TESK'in gelirlerine tırpan geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2006 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aldığı yüksek maaşlarla gündeme gelen Derviş Günday'ın başkanlığını yaptığı Türkiye Esnaf ve Sanatkanları Konfederasyonu'nun(TESK) gelirlerine kısıtlama getiriliyor.

AK Parti Trabzon Milletvekili Asıl Aykan'ın verdiği kanun teklifine göre, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Sicil Gazetesi'ne verilen her ilanın yüzde 20'si meslek odalarına, yüzde 60'ı ilanın verildiği ildeki birliğe, yüzde 20'si ise TESK'e verilecek. Mevcut düzenlemede TESK ilan gelirlerinin tamamını alıyordu. Teklifle oda ve birliklere, TESK'e olan borçlarını ödeme kolaylığı da getiriliyor

AK Parti Trabzon Milletvekili Asıl Aykan ve 40 arkadaşı tarafından grubun desteği alınarak TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifiyle, esnaf ve sanatkarların en üst kuruluşu olan TESK'e bağlı oda ve birliklerin gelirlerinin arttırılması hedefleniyor. Böylelikle tüm gelirleri kendisinde topladığı için eleştirilen TESK'in gelirlerinin bir kısmı da bağlı oda ve birliklere aktarılmış olacak. Teklife göre, tamamı TESK'e giden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Sicil Gazetesi'ne verilen ilan gelirlerinin dağılımı yeniden düzenleniyor. Buna göre ilan gelirlerinin yüzde 20'si meslek odalarına, yüzde 60'i ilanın verildiği ildeki birliğe, yüzde 20'si ise TESK'e verilecek.

Teklifle, ilgili kanuna tabi meslek kuruluşlarında kullanılacak defter, beyanneme, makbuz, fiş ve belgeler ile oda üyelerinin mesleklerini icrası nedeniyle resmi kurum ve kuruluşlara verecekleri belgelerin basım ve dağıtımında birliklere yetki veriliyor. Defter, beyanneme, makbuz, fiş ve belgeleri izinsiz olarak basan, bastıran, dağıtan, çoğaltan ve kullananlar, yasalar karşısında sorumlu tutulacak.

Kanun teklifiyle, birlik ve federasyonların TESK'e her yıl ödeyecekleri katılma payı, ödemeyi yapacak esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşunun bir önceki yıla ait gayrı safi hasılasının yüzde 3'ünden yüzde 2'sine indiriliyor. Teklifle, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Sicil Gazetesi'nde yayınlanacak ilanın ücreti, asgari ücretin yüzde 10'unu geçemeyecek. Mevcut düzenlemede ilanın ücretleri, Sicil Gazetesi Komitesi'nin teklifi ve Sanayi Bakanlığı'nın onayı ile belirleniyordu.

Teklifle oda ve birliklere, TESK'e olan borçlarını ödeme kolaylığı da getiriliyor. Buna göre, bu kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle önceki dönemlere ait yıllık aidatlarını ödemeyen odaların, hesaplanacak toplam borçlarının üçte birini 31 Mart 2007 tarihine kadar ödemeleri halinde, geri kalan borcun tahsilatından vazgeçilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber