Bu hafta hava nasıl olacak?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2006 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
"Yurtta hava tahmini..." başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız.

Yüksek basınç yüzünden oluşan Sıcaklık Terselmesinin sürmesi nedeniyle özellikle şehir merkezlerinde görülen hava kirliliğinin bir süre daha yaşanması bekleniyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünce yapılan meteorolojik değerlendirmede, Akdeniz kuşağında yer alan Türkiye ve çevre ülkelerin Kasım ayının ilk haftasından itibaren yüksek basınç sisteminin etkisinde kaldığı belirtildi.

Değerlendirmede, hava kütlelerinin hareketini belirleyen atmosferin üst kısmında (9000-10000 metre) kuvvetli rüzgar akışlarının Atlas Okyanusu'nun doğusunda güney-kuzey yönünde olması nedeniyle alçak basınç sistemlerinin ve cephesel yağışlı sistemlerin Balkanlar ve Türkiye'yi etkilememesi sonucunda yüksek basınç sistemine bağlı Türkiye'de genellikle ılık ve yağışsız bir dönem yaşandığı kaydedildi.

Bir haftalık süreçte de mevcut meteorolojik koşullarda önemli bir değişiklik beklenmediği bildirilen değerlendirmede, yurt genelinin yüksek basınç merkezinin etkisinde kalmaya devam edeceğinin ve yurdun büyük bölümünde bir hafta süresince yağış görülmeyeceğinin tahmin edildiği belirtildi. Bugün ve yarın sadece güney Ege kıyıları ve Batı Akdeniz'de kısa süreli sağanak yağış beklendiği, ayrıca yüksek basınç nedeniyle sabah ve akşam saatlerinde yurt genelinde sis hadisesi tahmin edildiği kaydedildi.

Yüksek basınç nedeniyle Sıcaklık Terselmesi (Enverziyon) sonucu şehir merkezlerinde atmosferde bulunan kirleticilerin (partiküler maddeler) yere yakın seviyelerde hava kirliliğine yol açtığı vurgulanan meteorolojik değerlendirmede, "Ülkemizin içinde bulunduğu bölge için Aralık ayının ortasından itibaren meteorolojik koşullarda değişiklik gözlenebileceği, buna bağlı olarak yağışlı sistemlerin ülkemizi etkilemesinin mümkün olduğu yapılan analizlerden anlaşılmaktadır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber