İmar planı değişikliğiyle Sinpaş'a 'Emsal'siz kıyak

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 16 Aralık 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sinpaş'ın Koç'tan 26 milyon dolara aldığı arazi imar planı değişikliğiyle bir gecede ticaret alanı oldu. Sinpaş'a sağlanan rant 360 milyon dolar

Lüks konut projeleri ile tanınan Sinpaş, 25 Şubat 2004'te Koç'a ait Ford Otosan'dan aldığı Acıbadem'deki arazinin imar planı ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'nde yaptırmayı başardığı değişiklikle en az 365 milyon dolarlık ekstra rantın üzerine kuruldu.

Acıbadem'deki 182 dönümlük arazi 25 Şubat 2004'te 26 milyon dolara Saf Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Ticaret ?e satıldı. 74 pafta, 1083 ada, 23 ve 51 parselde bulunan ve daha önce Ford Otosan'ın araç parkı olan arazinin imar planı satış yapıldığında, bir emsal konut alanı, yeşil alan, okul, park ve otopark için ayrılmıştı. Sinpaş araziyi alır almaz iki ayrı plan değişikliği ile Büyükşehir'in kapısını çaldı. İlk başvurunun konusu konut alanının konut+ticaret alanı ile değişimi oldu. İkinci başvuruda ise plana 2 emsal ticaret+turizm alanına dönüştürülerek, rezidans-konut alanı, ve otel gibi fonksiyonların ilave edilmesi talep edildi.

İŞTE TATLI HESAP

Ağustos'ta İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın onayıyla askıya çıkan imar değişiklikleri, Şehir Planlama Müdürlüğü'nün itirazı üzerine tekrar Anakent Meclis gündemine geldi. Ancak Büyükşehir Belediye Meclisi'nce 1 Aralık 2006'da onaylanan imar tadilatıyla arazi konut, ticari alan, alışveriş merkezi ve rezidans yapımına açıldı. Yapılaşma oranı da bir emsalden iki emsale çıkarıldı.

Bu ilk bakışta basit gibi görünen plan değişiklikleri Sinpaş'a bir anda ekstradan en az 365 milyon dolar gelir kapısını da aralamış oldu.

Şayet plan değişikliği yapılmasaydı, 182 bin metrekarelik inşaat izni ile Sinpaş metrekaresi 3 bin dolardan en fazla 546 milyon dolarlık satış yapabilecekti. Oysa 364 bin metrekarelik inşaat alanının satış geliri, yine metrekaresi 3 bin dolardan 1 milyar 92 milyon doları bulacak. İnşaat uzmanları halen en lüks rezidans yapımında bile metrekare maliyetinin maksimum 1000 doları geçmeyeceğine dikkat çekiyor. Kaba bir hesapla Sinpaş, imar planı değişikliği ile ekstradan kazandığı 182 bin metrekarelik inşaat alanında maliyet düşüldükten sonra metrekare başına 2 bin dolarlık tatlı kârı cebine koyacak. Böylece ekstra kazanç da bir anda 364 milyon doları geçecek.

Sinpaş'ın hedefi 'Yeni İstanbul'

İSTANBUL'DA Marenegro, Aqua City, Sealybria, Aqua Manors, Avangarden, İstanbul Palace, Central Life, Boğaziçi Malikaneleri, Serakent, Pashayalı, Koru Konutları gibi lüks konut ve villa projeleriyle adını duyuran Sinpaş İnşaat, sektörde 32 yıldan beri faaliyet gösteriyor.

1974 yılında inşaat mühendisi Avni Çelik tarafından Ankara'da kurulan ve merkezi daha sonra İstanbul'a taşınan firma, yol, baraj, fabrika yatırımları yerine daha çok konut sektörüne yönelmeyi seçti. 'Yeni İstanbul' konsepti altında gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projeleri kapsamında İstanbul'un dokusunu bozmadan şehir dışında izlenimi veren yeni yerleşim alanları yaratmayı hedefleyen firmanın bu konsepti taşıyan son projesi Zekeriyaköy'deki Rumeli Konakları oldu.

Sinpaş: Kazancımız 49 bin metrekare

Sinpaş, imar değişikliği ile fazladan elde ettikleri inşaat alanının 49 bin 200 metrekare olduğunu iddia etti. Sinpaş'tan yapılan açıklamada ?Sadece Ticaret-Turizm alanında emsal değeri 2.00 olarak onaylanmıştır. Bu alan ise 181.000 m2'lik Ford Otosan fabrikasının bulunduğu alanın sadece 49.200 m2'lik kısmındadır. İstanbul'un Anadolu yakasındaki konut-iş yeri dengesindeki bozukluk yıllardır bilinmektedir. İBB genel planlama esasları içerisinde, Anadolu yakasındaki ticaret fonksiyonlarını arttırarak konut-iş yeri miktarındaki dengesizliği gidermeye çalışmaktadır. Arazinin sadece bir kısmındaki bu emsal farklılığı da bu ilkeler ile uyumludur? denildi

Topbaş, itirazlara rağmen imzaladı

Milli Eğitim İl Müdürlüğü eski projedeki bir okuldan feragat edip yeni okulun da bakanlığa bağışlanması şartıyla plan değişikliğine onay verdi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, 5 bin metrekare alanda açık ve kapalı spor tesisi yapılıp bedelsiz verilmesi şartıyla olumlu görüş verileceğini belirtti. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ise değişikliği uygun bulmadı. Ulaşım Planlama Müdürlüğü de minimum 2 bin 650 araçlık otopark alanının olmasını belirttiği halde teklifte otopark konusuna çözüm getirilmediğini belirterek değişikliğe itiraz etti.

Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü raporunda arazinin kısmen yerleşime uygun, kısmen de önlem alınması gereken zeminden oluştuğunu, bu nedenle yerleşime uygun zeminde inşaatın 7 katı, diğer alanda 3 katı geçmemesini şart koştu. Ancak plan notlarındaki parseller arası emsal aktarımı yapılabilir notu nedeniyle kat yüksekliğinin çevre yapılanmasının üzerine çıkabileceği belirtildi. Teklif 7 Ağustos 2006'da Kadir Topbaş tarafından onaylandı. Şehir Planlama Müdürlüğü itiraz etti. Ancak 1 Aralık'taki oturumda Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu itirazı uygun görmeyen bir rapor hazırladı. Meclis üyeleri de değişikliğini oy çokluğu ile kabul etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber