Mersin bağımsız milletvekili Ersoy Bulut, istifa ediyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Aralık 2006 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin bağımsız milletvekili Ersoy Bulut, sine-i millete döneceğini açıkladı. Bulut, milletvekilliğinden istifa dilekçesini, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Bütçe'nin kabulünden sonra vereceğini söyledi.

Partiler topu birbirine atıyor

Siyasette ?sine-i millet" tartışmaları alevlenirken, TBMM'de temsil edilen partilerden ANAVATAN ve DYP gelişmeleri dikkatle izliyor.

TBMM'deki 3'ncü parti grubu olan ANAVATAN sine-i millet konusunda topu CHP'ye atarken, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini her fırsatta dile getiren Genel Başkan Erkan Mumcu, anayasa değişikliği kartını ortaya sürdü.

Mumcu, tartışmalara ?Çare şudur; CHP, bizimle beraber Cumhurbaşkanını halkın seçmesi yönünde Anayasa değişikliği teklifi versin. Eğer AKP halkın seçmesi konusunda Anayasa değişikliğine gitmiyorsa, bir dakika durmayalım sine-i millete gidelim" diye katıldı.

ANAVATAN Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler de buna vurgu yaparken, ?arızayı gidermenin en sağlıklı yolu cumhurbaşkanını halka seçtirmek" dedi. Keçeciler, Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı seçilmesi sırasında yaşanan sine-i millet tartışmalarını anımsatarak, ?SHP ve DYP ?Özal seçilirse sine-i millete döneceğiz' dediler. Ama sadece DYP Hatay Milletvekili Murat Sökmenoğlu döndü" dedi.

?Sine-i milletin gerçekleşme ihtimali var mı" sorusuna ise Keçeciler, ?Çok zordur ama olabilir. Siyaset zorluğu başarma işidir. Asıl görev CHP'ye düşüyor" diyerek ANAVATAN'ın tek başına anayasa değişikliği verme şansı bulunmadığına dikkat çekti.

TBMM'de 4 milletvekili ile temsil edilen DYP'den ise sine-i millet konusunda ?demokrasiyi zorlamaya yönelik taleplerin fayda sağlamayacağı" görüşü dile getirilirken top ?İktidar seçimi öne alma görevini yerine getirmelidir" denilerek iktidara atılıyor.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük sine-i millet tartışmaları konusunda ANKA'ya şu açıklamalarda bulundu:

?Demokrasiyi zorlamaya yönelik bir kısım taleplerin bir fayda sağlamayacağı kanaatini taşıyoruz. Biz bu durumları yaşayabileceğimizi düşünerek 1.5 yıldan beri hep erken seçim dedik. Ne yazık ki iktidar da anamuhalefet de erken seçimden hep kaçmıştır. Şimdi de demokrasiyi zorlamak suretiyle bir kısım yeni gayretlerin bir fayda sağlayacağı kanaatini taşımıyoruz. Ancak iktidarın demokrasiyi zaafa uğratmayacağı, demokrasi dışı talepleri dikkate alarak seçimi öne alma konusunda üzerine düşen görevi yapmalıdır. Esasen nisan ayında yapılacak olan bir seçim erken seçim değil öne alınmış olan ve zamanında yapılmış bir seçim olarak değerlendirilebilir. İktidar partisinin demokrasi dışı bir kısım baskılara lüzum kalmaksızın seçimin öne alınması konusunda iradesini ortaya koymalıdır.ö


Vekillikten istifa etmeden sine-i millet şovu

Bağımsız Mersin Milletvekili Ersoy Bulut istifa dilekçesi vermeden, istifa şovu yaptı. Ersoy konuyla ilgili yaptığı basın toplantısında, sine-i millete dönmeye hazır olduğunu ve 2007 yılı bütçesinin kabulünden sonra da gereğini yapacağını ifade etti

Bulut, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ''Türkiye'nin geleceği ve demokratik laik cumhuriyetin geleceği için Cumhurbaşkanlığı seçiminin önemli olduğunu'' söyledi.

Bulut, 22. Dönem parlamentosunun halkın gerçek iradesini yansıtmadığını, bu nedenle de 11. Cumhurbaşkanını seçmemesi gerektiğini öne sürdü.

Bulut, şöyle konuştu:

''Uzlaşmadan, dayatarak seçilecek Cumhurbaşkanı kaos yaratır. Bu parlamentonun bugünden sonra yapacağı en hayırlı iş, Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce milletvekili seçimi için karar almasıdır. İktidar partisi AKP'yi, ana muhalefet partisi CHP'yi, Anavatan Partisi ile DYP'yi ve tüm milletvekillerini sağduyulu olmaya davet ediyorum.

Eğer bu nedenle sine-i millete dönmek gerekiyorsa, ki bunun en etkili yol olduğuna inanmaktayım, o zaman diyorum ki gelin sine-i millete dönelim.

Şahsen ben sine-i millete dönmeye hazırım, bütçenin TBMM'de kabulünden sonra gereğini yapacağım. Demokrasilerde milletten ve sandıktan kaçılmaz.''

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bulut, ''Neden bütçenin bitmesini bekliyorsunuz?'' sorusu üzerine, bütçenin Türkiye için önemli olduğunu ve çıkması gerektiğini ifade etti.

Sine-i millete dönme konusunda herhangi bir milletvekiliyle temasının olup olmadığının sorulması üzerine Bulut, ''Temasta olduğum yok. Ama sanıyorum ki bugünden sonra daha hızlı bir görüşme trafiği olacak'' diye konuştu.

Bulut, CHP'nin de sine-i millete dönme kararı alabileceğinin anımsatılması üzerine, AK Parti, CHP, ANAVATAN ve DYP içinde sağduyu hareket edebileceğine inandığı çok sayıda arkadaşı olduğunu söyledi.

Bulut, istifa dilekçesini bütçenin kabulünden sonra yeni yıla girmeden vereceğini açıkladı. Bu arada Bulut'un istifa dilekçesinin TBMM tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Sık sık istifa etmeyi seviyor

Ersoy Bulut Mersin'den CHP milletvekili olarak Meclise girdi, daha sonra istifa edip SHP'ye geçti. Bu partiden de istifa eden Bulut, bir süredir bağımsız olarak milletvekilliğini yürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber