Sağlık Bakanlığında toplu istifa şoku

Haber Giriş : 14 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurulu istifaya götüren olayın, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün ikinci bir kurul kurma kararı olduğu ileri sürüldü. Jenerik ilaçların biyoeşdeğer olup olmadığını kontrol eden Biyoeşdeğerlik Kurulu toplu olarak istifa etti. Medimagazin Dergisi, Sağlık Bakanlığı Biyoeşdeğerlik Kurulu'nun, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün ikinci bir kurul kurma çalışmaları nedeniyle istifa ettiğini öne sürdü. Habere göre, biyoeşdeğerlik çalışmaları yapan aracı bir İtalyan firmanın, biyoeşdeğerlik için başvuran bir firmaya ait verileri, başka firma için de kullandığını tespit etti. Bunun üzerine İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'ne bilgi veren kurul, İtalyan aracı firmaya ait tüm dosyaların incelenmeye alınmasını istedi.

Biyoeşdeğerlik Kurulu, yaptığı incelemeler sonunda aynı İtalyan aracı firmaya ait başka biyoeşdeğerlik çalışmalarında da benzerlikler tespit etti. İki firmaya ait bilgilerin başka firmaların dosyalarında kullanıldığını belirleyen Kurul, böylece üç firmanın biyoeşdeğerliliği kanıtlanmayan ilaçlarına ''eşdeğerdir'' belgesi aldığını ortaya çıkardı. Bu sonuçlar üzerine Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Hayriye Mıhçak, ikinci bir kurul kurma kararı aldı. Biyoeşdelik Kurulu ikinci bir kurul kararına itiraz etti. Ancak karar değişmeyince Biyoeşdeğerlik Kurulu üyeleri topluca istifa etti. Biyoeşdeğerlilik Komisyonu üyeleri tarafından imzalanarak Sağlık Bakanlığı'na sunulan üç sayfalık 'gerekçeli istifa dilekçesinde', bu üç firmanın bazı ilaçlarının biyoeşdeğerlilik çalışmalarının tamamen yanıltıcı olduğu iddialarında bulunuldu.

KURULDA 7 PROFESÖR ÜYE GÖREV YAPIYORDU
Sağlık Bakanlığı Biyoeşdeğerlik Kurulu'nda biri tıp, altısı eczacılık fakültesinden olmak üzere toplam 7 üye görev yapıyordu. İtifa eden üyelerin isimleri ve çalıştıkları kurumlar şöyle:

''Prof. Dr. Nevin Çelebi (Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı), Prof. Dr. Nurşen Ünlü (Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı), Prof. Dr. Nurten Özdemir (Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı), Prof. Dr. Sema Çalış (Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı), Prof. Dr. Sedef Kır (Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı), Prof. Dr. Tanju Özçelikay (Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı), Prof. Dr. M. Oğuz Güç (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı)''.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber