Başkentte su sıkıntısı kapıda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2006 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkente, kasım ayında düşen yağış miktarının uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 55, geçen yıla oranla ise yüzde 60 azaldığı bildirildi.

Havaların Aralık ayında da yağışsız geçmesi halinde Ankara'da su kesintisine gidileceği öğrenildi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Ankara'ya Kasım ayında sadece 19 milimetre yağış düştüğünü belirttiler.

Ankara'nın geçen yıl kasım ayında 48 milimetre yağış aldığını ifade eden yetkililer, uzun yıllar ortalamasına bakıldığında ise Ankara'nın kasım aylarındaki yağış miktarının 34 milimetreyi bulduğunu söylediler.

Yetkililer, ?Yağışlarda, geçen kasım ayına göre yüzde 60, uzun yıllar ortalamasına göre de yüzde 55 oranında bir düşüş oldu? dediler.

SUSUZ GÜNLER KAPIDA

Başkentin barajlarında yaz aylarında aşırı buharlaşma yaşanması ve sonbaharda da yeterince yağışın olmaması, Ankaralıları susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya getirdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kente su sağlayan barajların kapasitesinin 1 milyar 480 milyon metre küp olduğunu ancak baraj havzalarının yeterince yağış alamaması nedeniyle son aylarda su seviyelerinin oldukça düştüğünü söyledi.

Başkentte su tüketiminin kış aylarında, günde ortalama 400-500 bin metre küp olduğunu ifade eden Gökçek, önümüzdeki günlerde de yağış olmaması halinde 1 ay sonra su kesintilerine başlayacaklarını bildirdi. Gökçek, su kesintilerine mümkün olduğunca geç başlamak için Çamlıdere Barajı'ndan Ankara'ya su pompalayacaklarına dikkati çekerek, su pompalandığında da basınç nedeniyle alçak yerlerde oturanlar su alabilecekken, evi yüksek kesimlerde olanların su almakta sıkıntı yaşayacaklarına işaret etti.

Gökçek, vatandaşlardan su kullanımında tasarruflu davranmalarını istedi.

HAVA KİRLİLİĞİNİN BİTMESİ İÇİN DE YAĞMUR GEREKİYOR

Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri ise Ankara'nın hava kalitesinde son günlerde yaşanan düşüşün, ?kirletici gaz çıkışındaki artıştan ziyade sıcaklık terslemesi nedeniyle su buharı ve atmosferi kirletici gazların yükselememesinden kaynaklandığını? anımsattılar.

?Sıcaklık terselmesi? nedeniyle kirletici gazların Başkent semalarında birikmesinin kalıcı bir sorun olmadığını belirten yetkililer, bu sorunun ortadan kalkması için kente bir an önce yağmur yağması gerektiğini belirttiler.

Yetkililer, ayrıca Ankara merkezinde ve çevresinde birçok ağaçlandırma çalışması yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydettiler:

?Başkentte, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin yanı sıra çevredeki birçok ilçede yakın zamanda fidan dikimi yaptık. Fidanların tutması ve kabartılan toprağın oturması için de yağmur gerekiyor. Toprak suyu aldıktan sonra ağaçlandırma sahalarında toprağı sıkılaştıracağız. Bu sezon yapılan ağaçlandırma çalışmalarına son noktayı koyabilmek için yağmuru bekliyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber