Suriyeli zanaatkarlar Türk mobilyası için çalışıyor

MOBSAD Başkanı Adnan Bostan, mobilya sektöründe ihtiyaçları olan kalifiye eleman potansiyelini Suriyeli sanatkarlarla giderdiklerini ifade etti. Bostan, sektördeki üreticilerin sadece işçi değil aynı zamanda Suriyeli mimar ve tasarımcıları da çalıştırmaya başladığını söyledi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Haziran 2016 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suriyeli zanaatkarlar Türk mobilyası için çalışıyor

Mobilya sektörü ihtiyacı olan mesleki işgücünü Suriyelilerde buldu. Sektör, Suriye'de mobilya sektöründe çalışan sanatkarları çalıştırmaya başladı. Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Bostan, sektöre ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bostan 3 aydır çalıştıracak eleman bulamadıklarını söyledi. "İş var çalışacak insan yok" diyen Bostan, sektör üreticilerinin Suriyeli, yetişmiş mesleki işgücüne yöneldiğini söyledi. MOBSAD Başkanı Bostan, sektördeki birçok firmanın makina ürünü olmayan tamamen ele ve insan gücüne dayalı ürünler ürettiğini söyledi. Bundan dolayı sektörün yetişmiş kalifiyeli insan işgücüne birçok sektörden daha bağımlı olduğunu belirten Bostan, "Şuanda çalışacak elemana ihtiyacımız var ama bulamıyoruz. Hatta bazı firmalarımız kalifiye olmayan elemanı bile bulmakta zorlanıyorlar. 3 aydır hala çalıştıracak elaman bulamadık" diye konuştu. Bostan, yeni dönemde Suriyeli işçi çalıştırmaya devam edeceklerini söyledi.

UCUZ İŞÇİ OLARAK DEĞİL HAKKINI VEREREK ÇALIŞTIRIYORUZ

Başkan Bostan, Suriyeli işçilere asla ucuz işçi gözüyle bakmadıklarını hakkını teslim ederek çalıştırdıklarını kaydetti. Türkiye'nin Suriyelileri yabancı görmediğine dikkat çeken Bostan, Türk işçilerin şartlarıyla aynı şekilde çalışma yaptıklarını kaydetti. Bostan şunları söyledi: "Her şeyden önemlisi Suriyelileri yabancı olarak görmedik. Suriye'den gelen bizim mesleğimizi yapan vatandaşlarımıza tüm mobilyacı arkadaşlarımız kapısını açtı. Herkes zannetti ki ucuz adam çalıştırıyorlar. Halbuki alakası yok. Aynı Türkiye'de bir usta ne kadar maaşı alıyorsa aynı maaşı verdik. Yemek ve yatacak yer imkanı sağlandı" Başkan Bostan sektörde hizmet veren Surilelilerin sadece işçi olmadığını aynı zamanda Suriyeli mimar ve tasarımcılarında olduğunu ifade etti.

Bostan "Mimardan, tasarımcı, oymacısına kadar yüzlerce Suriyeli sektörümüzde çalışıyor. Suriye'de kayda değer bir zanaatkar geleneğin olduğunu biliyorduk. O bölgeden gelenlerin arasında çok sayıda nitelikli mobilya zanaatkarların bulunduğu ortada. Şimdi o sanatkarlar Türk mobilya sektörü için çalışıyor" dedi.

2023 YILINDA HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

Bostan, mobilya sektörü ihracatıyla da ilgili bilgiler paylaştı. 2015 yılı sonunda ihracatın 2 milyar 300 milyon dolar olduğunu söyleyen Bostan, 2016 beklentisinin ise 3 milyar dolar olduğunu söyledi. 2023 için 10 milyar dolar ihracat hedeflerinin olduğuna işaret eden Bostan, "Bu hedefimize ulaşmak için üretimdeki miktarımızı artırmak yerine, ürettiğimiz ürünlerin birim fiyatını artırmayı planlıyoruz" dedi.

Mesleklerini Türkiye'de sürdürüyorlar

Muhammed M. "Mısırlıyım. Mısır'da mobilyacılıkla uğraşıyordum. Kendimi daha çok geliştirmek için Türkiye'ye geldim ve burada mesleğimi daha detaylı öğrenmeye başladım. Bize böyle bir imkan sunan herkese özellikle bizlere mesleğin detaylarını gösteren abilerimize çok teşekkür ediyorum" dedi.

Suriyeli Abdurrahman (Mobilya Oymacısı)

"Benim adım Abdurrahman. Suriyeliyim. Savaş yüzünden herkes bir tarafa kaçtı. Türkiye'ye geldik. Türkiye'de mobilyacı abilerimiz bize iş ve kalacak yer ayarladı. Bize yeni yuva verdiler. Allah onlardan razı olsun"

Mustafa L.

"Suriye'de 10 sene önce bu işleri yapıyordum. Bizi başka ülkeler almıyordu.Türkiye bizi kabul etti.Mobilyacı abiler iyi adamlar bizi buraya alıp iş imkanı sağladılar. Bize kardeş gibi davranıyorlar"

Artık Türk ürünleri favori oldu

MOBSAD Başkanı Bostan, önceden İngilizlerin çizdiği mobilya tasarımların yerini artık Türk mobilyacıların çizdiği mobilyalara bıraktığını söyledi.

Türk müteahhitleriyle çalışmalara başladıklarını söyleyen Bostan şunları söyledi: "Artık Türk mobilyası müteahhidi ile beraber dünyanın dört bir yanına ulaşabilir hale geldi. İlişkilerimiz Türkiye Cumhuriyetleriyle bitmiyor. Aynı zamanda Katar'da bireysel ilişkilerimizin yoğun olduğu yerler arasında. Katar'da evlerde kullanılan mobilyaların çoğu Türkiye'den gidiyor"

Mesude Demirhan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber