Gelir hedefi aşılırsa SSK primi düşürülecek

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 30 Kasım 2006 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin IMF'ye "2007'de gelir hedefi aşılırsa, SSK primi ve Banka Sigorta Muamele Vergisi düşürülecek" sözü verdiği ortaya çıktı. Niyet mektubuna da giren taahhüde göre 2007 seçim yılı olmasına karşın gelir düşürücü düzenlemeler koşullu yapılacak. Buna göre bütçedeki gelir tahminleri aşılırsa elde edilen tutar, Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) ve SSK primlerinin düşürülmesinde kullanılacak. SSK primlerinde yapılacak indirimin, gelir hedefinde çok ciddi bir aşılma beklenmemesi nedeniyle sınırlı olması veya olmaması bekleniyor.

Geçen ay TBMM'ye sunulan bütçe yasa tasarısına göre 2007'de 188.2 milyar YTL'lik gelir toplanması öngörülüyor. Bu rakamın 158.2 milyar YTL'si de vergilerden gelecek. IMF ile yapılan görüşmelerde bu gelir hedefinin aşılması durumunda gelecek olan paranın bazı vergi ve SSK primlerinde indirilmesi konusunda kullanılması kararı alındı. Buna göre gelir hedefinde aşılma söz konusu olursa elde edilecek olan kaynak BSMV'nin ve SSK primlerinin düşürülmesinde kullanılacak. BSMV'nin düşürülmesi uzun yıllardır tartışılıyor. Geçen yıllarda hazırlanan niyet mektuplarında BSMV'nin 2006 yılı sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması öngörülmüş, ancak bu düzenleme yaşama geçirilmemişti. SSK primlerinin ise Çalışma Bakanlığı'nın koordinasyonunda hazırlanan yeni istihdam paketiyle düşürülmesi bekleniyor. BSMV ve SSK primlerinin koşullu olarak düşürülmesi yönündeki düzenlemenin, niyet mektubuna da girdiği vurgulanıyor.

Edinilen bilgilere göre niyet mektubunda cari açığın revize edilmesi yönünde de bir düzenleme bulunacak. Cari açığın 32.4-33 milyar dolar civarında olmasının beklendiği belirtilirken bu yöndeki rakamın niyet mektubuna da eklendiği vurgulanıyor. 2006 yılının tamamı için 30.7 milyar dolar düzeyinde cari açık verilmesi öngörülmüştü. Ancak bu rakamın aşılacağı önceki gün Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener tarafından açıklanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber