Terör destekçilerine Batasuna'yı hatırlattı

AB Bakanı Çelik, Türkiye'den Terörle Mücadele Kanunu'nu değiştirmesini isteyen ve terörle iç içe geçmiş milletvekillerinin yargıya gitmesine karşı çıkan Avrupalılara Batsuna'yı hatırlattı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Haziran 2016 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Terör destekçilerine Batasuna'yı hatırlattı

Emin PAZARCI

İspanya'da Batasuna'nın, "yöneticilerinin şiddeti övdükleri, ETA mitingine katılıp, ETA militanlarına ödül verdikleri" için kapatıldığını belirten Ömer Çelik, bu kararın AİHM tarafından da onaylandığını hatırlattı. Çelik, Avrupa'ya "Batasuna kararına bakın" mesajını verdi. Ömer Çelik, Lahey'de, aralarında Akşam'ın da bulunduğu bazı gazetelerin Ankara Temsilcilerine önemli açıklamalar yaptı.

TÜRKİYE'NİN SÖZÜ ÖNEMLİ

Çelik, "Aşırı sağla, İslamofobia ve İslam'ı istismar eden terör gruplarıyla mücadele etmek isteniyorsa, Türkiye'nin sözü çok önemlidir. Maastricht ve Kopenhag Kriterleri noktasında pek çok Avrupa ülkesinden ileriyiz. Avrupa, Türkiye'yi eleştirmekle Türkiye düşmanlığı arasına kalın bir çizgi çekemedi. Bugün Avrupa'daki aşırı sağla DAEŞ benzeri örgütler tek yumurta ikizidir.. Türkiye ile AB arasında bir rekabet havası değil, işbirliği ilişkisi olmalı" diye konuştu.

BATASUNA ÖRNEĞİ

Alman Parlamentosu'nun sözde soykırım kararının AİHM içtihatlarına da aykırı olduğunun altını çizen Çelik, "Türkiye'de terörle ortak hareket eden milletvekillerinin yargılanmasına karşı çıkan çevrelere Batasuna örneğini veriyorum. Bakın, 2003 yılında İspanya'da Yüksek Mahkeme, Batasuna'nın kapatılmasına karar vermiş. Parti, İspanya Anayasa Mahkemesi'ne itirazda bulunmuş ve reddedilmiş. Sonra AİHM'e gidilmiş ve karar orada onanmış. Yüksek Mahkeme'nin gerekçelerine bakın:

1) Batasuna parti sözcüsünün şiddeti öven açıklamalar yapması,

2) Batusuna yöneticilerinin Venezuella'daki ETA mitingine katılmaları,

3) ETA teröristlerine belediyeler tarafından ödül verilmesi. AİHM bu gerekçeleri parti kapatma için haklı buluyor. Bizdeki duruma bakın bir de!"

BATASUNA NEDİR?

İspanya'da Bask bölgesinde kurulmuş olan milliyetçi politik parti Batasuna, 2008 yılında ayrılıkçı örgüt ETA ile organik bağları olduğu için kapatılmıştı. 1978 Nisan'nında Herri Batasuna adıyla kurulan parti ayrılıkçı ETA örgütünün siyasi kolu olduğu söylendiği için adını Batasuna olarak değiştirmişti.

Erdoğan'ın liderliği

Çelik, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu AB iradesi başka bir dönemde yoktur. 2002'den bu yana en büyük yakınlaşma gerçekleşmişse, onun liderliği sayesinde olmuştur. Erdoğan dönemi, Türkiye'nin AB ile en güçlü şekilde yaklaştığı zamandır" diye konuştu.

Schultz, mektubu parlamentoya göndersin

Alman Parlamentosu'nun aldığı karar ve Schultz'un mektubuna da değinen Çelik, sert eleştirilerde bulundu: "Bakın, bir millete 'soykırım yapıyor' demeyi ifade hürriyetinden sayıyorlar; ama Cumhurbaşkanımızın buna karşı çıkmasını ifade hürriyeti sınırları içinde görmüyorlar. Bu ve Schultz'un Cumhurbaşkanımıza gönderdiği o mektup kabul edilemez. Schultz, mektubunu Alman Parlamentosu'na göndermeliydi, evrensel değerlere ve hukuka aykırı hareket ettiği için. Batasuna kararı, Türkiye'deki ifade özgürlüğünün çok daha geniş olduğunu gösterir."

ÇİFTE STANDART

Çelik: "Biz, özgürlük-güvenlik dengesinin korunmasından geri adım atma gibi bir yaklaşım içinde değiliz. Bu konuda çifte standartlar var. Avrupa'da herhangi bir yerde PKK ofisi açılması, faaliyetlerine izin verilmesi, DAEŞ'in faaliyetlerine izin verilmesi gibidir; DAEŞ, DHKP/C, PKK arasında fark yoktur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber