Cazibenin şifresi GAP ve DAP'ta

Doğuya 4 Cazibe Merkezi planına DAP ve GAP'ın devamı olarak bakılıyor. Şimdiye kadar yürütülen çalışmalar doğrultusunda inşa edilecek cazibe merkezi kentler, çevrelerindeki illeri de kalkındıracak. Yapılanmanın temel hedefi ise terörün izlerini silerek topyekün kalkınmayı sağlamak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Haziran 2016 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cazibenin şifresi GAP ve DAP'ta

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı "Doğuya 4 Cazibe Merkezi" planın detayları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Hükümet ve AK Parti kaynakları, daha önce yürütülen çalışmaları hatırlatarak yapılanmanın hem terörün izlerini silmeyi hem de topyekün kalkınmayı hedeflediğini aktardı. Terör operasyonlarının yapıldığı yerleri ihya ve inşa projesini ileri bir adımı olarak görülen cazibe merkezi iller adımına Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile Doğu Anadolu Projesi (DAP)'ın devamı olarak bakılıyor.

EKONOMİK VE SOSYAL HAREKETLİLİK

AK Parti Hükümetleri döneminde "Cazibe merkezleri" adı altında belirlenen 12 ile dönük politikalarla, geri kalmış bölgelerin yeni imkanlara kavuşması sağlamıştı. Bu bölgelere yapılan havalimanları, bölünmüş yollar, tüneller, enerji santralları, yenilenen sınır kapılarıyla imkanlar genişletildi. Son dönemde yürütülen operasyonlarla teröristlerden de peyder pey temizlenen bölgede toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla hızlı bir kalkınma sürecine girilmesi hedefleniyor. "Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi" kapsamında yürütülecek olan çalışmanın, bölgedeki sosyal ve ekonomik hayatı canlandırması bakımından önem taşıdığı belirtiliyor.

YERİNDE İSTİHDAM GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇER

Kaynaklar yürütülen çalışmanın hedefini şöyle anlatıyor: "Bölgesel gelişmişlik farkları azaltılacak, Batı illerindeki refah ülke sathına yayılacak. Bu bölgelerin potansiyelleri daha iyi değerlendirilerek, rekabet gücü artırılacak. Ekonomik ve sosyal bütünleşme güçlenecek, daha dengeli bir yerleşim düzeni oluşacak. Mekansal gelişme desteklenecek, iş, sağlık ve eğitim imkanları için insanlar başka yerlere gitmek zorunda kalmayacak. Göç önlenecek, istihdam olanakları artacak."

ÇEVRE İLLERi DE KALKINDIRACAK

Cazibe Merkezi iller planı, DAP ve GAP projelerinin devamı olarak gündeme gelecek. DAP kapsamında doğunun cazibe merkezleri Kars, Van, Malatya ve Erzurum illeri. Bu illerdeki kalkınmanın çevre illeri de şahlandırması bekleniyor. GAP kapsamında Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep bölgenin "cazibe merkezleri" olarak öne çıkarken, bu illerin çevresinde Batman'dan Siirt'e, Şırnak'tan Adıyaman'a, Kilis'ten Osmaniye'ye kadar illerin de oluşan imkanlardan yararlanarak hızla gelişmesi bekleniyor. Çevre ülkelerdeki kaostan olumsuz etkilenen bölgeyle ilgili planlara, gelişmelere göre yön verilecek. Hükümet, yeni imkanlarla birlikte, 5 yılda 30-35 milyar lira harcayarak özel sektör için de bu bölgeleri daha cazip hale getirmeyi planlıyor.

BAŞBAKAN YILDIRIM TOKİ BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Binali Yıldırın, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan'ı kabul etti. Çankaya Köşkü'nde dün gerçekleştirilen kabulde, Başbakan Yıldırım bir süre baş başa görüştüğü Turan'dan TOKİ'nin faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Görüşmede; Güneydoğu Bölgesi'nde terörden temizlenen ve operasyonların tamamlandığı yerlerin yeniden inşa çalışmalarını da görüştüğü ifade edildi. TOKİ Başkanı Turan'ın; Türkiye'nin devlet eliyle gerçekleştirdiği sosyal konut üretimi, dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmalarına yönelik yürütülen konut projeleri hakkında bilgiler aktardığı da öğrenildi.

Fazlı Şahan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber