Arınç: İlk kez TBMM kadroların 170'ini iptal etti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Aralık 2006 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM BAŞKANI ARINÇ: "TÜRKİYE'DE İLK DEFA BİR KURUM İÇİNİN DOLDURULMASI MÜMKÜN OLAN KADROLARIN 170'İNİ KENDİ İRADESİYLE İPTAL ETMİŞTİR"

Genel Kurulda önceki gün kabul edilen TBMM Genel Sekreterlik Teşkilat Yasası ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenleyen Arınç, 26 yıl aradan sonra kapsamlı bir düzenleme yaptıklarını belirterek, "'Yaptığımız değişikliğin birinci amacı, Teşkilat Kanunumuzun, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasasına uyarlanmasıdır" dedi.

Meclis Başkanı Arınç, TBMM Genel Kurulunda önceki gün kabul edilen TBMM Genel Sekreterlik Teşkilat Yasasını değerlendirmek üzere Başkanlık Divan Salonu'nda bir basın toplantısı düzenledi.

Arınç, TBMM Genel Sekreterlik Teşkilat Yasasında 26 yıl aradan sonra kapsamlı bir düzenleme yapıldığını belirterek, uzun süreden beri üzerinde çalışılan yasanın daha işlerli ve daha mükemmel çalışır hale gelmesinin amaçlandığını söyledi.

Geçen yıl çıkarılan Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Yasasının, Meclis de dahil tüm kurumları kapsadığını belirten Arınç, daha önce TBMM Hesaplarını İnceleme Komisyonunun, Meclis hesaplarını inceleyerek raporunu hazırladığını ancak bu kanun ile artık iç denetim, dış denetim, iç kontrol mekanizmalarının yeniden düzenlendiğini, Komisyonun fonksiyonlarının kalktığını ve yeni denetim mekanizmasının yürürlüğe girdiğini belirtti.

Yapılan değişikliğin birinci amacının, TBMM Teşkilat Kanununu, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasasına uyarlamak olduğunu belirten Arınç, yeni yasayla bu uyarlamanın gerçekleştiğini söyledi.

Arınç, "Artık bundan böyle iç ve dış denetim, 5018 sayılı yasanın öngördüğü şartlar ve kurallar içerisinde yapılacaktır. Bunun için iç denetici kadroları ihdas edilmiştir. Bunların atamaları da yapılacak'' dedi.

-DEĞİŞEN VE KALDIRILAN BİRİMLER?

TBMM ve Sayıştayın denetlenmesine ilişkin usullerin de yeniden belirlendiğine işaret eden Arınç, Teşkilat Kanununda bulunan bazı birimlerin kaldırıldığını, yerine yeni isimlerle birimler kurulduğunu söyledi.

Mal Saymanlığı, Satın Alma Komisyonu Başkanlığı, Bütçe Maliye Müdürlüğü birimlerinin teşkilat şeması içinden çıkarıldığını ve Genel Sekreterliğe doğrudan bağlı Mali Hizmetler ve Satın Alma Müdürlüğü kurularak yürürlüğe girdiğini; eskinin fonksiyonlarının bu birimler içerisinde yapılacağının kanunda gösterildiğini belirtti.

Kanunun ilk maddelerinde TBMM Başkanı ile Genel Sekreterinin görev tanımlarının yeniden yapıldığını, hangi konularda sorumlu oldukları, Genel Sekreterin Meclis Başkanına karşı sorumluluklarının da yeniden düzenlendiğini kaydeden Arınç, TBMM'ye bağlı olarak çalışan İstanbul'daki Milli Saraylar Daire Başkanlığında da yeni düzenlemeler yapıldığını; orada da bazı birimlerin yürürlükten kaldırılarak yerine Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü ile Tanıtım ve Tahsisler Şube Müdürülüğü kurulduğunu anlattı. Arınç, Genel Evrak Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığının adının İletişim Daire Başkanlığına dönüştüğünü; ayrıca, Saymanlık Müdürlüğünün adının da Muhasebe Müdürlüğü olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Arınç, tüm kurumlarda özel yeterlilik sınavıyla işe alınan uzman yardımcılarına bir derece yüksek uygulama yapıldığını, ancak 1983 yılında çıkarılan yasada Meclisteki uzman yardımcılarının bu kapsamda olmadığını belirterek kendisinin de çok doğru bulduğu bir önergeyle TBMM'ye bu şekilde girmiş ve halen uzman olarak çalışan bütün personele bir derece yüksek uygulama yapma imkanı getirildiğini bildirdi.

170 KADRO İPTAL EDİLDİ?

Başkanlık görevi süresince TBMM'de bugüne kadar yapılan tasarrufların dışında, ayrıca 170 kadronun iptal edildiğini belirten Arınç, ''Bir kurum Türkiye'de ilk defa, içinin doldurulması mümkün olan; hatta dönüştürülerek istediği şekilde derece ve kademe verilecek olan kadrolardan 170'ini kendi iradesiyle iptal etmektedir.

Bu, çok önemlidir. Çünkü kamu yönetiminde bunun ne kadar önemli olduğunu kurumlarda çalışanlar bilir. Bu kadrolar şu veya bu şekilde doldurulabilmekte ve maalesef bütçemize ağır yükler getirilmekte, içinden çıkılmaz hale gelmektedir. Şüphesiz 2 milyon çalışan içinde

170 kadronun iptal edilmiş olmasını önemsiz sayanlar bulunabilir. Ama her kurum kendi içerisinde böylesine bir reform yapsa, zannediyorum ki bu çok önemli bir adım olacaktır.''

TBMM kadrolarının, 657 sayılı yasa uyarınca tamamen ''istisnai kadrolar'' olduğunu, istisnai kadronun yarışma veya KPSS'ye ihtiyaç kalmadan atanabilecek kadrolar anlamına geldiğini anlatan Arınç, ''Bu doğru mudur yanlış mıdır? 1983'ten çıkan kanun bunu böyle getirmiştir ve bugüne kadar da böyle uygulamalar yapılmıştır. Ehliyet ve liyakat önemli olmakla birlikte istisnai kadroların da en uygun şekilde kullanılması icap eder'' diye konuştu.

-İPTAL EDİLEN KADROLAR?

Arınç, dönüştürülmemesi ve içinin doldurulmamasını, kamuya yük getirmemesini isteyerek iptalini öngördükleri kadroların içinde; kanun gereği iptal ettikleri satın alma komisyonu başkanı, mal saymanının dışında raportör, tercüman, sekreter, daktilo, matbaa makinisti, dizgi operatörü, ofsetçi, ciltçi, oto tamir ustası, oto boyacısı, şoför, usta, marangoz, boyacı, badanacı, kazancı, döşemeci, tenekeci, terzi, yangın söndürme onbaşısı, teknisyen, aşçıbaşı, aşçı, şef garson, çay ocakçı, garson, pastacı, bahçıvan, hizmetli ve pek çok kadro bulunduğunu ifade etti.

''Bunlar mevcuttu, doldurulabilirdi; başka kadrolara dönüştürülebilir yine tasarruf edilebilirdi. Biz bunların hepsini iptal ettik'' diyen Arınç, 3'ü iç denetçi olmak üzere sadece Meclis Televizyonununda kullanılmak üzere toplam 23 kadronun yeni yasayla öngörüldüğünü kaydetti. Arınç, yeni kanunda, atanacakların atanamadıkları takdirde haklarından mahrum olmaması için de 1 yıl süre tanındığını da belirterek, ''Meclisimizin çalışmalarıyla, iç bünyesi ve kadrolarıyla ilgili konular, yeni teşkilat yasamızla birlikte daha da vuzuha kavuşmuştur, yüksek işlerlik kazanmıştır. Yeni şema ve çalışma programı içerisinde bu çok daha önemli yer tutacaktır'' dedi.

..İÇTÜZÜK VE BÜTÇE..

TBMM Genel Sekreterlik Teşkilat Yasası ile ilgili düzenlediği bilgilendirme toplantısında İçtüzük çalışmalarına da değinen Arınç, şunları kaydetti, ''Görüldüğü gibi Meclis, zamanını ekonomik ve verimli kullanamamaktadır. Her gün yeni tartışma, İçtüzükten sağlanmış bazı hakların biraz da kötüye kullanılmasıyla, gündemdışı pek çok sözler ve konuşmalar yapılmakta. Meclisin yasama çalışmaları verimsiz bir noktaya doğru gitmektedir.

Üzerinde bir sene çalışarak meydana getirdiğimiz İçtüzük değişikliği taslağını; maalesef siyasi partilerimizden bir tanesinin bizi 5 ay oyalamasıyla ancak Haziran ayında Anayasa Komisyonuna verebilmiştik. Anayasa Komisyonu da Ekim ayından bu yana gündemine alamadı. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde Anayasa Komisyonu bunu görüşecek, kısmen bu sene uygulanabilecek ama bundan sonraki dönemlerde de en iyi şekilde uygulanacak. Verimli, kaliteli, ekonomik çalışmayı önümüze koyacak yeni bir İçtüzüğe hep beraber kavuşmuş olacağız. Onun da takipçisi olduğumuzu bilmenizi rica ediyorum.''

Arınç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun 2007 yılı bütçesi üzerindeki çalışmalarını dün tamamladığını hatırlatarak, 1 ay içinde tüm kurum bütçelerinin görüşüldüğünü, 5 Aralık Salı günü bütçenin Genel Kurulda görüşülme takvimini siyasi partilerle kararlaştıracaklarını bildirdi. Arınç, 13 ya da 15 Aralık'ta başlayacak görüşmelerin 11-12 gün sürebileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber