yükseltileceği iddiaları gerçekleri yansıtmıyor. Bu oranlara ulaşabilmek mümkün değil' diye konuştu. Kişinin prim ödediği ücret üzerinden işsizlik maaşı almasının da mümkün olmadığını yeni düzenlemede de ?işsizlik sigortası primi yatırılan brüt maaşın yüzde 50'si yani yarısı kadar işsizlik maaşı bağlanması' uygulamasının aynen süreceğini açıklayan Ata maaş tavanının yükseltilmesine ilişkin çalışmalarda yüzde 50, 1.5 kat yahut en fazla iki katı oranında artırılmasının telaffuz edildiğini kaydetti.

Tasarıyla fondan faydalanmaya ilişkin getirilmesi planlanan kolaylıkları ?Kesintisiz dört ay sigortalılık şartının bir yıl içinde toplam dört ay sigortalılık şartı olarak değiştirilmesi, son üç yılda sigortalı çalışma süresinin 600 iş gününden 510 yahut 450 iş gününe kadar düşürülmesi' şeklinde açıklayan İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata maaş bağlama süresini kısaltacak kolaylıklar getirileceğini de söyledi.

star

İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata bu kapsamda kişiye halen işsizlik sigortasına başvurduğu tarihi izleyen ayın sonunda işsizlik maaşı bağlanırken yeni düzenlemeyle başvurunun yapıldığı ayın sonunda kişinin işsizlik maaşı almaya başlayacağını belirtti. Genel Müdür Ata böylelikle bir aylık avantaj sağlanacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber