43 milyar lira alacağa 15 milyar tahsilat

2014 yılında çıkarılan düzenleme sonrası 43 milyar lirası yeniden yapılandırılan kamu alacaklarında ancak küçük borçlar ödendi. Şu ana kadar 4.5 milyon mükellef başvurmuşken, bunların 3 milyonu 28 milyar liralık taksidini ödemedi. Uzmanlar, yeni sistem öneriyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Temmuz 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
43 milyar lira alacağa 15 milyar tahsilat

Hükümetin 11 Eylül 2014 tarihinde yayımlanan 6552 sayılı kanun ile vergi, SSK prim borçları, idari para cezaları ve trafik muayene harçları gibi birçok kamu alacağına yönelik getirdiği yapılandırmada ağırlıklı idari para cezaları, trafik ve muayene eksikliği gibi küçük borçlar ödendi. Yaklaşık 43 milyar liralık yapılandırmaya 4,5 milyon mükellef başvurdu. 3 milyona yakın mükellef 28 milyar lira gibi bir tutarın taksitlerini ödemedi. 15 milyar liralık yapılandırmayı 1,5 milyon mükellef ödüyor.

TAKSİTLER AKSADI

2014 yılı sonunda borçlarının anaparasına düşük faiz uygulanması ve 36 aya varan vade ile getirilen düzenlemede, 3 milyon kadar mükellef zaman içerisinde ekonomik sıkıntıya girerek taksitlerini aksattı. 2014 yılı Aralık ayında ilk taksitlerin ödenmeye başladığı yapılandırmaya 4,5 milyon mükellef başvurmuştu. Yaklaşık 43 milyar liralık borcun yapılandırıldığı düzenlemede, ödenmeyen tutarın 28 milyar lira olması dikkat çekiyor. Şimdi getirilen düzenleme ile mükelleflerden yapılandırma kapsamında bir yıl içerisinde iki taksitini aksattığı için sistem dışında kalanların yeniden yararlanması sağlanacak. Düzenleme ile ödemelerini aksatan 3 milyon mükellef, aksattığı taksitleri bir defada ödemeleri halinde, yeniden yapılandırma sistemine dahil olacaklar.

KÜÇÜK BORÇLAR ÖDENİYOR

Bu kapsamda, yapılandırma ile ilgili yapılan analizde, 4,5 milyon mükellefin 1,5 milyon civarının 15 milyar liralık borcun taksitlerini düzenli olarak ödediği belirlendi. Bu ödenen borçlar analiz edildiğinde ise, mükelleflerin nüfus, askerlik, trafik, köprülerden kaçak geçiş, motorlu taşıtlar vergisi yıllık harçları gibi idari para cezalarını taksitli olarak ödediklerini ortaya koydu. Ancak elde ettikleri gelirlerden dolayı, kurumlar vergisi, KDV, ÖTV, gelir veya kurumlar vergisi stopaj vergisi gibi kazandıkları gelirin vergisini ödemeyenlerin ağırlıkta olması dikkat çekti. Bu kesimlerin yaklaşık 28 milyar lira gibi bir borç yapılandırmasını ödememesi, yapılandırmanın istenilen sonucu vermediği yorumlarına yol açtı.

  1. DÜZENLEME NE GETİRMİŞTİ?
  2. Düzenleme ile birikmiş borçlar enflasyon oranında güncellenmişti, faiz ve zamlar silinmişti. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının da yüzde 50'sinin ödenmesi halinde kalan yüzde 50'si silinmişti. 6552 ile taksit imkanı getirilmişti. 30 Nisan 2014 itibariyle beyan edilen bütün vergiler, bu tarih öncesindeki motorlu taşıtlar vergisi yıllık harçların borçları da taksitlendirildi. Trafik, köprülerden kaçak geçiş, karayolları taşıma kanununa göre verilen para cezaları ile RTÜK tarafından verilen idari para cezaları yapılandırıldı. Bu borçların yapılandırılmasında da herhangi bir teminat istenilmedi.

6183 İŞLETİLSİN ÖNERİSİ

Açıklanan rakamlar, çıkarılan yeniden yapılanma düzenlemelerinin beklenen katkıyı yapmadığını gösteriyor. Uzmanlar ise bu çerçevede hükümetin yeniden af ve benzeri düzenlemeleri getirmek yerine, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun'un 48'inci maddesinde 'teminatlı 36 ay taksitlendirme' yetkisinin 'teminatsız' hale getirmesini öneriyor. Söz konusu kanun ile vergi dairelerine yetki verilmesinin yeterli olacağına dikkat çeken uzmanlar, "Böylece borcunu ödeyemeyen mükellefleri 36 ay taksitle teminatsız olarak borcunu vergi dairesi kapsamında yapılandırabilir. Ödemesini yapmaması halinde zaten vergi dairesinden ihtiyacı olan başta 'vergi borcu yoktur' yazısını bile alamaz" değerlendirmesi yapıyorlar.

Cahit Saraçoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber