Kılıçdaroğlu, Başbakan'a bu mesajları verecek

Başbakan Yıldırım ile görüşecek olan Kılıçdaroğlu, "Darbeyle mücadele etmenin yolu daha fazla demokrasiden geçiyor" mesajını iletecek. Kılıçdaroğlu'nun, 'darbe ortamına nasıl gelindiğini' de gündeme getirecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Temmuz 2016 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kılıçdaroğlu, Başbakan'a bu mesajları verecek

Meriç Tafolar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Başbakan Binali Yıldırım ile görüşerek, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından düşüncelerini aktaracak. Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan MYK yaklaşık 2 saat sürdü. Darbe girişimini masaya yatıran toplantıdan Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Yıldırım ile görüşmesi kararı çıktı. Kılıçdaroğlu'nun toplantıda, "Normal şartlarda başbakana bir ziyaret düşünmezdim ama Türkiye olağandışı bir süreçten geçiyor. Bugün bize düşen gidip tespitlerimizi, kaygılarımızı, önerilerimizi, telkinlerimizi anlatmaktır. Ancak elbette darbe ortamına nasıl geldiğimizi de darbeyle mücadele etmenin yolunu da konuşmak gerekiyor. Darbeyle mücadele etmenin yolu daha fazla özgürlük, daha güçlü siyaset ve daha güçlü parlamento yaratmakla mümkündür" dediği belirtildi. "Parlamentoyu güçlendirmeden ne darbeyle ne darbeciyle mücadele edemezsin. O gece darbeye Meclis direndi" diyen Kılıçdaroğlu'nun, toplantıda darbecilerden hesap sorulmasını ancak bunu yaparken hukuk dışına çıkılmaması gerektiğini söyleyeceği, darbeyi araştırmak için TBMM'de eşit temsilli bir komisyon kurulması gerektiğini gündeme getireceği öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun, TBMM kürsüsünde "direnme hakkı" kavramını bilinçli olarak kullandığını anlattığı, "O lafı hem ileriye hem geriye atıfla söyledim. Gezi'yi şeytanlaştıran AKP tabanına da bir mesajdı aynı zamanda" dediği ifade edildi. Kılıçdaroğlu'nun özellikle bu süreçten istifade edilerek bazı medya organlarına baskı yapılacağı duyumlarını aldığını, bunun kabul edilemez olduğunu kurmaylarına anlattığı kaydedildi. Kılıçdaroğlu'nun "Muhalefet partileri farklı bir tutum sergileseydi Türkiye demokrasisi çok ağır bir yara alacaktı" dediği belirtildi.

İlk talimatı

Kılıçdaroğlu'nun CHP tabanını da darbe girişimine yönelik çabaları nedeniyle övdüğü, "Tabanın tepkisini çok olumlu buluyorum. Bizim ağzımızdan çıkan söz kadar tabanın bu işi sahiplenmesi de önemli. İki tane tank geçerken, camlardan CHP bayrağı sallansa farklı bir algı oluşurdu" dediği kaydedildi. Kılıçdaroğlu'nun 15 Temmuz gecesi, yakın kurmaylarına iki talimat verdiğini anlattığı belirtilirken, "Herkes bu darbeyi kim yaptı diye düşünüyor. Hiçbir arkadaşım bununla ilgilenmesin, darbe darbedir, karşısında duracağız. İlk talimatım buydu. İkinci talimatım ise eşit temsilli bir komisyon kurulması için partilerle görüşülmesine yönelik oldu" dediği de ifade edildi. Kılıçdaroğlu'nun cuma günü Artvin'e gideceği belirtildi.

'Getirsinler bakalım'

Kılıçdaroğlu, darbe girişimi sırasında yaralanan ve Güven Hastanesi'nde tedavi gören vatandaşları ziyaret etti. Ziyaretin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, idam cezasının geri getirilmesi tartışmalarına ilişkin olarak, "Getirsinler bakalım" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber