'Sanayi' yüksek vitese taktı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1.6 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.6 artarak beklentilerin üzerinde bir rakama imza attı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Temmuz 2016 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Sanayi' yüksek vitese taktı

Böylece bir önceki ayda yaşanan yavaşlama da telafi edilmiş oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış sermaye malı imalatında gerçekleşti.

Arındırılmamış verilere göre imalat sanayisindeki üretim yıllık bazda yüzde 8.1 arttı. Sanayi üretimi mayıs ayında aylık ve yıllık bazda beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti. Bu veriler, sanayide çarkların yine hızlı bir şekilde dönmeye başladığına işaret ediyor.

'Oto' hareketli

Analistler, mayıs ayı sanayi üretimindeki artışın büyüme açısından pozitif olduğunu ancak Ramazan ayı ve tatiller nedeniyle gelecek aylarda sanayi üretiminde yavaşlama gözlenebileceğini vurguladı. Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.8 büyüdüğünü anımsatan analistler, ikinci çeyrekte yüzde 4'e yakın ve yılın tamamında da yüzde 3'ün üzerinde büyüme gerçekleşebileceğini tahmin ediyor.

Üretim verisinin detaylarına bakıldığında yatırım eğilimindeki artışın önemli olduğu belirtilirken, üretimin ağırlıklı gerçekleştiği ara mallarında daha ılımlı bir görünümün söz konusu olduğu ifade ediliyor. Sektörel bazda, kimya ve inşaat tarafında ciddi hareketlenme görülmezken, otomotiv sektöründe mayıs ayında ciddi bir ivmelenme söz konusu olduğu bildiriliyor.

Cari açık 6 yıllık dipte

Mayıs ayında cari açık, geçen yılın aynı ayına göre 1.4 milyar dolar azalarak, 2.9 milyar dolara gerileyerek beklentilerin altında gerçekleşti. Beş aylık cari açık yaklaşık 14 milyar dolar oldu. Beş ayda 2.6 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi yaşandı. 12 aylık cari işlemler açığı ise 27.2 milyar dolara geriledi. Reuters anketinde cari işlemler dengesinin mayısta 3 milyar dolar, yıl sonunda ise 34.3 milyar dolar açık vermesi bekleniyordu.

12 aylık cari işlemler açığı 28.6 milyar dolardan 27.2 milyar dolara düştü. Yıllıklandırılmış cari açık, 70 ayın en düşük düzeye gerilemiş oldu. 12 aylık cari açık Temmuz 2015 tarihinden bu yana düşüş eğilimi sürdürüyor.

Analistler, haziranda dış ticaret açığındaki daralmanın desteği ile cari açıkta düşüşün yavaşlayarak sürebileceğini öngörüyor. Açıkta 2017 yılı ile birlikte iyileşme trendinin belirginleşeceği de tahmin ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber