Net 5 milyar ücretli 3 bin 646 YTL vergi iadesi alacak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 02 Aralık 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asgari ücretliye 396 YTL iade

Bu yıl son kez ödenecek vergi iadesi için hazırlıklar sürüyor. Hesaplamalara göre, asgari ücretli 396 YTL, net 5 milyar ücretli 3 bin 646 YTL vergi iadesi alacak

Vergi iadesine son veren düzenleme dikkate alındığında, ücretliler bu yıl son vergi iadelerini alacaklar. Asgari ücretli 396 YTL, 5 bin YTL net ücret alan ise 3 bin 646 YTL vergi iadesi alabilecek. Ancak vergi iadesi için vergiye tabi ücretin tamamının harcandığının fiş ve faturayla belgelendirilmesi gerekiyor.

TÜRMOB Başkanı Yardımcısı ve İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Yıllık Vergi İadesi Raporu'nu açıkladı. Vergi iadesi yerine asgari geçim indirimi getirilmek istendiğini anımsatan Arıkan, bununla işverene örtülü vergi avantajı sağlandığını, buna karşılık yüksek gelir elde edenler başta olmak üzere çalışanların parasal kayıplara uğrayacağını söyledi. Çalışanların yüzde 90'ının vergi iadesi alamayacağını savunan Arıkan, gider çeşitlerinde sınırlamanın kaldırılması, ücretlilere ayrı hukuk uygulanmaması, indirim (iade) oranlarının yükseltilmesi, ücretliye iadenin yıllık değil üç ayda bir verilmesi gerektiğini vurguladı.

Son gün 20 Ocak

Vergi iadesi belgelerinin en geç 20 Ocak 2007'ye kadar verilmesi gerekiyor, ancak bu tarihin cumartesiye rastlaması nedeniyle ücretliler belgelerini 22 Ocak 2007 akşamına kadar işyerlerine teslim edebilecek. Ücretlilerin, sahte fiş veya fatura kullandıkları tespiti halinde, 'Muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge' kullanma suçu nedeniyle suç duyurusu yapılacak. Sahte belge veren, altı aydan üç yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Gelir Vergisi Kanunu'na göre vergi iadesinden ücretlilerle eş ve çocukları yararlanabilecek. Kanunun 61'inci maddesinde, bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine, yarışma jüri üyelerine ödenen para ve menfaatler, sporculara transfer veya başka ad altında ödenen ücretler, yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına ödenen ücretler, ücret olarak sayılacak. Ücretlinin eşinin gider belgelerinin iade kapsamında kullanılabilmesi için de aralarında evlilik bağı bulunması gerekiyor.

Sadece beş grup geçerli

Ücretliler, vergi iadesinde şu harcamalar karşılığında indirimden yararlanacak: Eğitim-öğretim kurumlarıyla anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler, sürücü kursu ücretleri, okul servis ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları ve dershane faturaları. İlaç, hastane giderleri, muayene, tahlil, ameliyat, fizik tedavi, diş protez ücretleri, gözlük, lens alımları gibi sağlık harcamaları. Yiyecek ve içecek için yapılan harcamalar. Kumaş, şapka elbise, ayakkabı, iç çamaşırı, çorap, kemer gibi giyimle ilgili giderlerle dikim masrafı. Kira ödemesi.

Unakıtan'dan güvence

Bu arada, 2006 Vergi Şampiyonları Ödül Töreni'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, asgari geçim indiriminin net maaşa yansımamasını 'tasavvur edemediğini' söyledi. Unakıtan, işvereniyle pazarlık yapamayacak çalışanlara seslenerek, "Bana gelsinler, onların arkasındayım" dedi.

Bu ürünlere indirim yok

İkamet edilen konuta ait yakacak giderleri (odun, kömür, fueloil, gazyağı, doğalgaz alımı) ile bunların nakliyesi için yapılan giderler.

Vekâlet ücretleri.

Yolcu ve yük taşıma gideri.

Otel, motel ve pansiyonlara ödenen konaklama ücretleri.

Tiyatro, sinema, konser salonu, plaj, yüzme havuzu giderleri. (eğlence-dinlenme giderleri)

Ziynet ve süs eşyaları.

Temizlik madde ve malzemesi alımları.

Her türlü kadın ve erkek tuvalet ve ıtriyat madde ve malzemesi alımları,

Kozmetik maddelerinin alımları.

Çiçek alımları.

Kuaför ve berberlere ödenen ücretler.

Fotoğraf filmi ve tab ücreti.

Fotokopi ücreti (eğitim gideri niteliğinde olmayanlar).

Floresan, ampul ve pil alımı.

Plak, teyp ve video kaset alımları ile bunların kiralanması karşılığında ödenen ücretler.

Konutların boya giderleri ile duvar kâğıdı giderleri.

Elektrik ve su tesisatı için yapılan ödemeler.

Billuriye, züccaciye.

Çocuk oyuncakları.

Havlu, çarşaf, nevresim alımları.

Plastik eşya alımları.

Çanta, valiz alımları.

Tüpgaz giderleri.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber