Bazı mesleklerde çalışanların sigortalılık süresine ilave bonus imkanı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Aralık 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SOSYAL Güvenlik Reformu'nun 1 ocakta yürürlüğe girmesi ile ağır işlerde çalışanlara sigortalılık süresinde ?ilave bonus' imkanı sağlanıyor. Ağır iş kapsamına girenlere yıllık 60 gün ile 180 gün arasında değişen sayıda gün ilavesi yapılacak. Belirlenen meslekler için sekiz yıla kadar hizmet süresi, üç yıla kadar yaş haddi indirimi yapılacak. En büyük ekleme 180 gün ile madencilere yapılacak. Madencilere sekiz yıl sınırı da uygulanmayacak.

Kapsama patlayıcı-zehirleyici maddelerle çalışanlar, matbaa çalışanları, gemi adamları, madenciler, röntgen çekimi yapanlar, pilot ve hostesler, lokomotif makinistleri, askerler, polisler, MİT mensupları, gazeteciler, gardiyanlar, postacılar, TRT haber çalışanları, karantina çalışanlarının yanı sıra Devlet Tiyatrosu sanatkarları ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şef ve üyeleri de girecek. Kapsamda belediye bandosu görevlileri olmayacak.

Reformun yürürlüğe girmesiyle, belirlenen işlerde, hizmet sürelerine her 360 gün için 60 ile 180 gün arasında fiili hizmet zammı süresi eklenecek. 360 günden eksik sürelere ilişkin fiili hizmet zamları, yıllık ek sayısına orantılı olarak belirlenecek. Belirlenen işlerden birden fazlasına mensup olanlar, en yüksek fiili hizmet zammı süresini veren işe ilişkin süre kapsamına girecek. Fiili hizmet süresi zammı sekiz yılı geçmemek üzere uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında prim ödeme gün sayısına eklenecek ve emeklilik yaş hadlerinden üç yılı geçmemek üzere yarısı indirilecek. Madenciler için ise sekiz yılı geçmeme sınırı uygulanmayacak.

Orkestraya var belediye bandosuna yok

FİİLİ hizmet süresi zammı verilecek meslekler ve her 360 gün için eklenecek süreler şöyle:

Çelik, demir, pirinç döküm işleri. (90 gün)

Zehirli, boğucu, yakıcı, öldürücü ve patlayıcı gaz, asit, boya işleri ile gaz maskesiyle çalışmayı gerektiren işler, patlayıcı madde imalatı. (90 gün)

Lokomotif ve gemi kazanlarının onarılması ve temizlenmesi, gemilerin sintine, dabilbotom gibi kapalı sarnıçlar içindeki raspa ve boya işleri, oksijen veya elektrik kaynağı, keski, tabanca ve perçin, takım sertleştirilmesi ve kum püskürtme suretiyle raspa işleri ile bu sayılanlar kapsamında; fabrika, atölye, havuz ve depolarda, trafo binalarında çalışanlar. (90 gün)

Basım ve gazetecilik işyerlerinde 4857 Sayılı İş Kanunu'na göre çalışanlar. (90 gün)

Gemi adamları, gemi ateşçileri, gemi kömürcüleri, dalgıçlar. (90 gün)

Yeraltı işlerinde (maden işyerleri) sürekli veya münavebeli çalışanlar. (180 gün)

Röntgen, radyum ve benzeri iyonizan radyasyonlarında fiilen çalışan hekim, diş hekimi, teknisyen, sağlık memuru, radyasyon fizikçisi ve teknisyeni (90 gün)

Havayollarının uçucu personeli, lokomotif makinistleri. (90 gün)

Subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar. (90 gün)

Asaleti onaylanmış olmak şartıyla adaylıkta geçirilen süreler dahil Emniyet mensupları ve Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları. (90 gün)

5953 sayılı kanuna tabi olarak çalışan sigortalılar (gazeteciler) ile Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre basın kartı sahibi olmak suretiyle gazetecilik yaparken kamu kurumlarına giren ve bu kurumlarda meslekleriyle ilgili görevde istihdam edilenler. (90 gün)

Ceza ve tutukevlerinde fiilen hükümlü ve tutuklularla irtibat içinde olan görevliler. (90 gün)

Postacılar. (90 gün)

TRT'de haber hizmeti yapan ve haber hizmetlerinde fiilen çalışanlar. (90 gün)

Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina Teşkilatı ile Veteriner Teşkilatı'nda çalışan memur ve hizmetliler. (60 gün)

Devlet Tiyatrosu sanatkarları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın şef ve üyeleri. (90 gün)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber