KESK, TMMOB ve TTB'den 2007 bütçesine 'hayır'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2006 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 2007 yılı bütçesine yönelik olarak düzenlenen "referandum"a katılan yaklaşık 650 bin kişiden yüzde 92.1'i "hayır" oyu kullandı.

KESK, TMMOB ve TTB üyeleri, TBMM Dikmen kapısı önünde bir araya gelerek, "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Sadaka değil, toplu sözleşme" ve "14 Aralıkta grevdeyiz" sloganları attılar.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, burada yaptığı açıklamada, 3 örgütün 13 Kasımda başlayan referandum çalışmasının tamamlandığını bildirdi. 2007 yılı bütçesinin hazırlanış sürecine ve içeriğine itirazları olduğunu dile getiren Tombul, "bütçede çalışanların ve halkın olmadığını" savundu.

Bütçenin halkın ve emekçilerin taleplerine göre değil, IMF'nin taleplerine göre hazırlanarak TBMM'ye gönderildiğini öne süren Tombul, TBMM'de de bütçenin "görüşülüyormuş gibi" yapıldığını, ancak milletvekillerinin iradelerinin bütçeye yansıtılmadığını iddia etti.

Eğitim ve sağlık hizmetlerine yeterince pay ayrılmadığını ve bu hizmetlerin ticarileştirildiğini savunan Tombul, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek Genel Sağlık Sigortası ile "ne kadar para, o kadar sağlık" anlayışının egemen kılınacağı" görüşünü dile getirdi.

"Bundan sonra yapılması gerekenin, emekçilerin ve halkın iradesi doğrultusunda bütçeyi geri çekmektir" diyen Tombul, hükümetin talepleri ve referandumda çıkan irade doğrultusunda bütçe önceliklerini değiştirmesi gerektiğini belirtti.

Tombul, "Hükümetin tutumunu değiştirmezse KESK olarak 14 Aralıkta üretiminden gelen gücümüzü kullanarak, okullarda, vergi dairelerinde ve otoyollarda hizmet üretmeyeceğiz" dedi.

AA


MECLİS ÖNÜNDE KESK PROTESTOSU

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı İsmail Hakkı Tombul, yaptıkları oylamada 2007 bütçesini reddedenlerin oranının yüzde 92.1 olduğunu açıkladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dikmen girişinde toplanan KESK üyeleri, "14 Aralık'ta grevdeyiz", "Rantiyeciye değil, emekçiye bütçe", "Parasız eğitim, parasız sağlık" şeklinde sloganlar attı. Grup adına bir açıklama yapan KESK Başkanı Tombul, kamu emekçilerini yoksulluğa, halkı kamu hizmetlerinden yoksunluğa terk eden bütçenin derhal geri çekilmesi gerektiğini ifade ederek, IMF ve Dünya Bankası'nın "Yapısal Uyum ve İstikrar Programları" reddedilmesi, IMF ile yapılan Stand-by anlaşmasının iptal edilmesi ve iç ve dış borçların yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. Ülke ekonomisiyle ilgili alınan bütün kararlarının başta emek örgütleri olmak üzere, toplumunun örgütlü kesimlerinin katılımıyla oluşturulması gerektiğini vurgulayan Tombul, özelleştirme ve sosyal tesislerinin satılması uygulamasına son verilmesini istedi. Demokratik kitle örgütlerinin bütçe hazırlık süreçlerinde yer almasını isteyen tombul, eğitime ve sağlığa yeterli bütçenin ayrılmasını isteyerek, "Uluslararası sözleşmelere uygun, toplu sözleşme ve grev hakkını içeren ve ortak örgütlenmeye imkan veren tek bir sendika yasası yapılmalıdır" dedi.

2007 bütçe referandumunda 646 bin 56 emekçinin oy kullanarak iradesini beyan ettiğini söyleyen Tombul, 2007 bütçesini reddedenlerin oranının yüzde 92.1, 'evet' diyenlerin oranının ise yüzde 7.9 olduğunu belirtti. 2007 bütçesinin geri çekilerek emekçilerin talepleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesini isteyen Tombul, "insanca yaşam için üretimden gelen gücümüzü kullanmada her zamankinden daha fazla karalıyız. Nitekim KESK 14 Aralık'ta hizmet üretmeyecektir. 14 Aralık'ta tüm Türkiye'de alanlarda olacağız" diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasın ardından grup olaysız dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber