Köy okullarında 'kokar yakıta' son

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Aralık 2006 19:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Köy okullarının yakıt ihtiyacını artık devlet karşılayacak. Köy okullarına odun ve kömür gönderme kararı alan devlet, bu yolla 'kokar yakıt' olarak bilinen tezek kullanımını sona erdirecek.

Bugüne kadar 8 sınıflı ilköğretim okullarının yakıt ihtiyaçlarını devlet temin ederken, 5. sınıfa kadar okuyan yaklaşık bir milyon öğrencinin eğitim gördüğü 11 bin 770 köy okuluna vatandaşlar yardımda bulunuyordu. Öğrenciler okula genellikle tezek getirerek ısınma problemini çözmeye çalışıyordu. Kars Milletvekili Selahattin Beyribey'in Başbakan, Maliye Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı'yla yaptığı görüşmeler sonrasında 'sadece köy okullarının yakıt ihtiyacını karşılamak için' bütçeye 15 milyon YTL'lik ödenek konuldu. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oybirliğiyle kabul edilen ödenek, 2007 yılında köy okullarını ısıtacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenci sayısı az olan köy okullarında ısınmanın tezekle yapılmasının bir 'Türkiye gerçeği' olduğunu belirterek, önümüzdeki yıl köy okullarına odun ve kömür dağıtacaklarını açıkladı. Çelik, bütçeye konulan 15 milyon YTL'lik ödeneğin bu okulların ısınma problemini çözeceğini kaydetti. Tuvaleti olmayan köy okullarına tuvalet yapılması konusunda da bürokratlara talimat veren Bakan Çelik, prefabrik tuvaletler yapılarak ihtiyacın giderilmesini istedi. Çelik, ayrıca içinde bilgisayar, projeksiyon cihazı, tepegöz ve jeneratör gibi araç gerecin olduğu kamyon ve minibüslerin, altyapı eksiği olan illerin kırsal kesimlerinde gezici eğitim hizmeti vereceğini söyledi.

Kars Milletvekili Selahattin Beyribey ise 8 sınıflı ilköğretim okullarının ihtiyaçlarının il özel idareleri tarafından karşılanmasına karşın, 5. sınıfa kadar öğrenci okutan köy okullarının yakıt ihtiyaçlarının köylüye bırakıldığını, bunun sosyal bir yaraya sebep olduğunu söyledi. Bu okullarda 6. sınıf olmadığı için öğrencilerin ya yatılı ilköğretim bölge okullarına kaydolduğunu ya da taşımalı sistemle şehirde eğitimlerini sürdürdüğünü anlatan Beyribey, "Köy okullarının bu sıkıntısını Başbakan, Maliye Bakanı, Milli Eğitim Bakanı'na tek tek anlattım. Hepsi de çok olumlu karşıladı. Köylüler bu okullara odun vererek, çocuklar ise tezek taşıyarak kış boyunca sınıfları ısıtmaya çalışıyorlardı. Aslında yakıtı devletin vermesi gerekiyor; ama bu bir temayül olmuş. Bu bir haksızlıktı ve düzeltildi." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber