Cezaevleri fabrika gibi

Türkiye'deki cezaevleri geçtiğimiz yıl fabrika gibi çalıştı. Mahkumlar, 180'den fazla iş kolunda kamu ve özel sektör işbirliği çerçevesinde üretim yaptı. Sistem ile 46 bin 311 hükümlü ve tutuklu çalışma hayatına katıldı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Temmuz 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cezaevleri fabrika gibi

Hükümlü ve tutukluları hayata kazandırmak ve meslek sahibi yapmak için oluşturulan "İşyurtları Sistemi" sayesinde cezaevleri adeta fabrika gibi çalıyor. Endüstriyel üretimden, tarım ve hayvancılığa kadar 180'den fazla iş kolunda üretim gerçekleştirilirken, ceza infaz kurumları ve kamu kurumlarının mobilya, gıda, tekstil gibi ihtiyaçları da buradan karşılanıyor. Geçtiğimiz yıl söz konusu sistem ile 46 bin 311 hükümlü ve tutuklu çalışma hayatına katıldı. Bu sistem sayesinde kazanç sağlayan hükümlüler aynı zamanda sigortalanıyor.

180'DEN FAZLA İŞ KOLU VAR

Hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarının korunup geliştirilmesi veya bir meslek ve sanat edinmeleri amacına yönelik olarak 1997 yılında kurulan Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu bünyesindeki işyurtları, her geçen gün verimini daha da arttırıyor. İşyurtlarında, "Endüstri ürünleri, elişi ürünleri, tarım ve hayvancılık ürünleri, inşaat ve onarım işleri, hizmet sektörü ve uygulamalı sosyal tesis işletmeciliği" başlığı altında, mobilyadan tekstile, matbaadan deri ürünlerine, unlu mamullerden gümüş işlemeciliğine, hediyelik eşyadan halı-kilim dokumacılığına, besicilikten tarım ürünlerine, inşaat ve onarım işlerinden halı yıkamaya, marketçilikten restoran işletmeciliğine kadar 180'den fazla iş kolunda faaliyet gösteriliyor.

MAAŞ VE SİGORTA VERİLİYOR

İşyurtlarında çalışarak mesleki tecrübe kazanan hükümlü ve tutuklular, tahliyeleri sonrasında daha kolay iş bulabildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabiliyor. Ayrıca, söz konusu işyurtlarında çalışan hükümlü ve tutuklulara ücret ödenmekte ve sigortaları yapılıyor.

8 MAHKUM DOKTORA YAPIYOR

2015 yılında okuma yazma kurslarına 14 bin 790, açıköğretim ortaokuluna 7 bin 387, açıköğretim lisesine 17 bin 315, açıköğretim fakültesine 3 bin 977, dört yıllık örgün lisans eğitimine 393, yüksek lisans eğitimine 79, doktora eğitimine 8 hükümlü ve tutuklu katıldı. Mesleki kurslara ise 69 bin 171 hükümlü katıldı.

Kamu ve özel sektör işbirliği

Mesleki eğitim alan hükümlülere kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışma olanağı da sunuluyor. Bu kapsamda, 124 kamu kurum ve kuruluşu ile yapılan protokol çerçevesinde açık ceza infaz kurumlarında bulunan bin 924 hükümlü, başta Cumhuriyet Başsavcılıkları, belediyeler ve Tapu Kadastro İl Müdürlükleri olmak üzere farklı kurumlarda çalıştı. 72 özel sektör kurumuyla yapılan işbirliği sayesinde de bin 578 hükümlü ve tutuklu, kapalı veya açık ceza infaz kurumlarında çalışmaya imkanına sahip oldu. Türkiye'de 5 ayrı ilde gerçekleştirilen işyurtları sergisini 900 bin kişi ziyaret etti.

Osman Özgan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber