Alevi Kültür Derneklerinden darbeye karşı destek ziyareti

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Alevi Kültür Dernekleri Adana Şube Başkanı Murtaza Moroğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Demirtaş'ı makamında ziyaret etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2016 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Alevi Kültür Derneklerinden darbeye karşı destek ziyareti

ADANA

- Adana Valisi Mahmut Demirtaş, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Asil milletimiz demokrasiye olan bağlılığını, tankların önünde gövdelerini siper ederek, hatta canlarını vererek tüm dünyaya haykırdı." ifadelerini kullandı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Alevi Kültür Dernekleri Adana Şube Başkanı Murtaza Moroğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Demirtaş'ı makamında ziyaret etti.

Moroğlu ve yönetim kurulu üyelerine ziyaret dolayısıyla teşekkür eden Vali Demirtaş, şunları kaydetti: "Asil milletimiz demokrasiye olan bağlılığını, tankların önünde gövdelerini siper ederek, hatta canlarını vererek tüm dünyaya haykırdı. Ülkemizin geleceğini karartmayı amaçlayan darbe girişimine karşı tüm benliğiyle ayağa kalkan, demokrasiye olan bağlılığını yüksek sesle haykıran milletimize ve siz değerli Adanalı hemşehrilerime teşekkür ediyorum."

Hukuk devletine olan bağlılığı her ne pahasına olursa olsun koruyacaklarını belirten Mahmut Demirtaş, "Ülkemizin aydınlık geleceğini hep birlikte inşa etmedeki kararlılığımızı daima muhafaza edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu. Murtaza Moroğlu da 15 Temmuz'da ülkede gerçekleştirilmek istenen darbe girişimini şiddetle kınadı. Türkiye'nin milli birlik ve beraberliğine darbe vurulmak istendiğini belirten Moroğlu, ülkede asla bu tür girişimlerin başarılı olamayacağını vurguladı.

ÇORUM

- Çorum'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası meydanlara çıkan vatandaşların Hürriyet Meydanı'ndaki "demokrasi nöbeti" devam ediyor.

Darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın çağrısı üzerine meydanlara çıkan Çorum'daki vatandaşlar, bu akşam da ellerinde Türk bayraklarıyla Hürriyet Meydanı'nda bir araya geldi.

Vatandaşların demokrasi nöbeti tuttuğu Hürriyet Meydanı'nda Çorum Belediyesi tarafından davet edilen Alevi kanaat önderi Arif Demiral ile Sultan Ana Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sultan Kümbet, birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

Kurulan platformda konuşma yapan kentteki Alevi kanaat önderlerinden "Sultan Ana" olarak bilinen Sultan Kümbet, Türkiye Cumhuriyeti ve milletinin ayrım yapmadan herkesi kucaklayan bir devlet olduğunu söyledi.

Vatandaşlara birlik ve beraberlik çağrısı yapan Kümbet, "Allah birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın, Allah milletimize ve devletimize sahip çıksın. Türkiye Cumhuriyetimiz çok güzel bir devlet. Milletimiz birlik ve beraberlik içerisinde yaşayan, ayrım yapmayan bir millettir. Vatanımız çok, güzel milletimiz insanlarımız çok güzel. Allah birliğimizi beraberliğimizi bozmasın. Hiçbir vatandaşımız oyunlara gelmesin, kardeşliğimizi bozmasın. Herkes bu topraklar üzerinde kardeştir." diye konuştu.

- "Nasıl Çanakkale'de berabersek bugün de ve yarın da beraber olacağız"

Kentte "Arif Dede" olarak bilinen Arif Demiral da ülkenin seçilmiş hükumetini ve devleti yıkmak isteyen zihniyetin vatandaşların gücüyle bertaraf edildiğini vurguladı.

Alevi ve Sünnilerin birlik ve beraberlik içerisinde olduğu sürece devleti kimsenin yıkamayacağını aktaran Demiral, "Allah birliğimizi, dirliğimiz her zaman daim eylesin. Emin olun ki her zalimin saltanatı bir gün biter ancak ezanlarımız ebediyete kadar okunacaktır. Ben bir Alevi dedesiyim. 12 İmam neslinden, 7'nci imamın neslinden geliyorum. Bugün birliktelik için buradayız. Dün nasıl Çanakkale'de berabersek bugün de ve yarın da beraber olacağız. Bizler Alevi-Sünni olarak, bir kardeş olarak, İslamın bir neferi olarak bir arada olursak bizi hiç kimse yıkamaz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Kümbet, Demiral ve CHP eski İl Başkanı Gazi Özkubat ile vatandaşları selamladı.

MALATYA

Alevi derneklerinden FETÖ'nün darbe girişimine tepki
- Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Meşeli:
"Yüzde 52 oyla halkın teveccühünü kazanarak Cumhurbaşkanı seçilmiş böyle bir şahsiyete ve hükümete darbe girişiminde bulunulması son derece haksız, dehşet ve üzüntü vericidir"
- Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Doğan:
"Aklı başında, şuur sahibi bir insanın böyle bir darbeye destek vereceğini sanmıyorum. Bunu Malatya'da tek vücut olarak gösterdiler"
- Malatya Alevileri Eşit Yurttaşlık Platformu Üyesi Akdağ:
"Darbe karşıtı sivil mücadeleyi destekliyor ve bu mücadelenin yanında olduğumuzu tüm kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz"
Malatya'daki Alevi derneklerinin temsilcileri, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimini kınadı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı, Cem Vakfı Malatya Şubesi ile Malatya Alevileri Eşit Yurttaşlık Platformunu ziyaret ederek, dernek temsilcileriyle görüştü.

Ziyaretlerde konuşan Alevi derneklerinin temsilcileri, FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösterdi.

Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, 15 Temmuz'da meşru bir hükümete darbe girişiminde bulunanların ülkeyi iç savaşa ve kaosa sürüklemeye, kardeşi kardeşe düşürmeye çalıştığını söyledi.

Seçimle gelenlerin seçimle gitmesi gerektiğine inandığını dile getiren Meşeli, "Vakıf olarak ben bu darbecileri şiddetle ve nefretle telin ediyorum. Çünkü, seçimle gelen seçimle gitmelidir. Sevmeyebilirsiniz ama bütün milletvekili seçimlerini kazanmış, belediye seçimlerini kazanmış, yüzde 52 oyla halkın teveccühünü kazanarak Cumhurbaşkanı seçilmiş böyle bir şahsiyete ve hükümete darbe girişiminde bulunulması son derece haksız, dehşet ve üzüntü vericidir." diye konuştu.

Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan da darbe girişimin halkın iradesine açık bir başkaldırı olduğunu dile getirdi.

Darbe girişimine en büyük tepkiyi vatandaşların verdiğini hatırlatan Doğan, "Aklı başında, şuur sahibi bir insanın böyle bir darbeye destek vereceğini sanmıyorum. Bunu Malatya'da tek vücut olarak gösterdiler. Devlet ve demokrasiye olan sadakatlerini bu şekilde belgelediler." dedi.

Malatya Alevileri Eşit Yurttaşlık Platformu üyesi Zeki Akdağ ise ziyaret sırasında platformlarının basın açıklamasını okudu.

15 Temmuz gecesi mili iradeye yapılan darbe girişimini lanetlediklerini ve şiddetle kınadıklarını kaydeden Akdağ, "Darbe karşıtı sivil mücadeleyi destekliyor ve bu mücadelenin yanında olduğumuzu tüm kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Darbeye karşı koyma ve demokrasimize sahip çıkma mücadelesi veren her kesimden insanlarımızı ve yetkililerimizi kutluyoruz." ifadelerini kullandı.

Zeki Akdağ, darbe girişimini önlemek isterken yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet dileyerek, şehitlerin acısını içtenlikle paylaştıklarını söyledi.

Halkın darbeye karşı ortaya koyduğu tavrın bazı kişiler tarafından kardeşliğe zarar verecek provokasyonlara dönüştürülmek istendiğine vurgu yapan Akdağ, "Ülkemizi kaosa, kardeş kavgasına, dış müdahalelere açık hale getirme tehlikeleri taşıyan bu tur provokasyon tehlikesine karşı her kesimden halkımızı duyarlı, dikkatli ve özenli olmaya çağırıyoruz." şeklinde konuştu.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır da FETÖ darbe girişiminin vatandaşların desteğiyle önlendiğini anımsattı.

Darbelerin ülkenin gelişimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Ahmet Çakır, FETÖ'nün darbe girişimi sürecindeki tehlikenin henüz tam olarak sona ermediğine dikkati çekti.

Hukuki olarak darbe girişimiyle mücadele edildiğini belirten Çakır, "Ülke içerisinde çeşitli kademelere sızmış ama kendini gizlemiş, kimliksiz yaşamış insanlar diyelim bunlara. Çünkü bir kurum içerisine girerek, düşüncesini, kendi yaşamını her şeyini inkar ederek, kimliksiz, bukalemun gibi yaşayan kitlenin ortaya çıkarmış olduğu darbe girişimidir. Farklı görüşten, düşünceden insanlar ve basın bunun karşısında dik durabilme örneğini gösterdi." diye konuştu

ADIYAMAN

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından, Malatya, Gaziantep ve Adıyaman'da başlatılan protesto gösterileri sürüyor. Adıyaman'da, darbe girişiminin ardından, valilik binası önündeki meydanda toplanan vatandaşlar, bekleyişlerini sürdürüyor. Alevi Dernekleri Adıyaman Şube Başkanı Rıza Tanrıverdi, açıklamada bulundu.

İSTANBUL

Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut, FETÖ'nün darbe girişimini kınadıklarını bildirdi.

Akbulut, yaptığı yazılı açıklamada, darbelerin her türlüsüne karşı olduklarını belirterek, Alevi kurumları olarak hep demokrasiyi savunduklarını ve savunmaya da devam edeceklerini vurguladı.

Ülkenin karanlık bir süreçten geçtiğini aktaran Akbulut, şunları kaydetti:

"Halkımızı dikkatli olmaya, provokasyonlara gelmemeye, uyanık ve sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Ülkemizde hukukun üstünlüğünün sağlanmasını, bir an evvel demokratik ortamın oluşmasını temenni ediyoruz. Türkiye cumhuriyeti, laik, demokratik bir hukuk devleti olmalıdır. Darbeler kimden gelirse gelsin her türlüsünü lanetliyor ve kınıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber