Barolar Birliği: Düzenleme Anayasa'ya aykırı

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Anayasa'da aksine bir hüküm yer almadığı için Yargıtay ve Danıştay üyeliklerinin yaş haddi doluncaya kadar devam edeceğini belirterek, "Şu halde, gündeme alınan kanun tasarısı, Anayasa'nın Yargıtay ve Danıştay üyeliklerini düzenleyen maddesine ve hukuk devletinin özüne aykırıdır." görüşüne yer verdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2016 18:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Barolar Birliği: Düzenleme Anayasa'ya aykırı

Feyzioğlu, Adalet Bakanlığınca hazırlanarak TBMM'ye sunulan ve Yargıtay ile Danıştay'ın yapısını değiştirerek, daire ile üye sayılarını yeniden düzenleyen kanun tasarısı hakkında yazılı açıklama yaptı.
Tasarı ile "daire sayıları ve hakim sayıları azaltılacak diye önce Yargıtay ve Danıştay üyeliklerinin tamamına son verilmek istendiğini" öne süren Feyzioğlu, açıklamasında şunlara değindi:

"Sonra HSYK, yeniden Yargıtay ve Danıştayı oluşturacaktır. Bu tasarının gösterilen gerekçesi, istinaflar çalışmaya başlayınca yüksek mahkemelere gelen iş sayısının düşeceğidir. Herkes tarafından bilinen gayri resmi gerekçe ise cemaatçi olduğu söylenen yüksek hakimlerin yüksek yargıdan tasfiye edilmesidir. Elbette yargı teşkilatı içinde devlet dışı bir hiyerarşik yapılanma kabul edilemez. Ancak bununla mücadele ediyorum diye yüksek mahkemeleri tamamen siyasi iktidarın istediği kişilerle donatmak da aynı derecede sakıncalıdır."

Yüksek yargı kanun tasarısı Meclis'e sunuldu

Feyzioğlu, böyle bir durumda, yargı gücünün de bir tek kişinin elinde toplanmış olacağını savundu.

İstinaf mahkemelerinin çalışmaya başlayacağının, yeni bir bilgi veya sürpriz olmadığını belirten Feyzioğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Buna ilişkin kanuni düzenleme, 2005'te yapılmıştır. İstinaflar çalışmaya başladığında Yargıtayın iş yükünde azalma olacağı da bilinmektedir. Buna rağmen önce 2010'da, sonra 2014'te bu iktidar Yüksek Mahkeme üye sayılarını her seferinde yaklaşık yüzde 50 olmak üzere iki kere artırmıştır. İlk artırımın hepimizce bilinen amacı 2010 referandumu sonrası oluşan ve cemaat ağırlıklı olduğu söylenen HSYK eliyle Yargıtay ve Danıştayda cemaat etkisini artırmaktır. 2014'teki artırım ise cemaat-AK Parti ortaklığının bozulmasından sonra oluşan yeni HSYK eliyle yeni yüksek hakimler seçerek daha önce kendi elleriyle yarattıkları cemaat ağırlığını azaltmaktır."

Feyzioğlu, bu defa ise Anayasa'ya uygunluk kaygısı hiç taşınmadan mevcut üyeliklerin sona erdirilerek Yargıtay ve Danıştayın sıfırdan yeniden yapılanmasının istendiğini ileri sürerek, "Oysa Anayasa'da aksine bir hüküm yer almadığı için Yargıtay ve Danıştay üyelikleri yaş haddi doluncaya kadar devam eder. Şu halde, gündeme alınan kanun tasarısı, Anayasa'nın Yargıtay ve Danıştay üyeliklerini düzenleyen maddesine ve hukuk devletinin özüne aykırıdır. 'Olağanüstü dönemler olağanüstü çareler gerektirir.' denilerek, antidemokratik uygulamalar olağanlaştırılamaz. Yargı ile bu denli oynanamaz." ifadelerine yer verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber