SPK maaşları 5 yıldır donduruldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2006 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İkinci Başkanı Doç. Dr. Turan Erol, BDDK ve SPK'da büyük maaş artışları olmasına karşın SPK'nın maaşlarının 5 yıldır dondurulduğunu belirterek, maaşların yükseltilmesini istedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) İkinci Başkanı Doç. Dr. Turan Erol, 4'üncü Uluslararası Finans Zirvesinde bir konuşma yaptı. Erol, Türkiye'de kamu tahvil-bono stoklarının özel sektör hisse senedi stoklarının yaklaşık 7 katı olduğunu, bu durumun sermaye piyasasında kamunun ağırlığını açıkça gösterdiğini söyledi.

Sermaye piyasası kanalıyla 1986 yılından bugüne kadar 20 yıllık süreçte 50 milyar dolar fon toplandığına ve bunun ekonomiye kazandırıldığına dikkat çeken Erol, ?Ancak, kendi piyasamız açısından bakıldığında ise piyasa derinliği ve yatırımcı sayısı, cazibesi açışından hisse senetlerinin de bir doyum noktası olduğu gerçeğini hatırlamalıyız? dedi.

Erol, bu anlamda özel sektör tahvillerinin uzun bir süreden sonra yeniden halka arz edilmesinin sevindirici olduğunu kaydetti. SPK olarak menkul kıymetleştirmeye yönelik ihraçları özendirme ve bu konuda kamuoyu yaratma adına uzun soluklu bir çalışma başlattıklarını da bildiren Erol, bu çalışmanın tanıtımının Aralık ayı sonunda bu yıl yedincisi düzenlenecek SPK Arama Konferansında gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti.

?KARAR ALMADA HİÇBİR SORUNUMUZ YOK?

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erol, ?Başkan yokken SPK'da nasıl karar alıyorsunuz?? şeklindeki bir soru üzerine, ?Kanunumuzda açık, birinci başkan olmazsa ikinci başkan bütün yetkiyi kullanır. Karar yeter sayısı oluştu. Karar almada hiçbir sorunumuz yok? yanıtını verdi.

Erol, ?Şu anda yeni üyelerin atanmasıyla beraber halen kritik eşikteyiz. Çünkü iki eksiğimiz var. Bir üyemizin hasta olması durumunda yeter sayımız kalmıyor? diye konuştu.

YİMPAŞ

Yimpaş'la ilgili sorular üzerine de Erol, Meclis Araştırma Komisyonunun çalışmalarını tamamladığını, SPK olarak da dairelerinin yaptığı çalışmaları yeniden ele aldıklarını ve gözden geçirdiklerini ifade etti. Erol, şunları kaydetti:

?SPK'nın bu konuda çalışmaları var zaten. Bunları somut adımlar haline getirmeye çalışıyoruz. Kurumumuz bu konuda yakın zamanda karar alacak diye düşünüyorum. Bu şirketlerin en büyük sorunları kayıt altına alınma, ortak sayılarının tespit edilmesi. Bu konuda kanunun bize verdiği yetkilere bakıyoruz. Bu şirketlerden bazıları kağıt üzerinde şirketler durumunda. Bunları ayıklamaya çalışıyoruz.?

?SPK'nın daha önce bu konuda çalışmaları vardı, ama somut adım atılmamıştı. Sizin hiç çalışmanız yok muydu daha önce?? şeklindeki bir soruya karşılık da Erol, tasarının ilk hazırlandığı halinin ham ve eksikleri bulunduğunu, tut-sat (mortgage) tasarısının da SPK ve Başbakanlık arasında 4 kez gidip geldiğini hatırlattı.

MAAŞLAR...

Kurumda 5 yıldır maaşların dondurulduğuna ilişkin iddiaları anımsatan bir gazeteciye de Erol, BDDK ve SPK'da büyük maaş artışları olmasına karşın SPK'nın maaşlarının 5 yıldır dondurulduğunu belirterek, ?Bizim maaşlarımızın da onlara yakın noktaya taşınmasını arzu ediyoruz? karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber