Maliye'den havada ve denizde vergi takibi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 01 Aralık 2006 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, dalgıçlara ve pilotlara sağlanan dalış ve uçuş tazminatıyla ikramiyelerine sağlanan gelir vergisi teşvikini sınırlama kararı aldı. Vergi teşvikini sınırlayan düzenleme, Meclis'e gönderilen, vergi iadesini kaldıran yasa tasarısına konuldu. Gelir Vergisi Kanunu'nun 29'- uncu maddesine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk Hava Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumlarıyla, kanuni iş merkezleri Türkiye'de bulunan şirketlerde pilot, makinist ve dalgıç olarak çalıştırılan personele uçuş ve dalış tazminatı veya ikramiyesi olarak ödenen paraların tamamı gelir vergisinden muaf tutuluyor. Bu nitelikteki tazminat ve ikramiyeler için sadece düşük bir damga vergisi ödeniyor.

Uçmayan pilota ödeme

Havacılık sektöründeki hızlı gelişme, başta pilotlar olmak üzre çalışanların ücretinde yüksek artışlara yol açtı. Ancak, bu artış bordrolara ve dolayısıyla vergi gelirlerine yansımadı. Sektörde pilot maaşlarının 12-15 bin YTL'den aşağı olmadığı bilgisinden hareket eden Maliye, pilotların bordrolarında inceleme yapınca, komik rakamlarla karşılaştı. Bazı şirketlerde, ayda 15 bin YTL alan pilotların bordrodaki maaşının 700 YTL gösterildiği ve verginin bu rakam üzerinden ödendiği, kalan tutarın ise uçuş tazminatı ve uçuş ikramiyesi olarak beyan edildiği belirlendi. Bazı şirketlerde ise bir ay hiç uçmayan pilotlara bile uçuş tazminatı ödemesi yapılmış gösterildiği saptandı.

Tasarıya madde eklendi

Haksız uygulamaya son vermek için harekete geçen Maliye, Meclis'e sunulan vergi iadesinin kaldırılarak yerine asgari geçim indirimi getirilmesine ilişkin Gelir Vergisi Kanunu değişiklik tasarısına madde ekledi. Buna göre, vergi istisnasından yararlandırılabilecek uçuş ve dalış hizmetleri karşılığında verilen tazminat ve ikramiyelerle bu içerikteki ödemeler, o aya ait toplam brüt ücretin yüzde 60'ını aşamayacak.

Vergi istisnasından yararlanılabilmesi için, kişinin fiili olarak uçmuş veya dalmış olması gerekecek. Düzenleme, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve THK ile yasal iş merkezi Türkiye'deki işletmelerde uçuş veya dalış maksadıyla görevlendirilenler için geçerli olacak.

2008'den geçerli olacak

Maliye yetkilileri, düzenlemenin kamuda çalışan pilot ve dalgıçları etkilemeyeceğini, zira o kurumlarda uçuş ve dalış tazminatlarıyla ikramiyelerinin zaten brüt ücretin yüzde 60'ından daha az olduğunu ifade ettiler.

Tasarı yasalaşırsa, pilotların eline geçen net ücretin korunabilmesi için, vergiye tabi ücret kısmının yükseltilmesi ve bu ayarlamadan kaynaklı vergi artışının ilgili şirketçe üstlenilmesi gerekecek. Uygulama 1 Ocak 2008'den itibaren elde edilecek olan gelirler için geçerli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber