Proteinin fazlası 'GUT' hastalığına neden oluyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2006 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"FAZLA PROTEİN ALAN KİMSELERDE ÜRİK ASİT İDRARLA DIŞARI ATILAMAYACAK KADAR ÇOĞALIRSA, ÜRİK ASİT KRİSTALLERİ EKLEMLERDE BİRİKEREK GUT HASTALIĞINA SEBEP OLMAKTADIR"

Genellikle 40-50 yaş arası erkeklerde, nadiren menopoz devresinden sonra kadınlarda görülen gut hastalığına fazla proteinin neden olduğu bildirildi.

Samsunlu Dr. Aytaç Akın, fazla protein alan kimselerde ürik asit idrarla dışarı atılamayacak kadar çoğalırsa, ürik asit kristallerinin eklemlerde birikerek gut hastalığına sebep olduğunu söyledi. Akın, "Ürenin kana karışması, böbrekler tarafından idrar yoluna atılamaması da yine aynı sonucu doğurur" dedi. Genellikle ayak başparmağının ani gelen bir sancıyla kızarmasıyla anlaşılan gut hastalığında, dizde ve el parmaklarında da nadiren aynı durumun ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Akın, "Kızarıklık artarak parlak kırmızı bir renk alır. Aniden gelen sancıyla birkaç gün içinde geçer. Sancı sırasında hafif ateş ve iştahsızlık görülse de, genel sağlık durumunda ciddi bir bozulma olmaz" diye konuştu.

Birkaç sancılı krizden sonra hastalığın geçmiş gibi görülebileceğine değinen Akın, şunları söyledi:

"Bu durum yanıltmamalıdır. Çünkü hastalık kronik döneme girecektir. Tedavi edilmediği takdirde eklem yerlerinde şekil bozuklukları ve eklem çevresinde yumrular ortaya çıkar. Hasta, ilk belirtiler görülür görülmez, mutlaka doktora gidip muayene olmalıdır. Tedavi, böbreklerde ürik asidin atılmasını hızlandırıcı yönde olacaktır. Ayrıca protein tüketiminin asgariye indirildiği bir diyet uygulanacaktır. Belirtileri değerlendirdikten sonra doktor tarafından ürik asit imalatını düşüren ilaç verilebilir. Ancak bu ilaç akut krizlere yol açabildiğinden çok dikkatli kullanılması, sancı krizleri sırasında alınmaması gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber