İMF niyet mektubu: İlaç harcamaları azaltılacak, kamuya daha az personel alınacak

Haber Giriş : 14 Aralık 2006 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, IMF'ye verilen son niyet mektubunda, ilaç harcamalarını daha sıkı kontrol etmeyi taahhüt etti. 2007'de kamuya yeni personel alımı da yavaşlayacak.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) onayladığı yeni niyet mektubu açıklandı. Mektupta faiz dışı harcamalara ilk kez Eylül sonu için getirilen sınırın aşıldığı belirtilerek bu konudaki performans kriterinin uygulanmaması istendi. Yıl sonu hedefinin de değiştirilmesi talep edildi. Harcamalardaki artışın telafisi için cari harcama ödeneklerinde Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 0.2'si kadar kısıtlama yapıldığı belirtildi.

2006'da büyümenin yüzde 6 olacağı, enflasyonun hedefi aşacağı vurgulandı. Cari açığın ise biraz daha artarak yıl sonunda GSMH'nin yüzde 8.5'ine ulaşacağı belirtildi.

Sağlık harcamalarının kontrol altında tutulması için yeni düzenlemeler yapılacağı belirtildi. Aralık sonuna kadar gerçekleştirilecek düzenlemelerle ilaç harcamalarının kontrol altına alınması öngörüldü. İlaçların daha küçük ambalajlarda reçete edilmesi ve geri ödenebilir en ucuz ve en pahalı ilaç fiyat aralığının 2 puan düşürülmesi planlandı.

PERSONEL ALIMI YAVAŞLAYACAK

2007'de kamuya personel alımlarının yavaşlayacağı yapısal kriter olarak mektuba yazıldı. Kamu personel reformunun 2008 başında uygulamaya gireceği belirtildi. Sürekli bir yapısal kriter olarak da KİT fiyatlarının 2007 program varsayımlarıyla uyumlu olacağı kaydedildi.

Gelir vergisi tasarısının Şubat 2007 sonuna kadar yasalaşması yapısal performans kriteri olurken, bir kerelik teşvik uygulaması, sektörel vergi indirimleri ve KDV muafiyeti getirilmeyeceği taahhüt edildi. Mortgage Yasası'nın da yakın gelecekte kabul edileceği belirtilirken faizin vergiden mahsup edilmesine yasada yer verilmeyeceği belirtildi.

Halkbank satış işlemlerinin de Mayıs 2007 sonuna kadar tamamlanmasının beklendiği yapısal kriter olarak mektupta yer aldı.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber